Poëzieweek 2017

Poëzieweek logo

Op donderdag 26 januari a.s. gaat de Poëzieweek 2017 van start met Gedichtendag. Het thema van dit jaar: humor.

De Poëzieweek is niet – zoals de Kinderboekenweek of de Nationale Voorleesdagen – alleen bedoeld voor kinderen, maar voor iedereen. Misschien nog wel extra reden om in deze week aandacht te besteden aan poëzie! Je laat daarmee zien dat gedichten lezen en schrijven voor álle leeftijden is. Dat het sowieso erg zinvol is om aandacht te besteden aan poëzie in het onderwijs, lees je in het blog van Tinneke van Bergen – een van de sprekers op de Studiedag Poëzieweek van Iedereen Leest (Vlaamse zusje van Stichting Lezen).

Lesideeën

Op internet zijn weer tal van lesideeën te vinden voor deze week:

Poëzieweek.com

Op deze website kun je poëzielessen aanvragen en informatie opzoeken over activiteiten in jouw buurt. Geef je les op een dBos-school, dan kun je via je leesconsulent waarschijnlijk ook dit lespakket toegestuurd krijgen. Veel leuke suggesties; kant en klaar te gebruiken.

Poëziepaleis.nl

Zomaar gedichten schrijven kan heel fijn zijn, maar een echte dichter wil zijn of haar werk natuurlijk graag publiceren! Hoe leuk is het dan om mee te doen met een echte poëziewedstrijd?

Kinderen en poezieDe wedstrijd Kinderen en poëzie is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en zij kunnen nog t/m 5 februari a.s. gedichten insturen – drie stuks zelfs (handig als ze niet kunnen kiezen). Een groepsgedicht of een gedicht in een andere taal zijn ook welkom.

 

Op de website van het Poëziepaleis vind je heel veel lesbrieven, die je kunt gebruiken voor een aansprekende poëzieles!

Plint.nl

In dit boek staan bijna 100 posters van Plint gebundeld. Een must voor elke leerkracht!

Op de website van Plint vind je natuurlijk ook gigantisch veel inspiratie. Wist je al dat je een digibord-abonnement kunt nemen? Voor slechts EUR 20 krijg je elke week een toepasselijk gedicht en beeld én een bijpassende digitale les over de poster. De posters komen uit het boek Eén gedicht is nooit genoeg. En nee, ik heb geen aandelen, maar vind dit gewoon een van de leukste gedichtenboeken die er zijn.

Ook verschijnt op Gedichtendag het nieuwe nummer van het tijdschrift DICHTER. Het thema is dit keer ‘school’. Of daar ook humoristische gedichten bij zitten, kunnen abonnees op dinsdag 24 januari alvast bekijken!

Poëziebundels / boeken

Op zoek naar leuke boeken voor de bovenbouw met grappige gedichten (passend bij het thema ‘humor’)? Hieronder staat een opsomming van boeken die je deze Poëziekweek goed kunt gebruiken!

omslag Gruwelijke rijmen hardcover.indd


Gruwelijke rijmen

Roald Dahl
Uitgeverij De Fontein, 2017

Bij humor en gedichten denk ik meteen aan deze gedichten van Roald Dahl. Zeer geschikt voor de bovenbouw. Ontzettend grappig hoe hij bekende sprookjes als Assepoester en Sneeuwwitje heeft veranderd. Geniale vertaling van Huberte Vriesendorp! Het boek is nog maar een paar weken geleden verschenen in een heel nieuw jasje.

’t Kind lacht en trekt in een wipje
een revolver uit haar slipje.*

uit ROODKAPJE EN DE WOLF


ZiezoZiezo
Annie M.G. Schmidt
Em. Querido’s Uitgeverij (héél veel versies!)

In dit boek is het moeilijk om gedichten te vinden die níet grappig zijn. Humor voor jong en oud! De gedichtjes zijn bovendien ook erg geschikt voor leuke creatieve opdrachten (illustraties maken bijv.).


Ik zoek een woordIk zoek een woord
Bundeling gedichten van meer dan 100 dichters, gekozen door Hans en Monique Hagen
Em. Querido’s Uitgeverij, 2013

167 gedichten over taal; de een grappiger dan de andere natuurlijk. Maar met Joke van Leeuwen, Ivo de Wijs, Koos Meinderts en Hans Dorrestijn zit je al snel goed.


Wij zijn bijzonder

Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder
Ted van Lieshout
Uitgeverij Leopold, 2012

Versjes over anders zijn dan de meesten. Soms ontroerend, vaak grappig. Zeer diverse onderwerpen: over een trein die zelf wil bepalen waar hij heen wil; over een juf die aan de bomen wil slingeren; over een leeuw die krullen wou…


Appeltje EitjeAppeltje eitje
Bette Westera
Uitgeverij Zwijsen, 2009

Bundel gedichten over eten, drinken en vrolijk zijn. Sommige gedichten zijn wel echt voor jongere kinderen, maar er zitten zeker genoeg leuke gedichten bij voor de bovenbouw. Vooral Apennootjes (blz. 51) bevat een leuke taalgrap, maar ook de naamdichten zijn leuk en een goed voorbeeld voor deze vorm van dichten.

 


Ozo heppieVliegenOzo heppiejer
Joke van Leeuwen
Em. Querido’s Uitgeverij, 2012

Joke van Leeuwen verrast, tekent grappig, ís grappig. Alleen al vanwege het gedicht Vliegen is dit een must-have voor deze Poëzieweek. Humor van de bovenste plank!

 


Poezie MauwPoezie Mauw
Ivo de Wijs
Uitgeverij Ziederis, 2008

Waar zijn de poeziealbums gebleven?? Na het lezen van het boekje wil je er spontaan weer een hebben. Originele en grappige gedichtjes genoeg!

Tip tap top
Nu zijn de versjes op


Opa laat zijn tenen zienOpa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten
Edward van de Vendel & Floor de Goede
Em. Querido’s Uitgeverij, 2008

De zombietreinZo’n leuke vorm van gedichten: stripgedichten! De gedichten zijn niet per se grappig, maar de manier van dichten is wél heel erg leuk en de striptekeningen vertellen hun eigen verhaal.

Ook leuk: eind februari komen er nieuwe stripgedichten uit!
(en gezien de titel kunnen we die vast gebruiken tijdens de Kinderboekenweek!)


RotbeestenRotbeesten
Roald Dahl
Uitgeverij De Fontein, jubileumuitgave 2015

Vooruit, nóg een boek van Roald Dahl. Gewoon, omdat je niet genoeg van die typische Dahl-humor kan krijgen…

Een onuitstaanbaar stuk verdriet
verwender joch bestond er niet.*

uit: De miereneter


Rond vierkant vierkant rondRond vierkant vierkant rond
Ted van Lieshout
Uitgeverij Leopold, 2015

Hoewel het gedicht over raamprostitutie (blz. 40) nou niet per se geschikt is voor in de klas, kun je hier wel heel erg leuke ideeën uithalen! Vooral met de beeldsonnetten kun je heel grappige dingen doen. Waarschuwing: snoepsonnetten (gemaakt op de basisschool) hebben de kortste levensverwachting. (blz. 84). Laat je inspireren! Tevens een uitermate goed boek voor (theorie)lessen over dichten en poëzie.


Als je kinderboeken via onderstaand zoekvenster bij bol.com koopt, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding! 

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_587eb03c149e1_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”0″ default_search=”” name=”boeken zoeken” sub_id=”” link_color=”DD5424″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]