Nederland Leest 2018: Voeding
Van 1 t/m 30 november is het weer tijd voor Nederland Leest: de grootste leesbevorderingscampagne van de openbare bibliotheken.
Het thema van 2018: Voeding.
Waarom? Omdat we zijn wat we eten.
Nederland Leest Junior
Net als voorgaande jaren is er voor kinderen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het vmbo een boek uitgekozen om over te gaan praten. Dat is namelijk het doel van Nederland Leest: met z’n allen tegelijk hetzelfde boek lezen en er vervolgens over in gesprek gaan. Dit jaar worden kinderen gestimuleerd om na te denken over wat ze eten en waar die voeding vandaan komt.
Het boek dat is geselecteerd is Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden, van Jan Paul Schutten. Dit boek uit 2009 staat bomvol leuke wetenswaardigheden over allerlei soorten eten. Korte, informatieve stukjes tekst, met heel veel humor geschreven. Speciaal voor Nederland Leest is het boek in een nieuw jasje gestoken, maar de inhoud is hetzelfde gebleven. Overigens is dat al de tweede keer dat het boek een nieuwe cover krijgt: er is ook net (oktober 2018) een herziene versie verschenen met een klein aantal nieuwe hoofdstukken.
Lesmateriaal bij het boek
Om het boek in je klas te bespreken, is er lesmateriaal ontwikkeld, dat je gratis kunt downloaden op de website van Nederland Junior. Met behulp van dit lesmateriaal leer je de kinderen in je klas discussiëren en debatteren.
Je kon als school een pakket bestellen met daarin boeken voor alle leerlingen van je klas. Is dit niet gelukt of wist je dit niet? Geen probleem! Je kunt het boek voor jezelf halen uit bibliotheek of boekhandel (leuk als voorleesboek!!) en hoe dan ook gebruik maken van het lesmateriaal. Het lesmateriaal is namelijk ontzettend compleet, met een leerkrachtenhandleiding, een powerpoint voor op het digibord, handige filmpjes én downloadbare pagina’s uit het boek. Met deze voorleesfragmenten kun je je leerlingen toch voorbereiden voor een debat over eerlijke voeding.
Heb je het scholenpakket wel in je klas? Dan krijg jij je klas wel aan het lezen de komende maand! Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden is namelijk een ontzettend grappig en interessant boek, dat lekker makkelijk wegleest. Het boek bestaat uit heel veel korte column-achtige stukjes tekst, waardoor je heel gemakkelijk even tussen de lessen door een aantal hoofdstukjes zelfstandig kunt laten lezen of samen kunt lezen.
Kijk ook eens wat je plaatselijke bibliotheek organiseert met betrekking tot het thema. Waarschijnlijk zijn er tal van activiteiten te doen voor kinderen, waardoor het thema voor kinderen nog meer gaat leven. Dat vergroot waarschijnlijk weer het leesplezier én het leesbegrip!
Meer lezen
Zoals bij elk project gaat een thema meer leven als je het vanuit meerdere kanten belicht en er veel aandacht aan besteedt. Op de website van Nederland Leest vind je daarom ook een thema-boekenlijst, met nog veel meer boeken over het thema voeding.
Koken voor de keizer bijvoorbeeld, van Marloes Morshuis. In dit spannende boek moet Mick 7 dagen lang koken voor een keizer die niets lust. Vindt de keizer het lekker? Dan blijft hij leven. Maar lust hij het niet, dan wacht hem een gruwelijke straf… Erg leuk om voor te lezen en de kinderen tussendoor te vragen: wat zou jij koken voor de keizer? Laat ze evt. echte recepten (of eten!) meenemen van huis. Achterin het boek staan trouwens ook recepten.
Ook in het boek Spreek je chocola van Cas Lester kun je recepten vinden. Jaz en Nadima worden al snel vriendinnen, ondanks dat ze elkaar nauwelijks kunnen verstaan. Maar vrienden blijven blijkt wel ietsje moeilijker. Een hoop meidengedoe in dit vrolijke verhaal over cultuurverschillen, vriendschap én lekker eten! Misschien niet het leukste leesboek voor jongens, maar je kunt het boek wel gebruiken voor interessante lessen over taal en cultuur.
Speciaal voor kinderen die juist genieten van fantasievolle verhalen is de serie over Bakkerij Bliss een aanrader. Een mooie tegenhanger van de non-fictietitel die dit jaar centraal staat. Het zesde deel uit de serie is afgelopen zomer verschenen. In het eerste deel krijgt Roos de sleutel van de voorraadkamer waarin een magisch kookboek wordt bewaard. Haar moeder drukt haar op het hart: de deur mag alleen in noodgevallen geopend worden, want er mag absoluut geen magie vrijkomen… Maar Roos besluit toch te gaan experimenteren met wat magische recepten… Nou, dan weet je het wel!
Tot slot ben ik wel heel erg benieuwd naar Het grote poepkookboek van Annelie Ansingh. Ik denk dat kinderen dit boek METEEN willen lezen.
Het staat namelijk vol met makkelijke én moeilijke recepten waarin je ontdekt hoe je op een smaakvolle manier poepgerechten kunt fabriceren. Dit knotsgekke kookboek is er voor kinderen die houden van koken, maar ook voor kinderen die er niet zo van houden.
Een hoop recepten in bovenstaande boeken dus! Wil je meer informatieve boeken (laten) lezen over voeding en gezondheid? Hieronder vind je nog een aantal linkjes met tips van bovengenoemde boekenlijst. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in bibliotheken en boekhandels te vinden.
Veel leesplezier!