Annie M.G. Schmidt-week 2016

Annie-MG-Schmidt-week 2016Vandaag is de Annie M.G. Schmidt-week begonnen! Deze duurt van 18 tot en met 28 mei. Deze week wordt elk jaar rond de geboortedag (20 mei) van de bekende schrijfster georganiseerd.

Thema

Het thema van dit jaar is ‘Op avontuur‘. Het themaboek voor de bovenbouw is dan ook Abeltje, die wel een heel bijzonder avontuur meemaakt:

Abeltje nieuwAbeltje gaat werken als liftjongen in het warenhuis Knots. Als hij op het bovenste knopje van de lift drukt, schiet de lift omhoog… om niet meer te stoppen!

‘Door de glazen deur zagen ze de eerste etage voorbijschieten, toen de tweede, toen de derde, toen de vierde… De lift minderde niet in vaart… Ze hoorden een licht gekraak… gerinkel van glas… Toen stonden ze daar alle vier in de lift door de glasdeur heen te kijken, vastgenageld van schrik. De lift vloog door de lucht!’

Het boek komt oorspronkelijk uit 1953 (!), maar is recentelijk (weer) opnieuw uitgegeven met illustraties van Philip Hopman. Er zijn inmiddels al vele versies van het boek in omloop! Het boek is in 1998 ook verfilmd (maar het boek is beter!).

Op de website van de uitgever (Querido) is meer informatie te vinden over auteur en illustrator, maar behalve dat kun je deze week ook meedoen aan een quiz en lesmateriaal downloaden.

Canonvenster Annie M.G. Schmidt

Het leven en oeuvre van Annie M.G. Schmidt is opgenomen in de Nederlandse geschiedeniscanon. Hierover kun je veel informatie vinden op de website entoen.nu. Je vindt er onder andere filmpjes, foto’s, tips en uitleg bij onderstaande vensterplaat.

Vensterplaat Annie MG Schmidt

Illustrator: Iris Boter | Bron: www.entoen.nu

Lees meer

Annie M.G. Schmidt schreef voor jong en oud en haar boeken zijn dan ook nog prima (voor) te lezen in de bovenbouw van de basisschool. Klik hieronder op een boek voor recensies en lestips.

Allemaal sprookjes  Wiplala Annie MG Schmidt