Kinderjury 2023

Kinderjury 2023Officieel starten de leesweken voor de Kinderjury pas volgende week, maar de tiplijsten van de Kinderjury staan al online! Maar ja… het gaat er ook gewoon om dat kinderen lekker veel boeken uit 2022 lezen, zodat ze hun favoriet kunnen bepalen. Vanaf maandag 10 april kunnen ze daarop stemmen.

Ongetwijfeld zijn de kinderen al láng begonnen met lezen van boeken uit 2022, maar via de tiplijsten ontdekken ze misschien nog wel nieuwe boeken! Toch blijf ik het vreemd vinden dat de populaire boeken er ook allemaal op staan – denk: Dog man, Het leven van een loser, De grijze jagerDolfje Weerwolfje (deel 24!) of De magische apotheek. Dat zijn nou niet bepaald boeken die nog ‘ontdekt’ moeten worden. Op deze manier blijven kinderen lezen wat ze al kennen…

Gelukkig staan er ook een paar verrassende titels op (waarvan ik er zelf ook nog wel een paar wil lezen). En anders heb jij Leesbevorderingindeklas.nl nog achter de hand voor extra tips 😁!

Nog even de belangrijkste regels op een rijtje:

  • Kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar mogen stemmen.
  • Alle boeken die in 2022 zijn uitgegeven doen mee. Prentenboeken, fictie, informatieve boeken en gedichten – het maakt niet uit. Als ze maar geschikt zijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Uitzondering zijn herdrukken of verzamelbundels van eerder uitgegeven verhalen/boeken.
  • Stemmen doe je van 10 t/m 24 april op de website van de Kinderjury.

Kinderjury LeeschallengeDaarnaast kun je dit jaar ook meedoen met een Kinderjury Leeschallenge! Hoeveel bladzijden leest jouw groep tijdens de Kinderjury Leesweken? Dit kun je bijhouden op een poster, die je hier kunt downloaden.

De top 3 is bekend op 10 mei 2023, de prijsuitreiking voor de nummers 1 vindt plaats op 17 mei 2023.

De Kinderjury is weer losgekoppeld van de Kinderboekenweek en heeft daarom dit jaar een eigen website.

Boekpromotie

De Leesweken van de Kinderjury – 8 februari t/m 9 april 2023 – is de uitgelezen (hij blijft leuk) periode om heel veel boeken te promoten! Vind je dat lastig, omdat je de boeken zelf niet kent? Geen probleem!!

Maak gebruik van de lestips bij de recensies op deze site: daar vind je altijd geschikte fragmenten die je kunt voorlezen voor boekpromotie en als er een boektrailer bij het boek gemaakt is, vind je die daar ook. Hoe je vervolgens zo’n boekpromotie aanpakt, lees je uitgebreid in het artikel Kinderjury 2020.

Het grote voordeel van deze manier van boeken promoten is dat je zelf ook meteen mooie (voorlees)boeken zult ontdekken! Bovendien is het helemaal niet erg als je aangeeft dat jij de boeken ook niet kent, maar… doe zelf natuurlijk wél mee aan de Leeschallenge en ga samen met je klas boeken uit 2022 ontdekken!

Boeken kiezen

In deze lijst vind je kinderboeken uit 2022. Deze wordt wekelijks aangevuld, want zelf blijf ik ook enthousiast doorlezen.

Wil je nog meer keuze? Maandelijks geef ik overzichten van de nieuwe boeken die bij Leesbevordering in de klas binnenkomen – die vind je hier! Zoek dan even de kinderboeken van 2022 op.

Vanaf 9 februari vind je op de website van de Kinderjury ook nog handige kieswijzers ‘om makkelijk uit te vinden welk boek het beste bij je past’, gemaakt door De Schoolschrijver.

Veel leesplezier! Er is heel veel moois te ontdekken!