Gedichten in de klas
Poëzie is een beetje het ondergeschoven kindje in het leesonderwijs op de basisschool. De drempel om met gedichten aan de slag te gaan is vrij hoog. Menig leerkracht denkt bij poëzie waarschijnlijk aan taaie, zware en onbegrijpelijke teksten die op allerlei manieren ontleed moesten worden op de middelbare school. Gelukkig zijn er ook veel toegankelijkere gedichten! Zelf ben ik al jaren fan van de posters van Plint en ook onze school hangt er gelukkig vol mee. Maar nu maakt Plint het nóg makkelijker om gedichten in de klas te gaan gebruiken!
Plint komt namelijk met DICHTER. – een nieuw tijdschrift met gedichten voor kinderen van 6 tot 106 in een schriftje van bijna 100 bladzijdes. En wat helemaal fantastisch is: het eerste nummer sluit aan bij de het thema van de Kinderboekenweek (Voor altijd jong)! Het tijdschrift is helaas ook pas op de eerste dag van de Kinderboekenweek verkrijgbaar, maar abonnees krijgen het al op 1 oktober op de mat. Heb je nog 4 dagen de tijd om er een leuke activiteit mee te bedenken!
Raadgedicht
Ik weet in ieder geval nu al wel een leuke activiteit… geïnspireerd door het geweldige en speelse initiatief Raadgedicht, dat elk jaar begin september van start gaat. Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Het is de bedoeling dat de kinderen in je klas het woord raden. Op deze manier is het wel heel gemakkelijk om aandacht aan poëzie te besteden in de klas! Hoe leuk is dat?!
Gedurende 10 weken lang verschijnt er elke maandag een raadgedicht op www.raadgedicht.nl. Je hebt tot vrijdag de tijd om te bedenken welk woord ontbreekt; dit kun je doormailen en op vrijdag krijg je het verlossende antwoord te zien. Op deze manier komen de kinderen elke week in contact met een nieuwe jeugddichter. Op de website is al van te voren te lezen welke dichters aan bod komen, zodat je alvast dichtbundels in de klas kunt halen (leesbevordering!). Je kunt ook een app downloaden. Oh ja, en had ik al gezegd dat het gratis is?