De Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen 2019

Zoals elk jaar zijn eind januari de Nationale Voorleesdagen: een leesbevorderingscampagne die duidelijk gericht is op jonge kinderen, met de bijbehorende Prentenboeken top 10. Maar eigenlijk is dit raar. Voorlezen is toch niet alleen voor jonge kinderen? Het probleem is juist dat heel veel mensen dat wél denken. Maar leesbevorderaars weten wel beter want voorlezen zou niet moeten stoppen als kinderen zelf kunnen lezen!

5 redenen om ook voor te lezen in de bovenbouw

  • Je brengt letters met jouw stem tot leven. Je laat horen hoe spannend, grappig, ontroerend of bijzonder taal kan zijn. Een mooiere manier van modelen is er niet.
  • Je laat kinderen kennismaken met genres en verhalen die ze nog niet kennen. Maak kinderen bewust van de enorme diversiteit aan kinderboeken en maak zo het kiezen van boeken gemakkelijker.
  • Je maakt prachtige verhalen toegankelijk voor zwakke lezers. Laat ze genieten van avonturen die ze zelf (nog) niet kunnen lezen.
  • Je vergroot de wereld van kinderen door voor te lezen over zaken die ze zelf niet hebben meegemaakt. Kennis van de wereld maakt het makkelijker om deze te begrijpen.
  • Je breidt de woordenschat van kinderen uit door het voorlezen van verhalen. Woorden in een verhalende context beklijven beter dan in een korte tekst.
DUS: LEES ELKE DAG VOOR!
Oók in de bovenbouw. Juíst in de bovenbouw!
Kijk hier voor echte voorleestoppers of kies een boek dat aansluit bij je lespraktijk.

En wist je dat er ook prachtige prentenboeken voor de bovenbouw zijn? Ook díe zijn echt niet alleen voor kleuters!

Lees meer

* Wat is een goed voorleesboek?
* Prentenboeken voor de bovenbouw