Lezen en praten over democratie

Nederland Leest JuniorOp 1 november 2016 gaat Nederland Leest van start – de grootste leesbevorderingscampagne van de openbare bibliotheek. Voorgaande jaren was Nederland Leest bedoeld voor volwassenen en middelbare scholieren, maar nu is er ook Nederland Leest Junior – speciaal voor kinderen van 10 tot 14 jaar.

Het idee van Nederland Leest was dat in een bepaalde periode heel veel mensen met hetzelfde boek in aanraking komen en daarover in gesprek met elkaar gaan. Nu is besloten niet meer een bepaald boek te kiezen, maar een bepaald thema. Dit jaar: democratie.

Strijd om Drakeneiland

Strijd om DrakeneilandVoor Nederland Leest Junior is er wel gekozen voor een specifiek boek: Strijd om Drakeneiland van Lydia Rood. Dit is het tweede boek uit de serie over Drakeneiland: een eiland waar kinderen de baas zijn en geen enkele volwassene een oogje in het zeil houdt. In het eerste boek over Drakeneiland (Overleven op Drakeneiland) wordt het eiland op democratische en vreedzame wijze bestuurd. In Strijd om Drakeneiland verandert dit: een nieuwe bewoner grijpt de macht en verandert de democratie in een dictatuur. Dit lastige onderwerp wordt middels dit boek voor kinderen heel toegankelijk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat kinderen na het lezen van dit boek ook mee kunnen praten over het thema democratie!

Lesmateriaal

Strijd om Drakeneiland Nederland Leest

Ter gelegenheid van Nederland Leest is het boek Strijd om Drakeneiland opnieuw uitgegeven. Tevens is er een lesbrief bij het boek ontwikkeld. Deze lesbrief kun je zelfs gebruiken als je het boek niet hebt. Alle informatie vind je op de website www.nederlandleest.nl/school. Je vindt er ook filmpjes voor bij de lesbrief, filmpjes over de schrijfster Lydia Rood en nog veel meer interessante en leuke lesideeën over het thema democratie.

Open ook zeker de Handleiding Nederland Leest binnen de Bibliotheek op school. Deze handleiding is eigenlijk geschreven voor leesconsulenten, maar ook voor leerkrachten superinteressant! De handleiding staat vol met informatie en leuke lesideeën. De laatste pagina is ook erg handig: een overzicht van titels die aansluiten bij het thema democratie: boeken over macht, leven in (on)vrijheid, politiek, dictators, verkiezingen en de rechten van het kind. Maak er een mooie thematafel van (in de schoolbibliotheek of in de klas) of kies een van de boeken uit als voorleesboek! Natuurlijk is dit ook het uitgelezen moment om de boeken in de klas te promoten.

Bibliotheek op school Nederland Leest Junior

E-books lezen

De gruwelijke generaalTwee van de boeken uit de tiplijst van de Bibliotheek op school zijn ook als e-book te downloaden: Dolfijnen voor Drakeneiland (deel 7 uit de serie) en De gruwelijke generaal van Jozua Douglas. Met de Bibliotheek-app kunnen kinderen (of jijzelf!) deze boeken heel gemakkelijk op een smartphone of tablet lezen. Groot voordeel: de e-books zijn nooit ‘uitgeleend’ en direct beschikbaar! Je moet dan natuurlijk wel lid zijn van de bibliotheek. Meer informatie vind je op www.bibliotheek.nl/e-books. Laat kinderen eens zien hoe dit werkt!

Lees ook:

Overleven op Drakeneiland  Strijd om Drakeneiland  Koning van Katoren dyslexie  Toen mijn vader een struik werd