Kinderboeken om mee aan de slag te gaan – Kinderboekenweek 2021

Beroepen & werk

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is BEROEPEN, met als motto: worden wat je wil!

KBW logoNiet ieder kind weet al wat hij of zij wil worden. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Er is gelukkig genoeg inspiratie te vinden in kinderboeken!

Ben je op zoek naar boeken over beroepen, klik dan hier!
Of zoek je inspirerende verhalen? Kijk dan in deze lijst!

Maar je kent het gezegde vast wel: al doende leert men! En dat geldt ook voor leren over beroepen. Soms moet je gewoon ondervinden hoe iets is en dat doe je door er lekker mee aan de slag te gaan.

Rekenen

Rekenen voor je levenTHEMATITEL 7/8: Rekenen voor je leven
Edward van de Vendel, Ionica Smeets en Floor de Goede (ill.)
Nieuwezijds, 2021

Het nieuwe boek Rekenen voor je leven is een opvallende thematitel. Het verhaal gaat namelijk niet over een beroep, maar laat wel zien hoe vaak je rekenen nodig hebt om te kunnen worden wat je wil. Het concept van het boek is geweldig: een klas vervangt sommen uit het rekenboek door rekenlessen die met het leven van de kinderen in de klas te maken hebben. Het verhaal wordt afgewisseld door de uitleg van de rekenvragen, die als een graphic novel door Floor de Goede zijn getekend. Ook staat er een aantal werkbladen in, waarmee de lezer zelf aan de slag kan gaan en dit boek vraagt natuurlijk automatisch om praktische rekenlessen in je eigen klas! Zelf moet ik het boek nog lezen, dus verder kan ik er nog niet zoveel over zeggen. Heel benieuwd!

Rekenavonturen

Serie: Rekenavonturen
John Allan (vertaling: Djim Roebers)
Corona, 2020

Deze boeken verschenen vorig jaar precies op het goede moment: toen de scholen dicht gingen. Want rekenen werd thuis ineens een stuk leuker met de sommen in deze boeken! Deze serie staat namelijk helemaal vol met sommen, maar dan wel gekoppeld aan een bepaald beroep (dierenverzorger, astronaut, paleontoloog of brandweerman/vrouw). Lezers moeten rekenen met tijd, hoeveelheden, getallen of meten… alle rekendomeinen komen voorbij. Het zijn eigenlijk boeken vol verhaaltjessommen, maar dan heel praktisch! De sommen sluiten aan bij de rekendoelen voor kinderen in groep 4/5. Achterin het boek staan hints als het nog een beetje lastig is. Voor kinderen in de bovenbouw zijn de boeken dus een beetje makkelijk, maar doordat er ook veel te zien en te leren is over een stoere baan, zal het kinderen misschien juist motiveren om ermee aan de slag te gaan. 8+

Rekenavonturen

Scheikunde

Waarom jij van sterrenstof bentWaarom jij van sterrenstof bent *
Esther Walraven en Iris Boter (ill.)
Van Goor, 2020

Waarom jij van sterrenstof bent

©2020 Van Goor, illustratie van Iris Boter uit Waarom jij van sterrenstof bent

Door dit boek zou ik zelf bijna alsnog scheikunde gaan studeren. Wat een enthousiasmerend boek over chemie! Vol proefjes, die het allemaal nog aantrekkelijker en interessanter maken. Als kinderen naar de middelbare school gaan, zullen ze na het lezen van dit boek vast heel anders tegen het vak scheikunde aankijken. Wie weet wat ze daardoor later willen worden! Ze kunnen met dit boek in ieder geval lekker gaan experimenteren.

Koken en bakken

KinderbakboekTHEMATITEL ML 7/8: ’t Verrukkelijke kinderbakboek
Rutger van den Broek & Mark Haayema
Rubinstein, 2019

Een kookboek als thematitel?!! Dat vond ik echt heel raar, maar toen bleek dat dit boek naast recepten vol verhalen staat over de familie Bakker. Er staan zelfs gedichtjes in! Lezen én lekker aan de slag dus! Hoewel het voor de meeste scholen onmogelijk zal zijn om uitgebreid te gaan bakken met de klas, kan het bij jou op school misschien wel. Of je maakt een aanstaande (banket)bakker heel blij met dit boek!

Het geheim van de tuinHet geheim van de tuin
Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk en Floor Rieder (ill.)
Gottmer, 2020

Dit ‘avontuurlijke kinderkookboek’ bestaat óók uit recepten (van chefkok Joris Bijdendijk) en een verhaal (geschreven door Jan Paul Schutten). Dat verhaal gaat over architect Pierre Cuypers, die de allerbeste kok van het land wil vinden voor het restaurant van het door hem ontworpen Rijksmuseum. Daarvoor organiseert hij een kookwedstrijd, waarbij verschillende koks de jongste deelnemer continu tegenwerken. Maar die weet de prachtigste gerechten te maken met kruiden, bloemen en groenten uit de tuin van het museum. Enorm interessant voor kinderen die ook graag koken! Achterin het boek staan bovendien zaai- en oogsttips, dus aanstaande moestuinhouders hebben er ook wat aan!

Koken voor de keizerKoken voor de keizer *
Marloes Morshuis
Lemniscaat, 2015

Dit boek kun je eigenlijk niet lezen zonder trek te krijgen in lekker eten. Een soort Masterchef Kids, maar dan een flink tikje spannender, doordat Micks leven ervan afhangt! Elke dag moet Mick een gerecht bedenken dat zo lekker is dat de keizer het wel móet lusten. Dat lukt hem doordat hij een boek van een scheepskok heeft met ‘recepten van de zeven wereldzeeën’. Leuke bijkomstigheid is dat de recepten ook achterin het boek zijn opgenomen. Als je dus lekkere trek krijgt van dit boek, kun je direct aan de slag en zelf proeven wat de keizer eet! 9+

Ondernemerschap

Start je eigen bedrijfje

Serie: Start je eigen bedrijfje
Diverse auteurs
Corona, 2021

Je leest er wel eens over in de krant: kinderen die een succesvol bedrijfje zijn begonnen. Maar ook al heb je een fantastisch idee, hoe pak je dat vervolgens praktisch aan? Met de boeken in deze serie krijgen kinderen echt een gedegen en praktisch stappenplan voorgeschoteld: hoe maak je een plan van aanpak, wat heb je nodig, hoe ga je met geld om, hoe bepaal je een prijs voor je diensten, hoe maak je reclame etc. Handig! Ontzéttend goed te gebruiken in projecten over ondernemerschap, maar natuurlijk ook een belangrijke stap naar ‘worden wat je wil’! 11+