Nieuwe boeken | WO II

Het is een rare week geweest: de scholen zijn dicht en ouders moeten hun kinderen (met hulp van de leerkracht) zelf lesgeven. Het is plannen voor gevorderden, ook voor Leesbevordering in de klas! Langzaam komt de stroom nieuwe boeken weer op gang, maar het vinden van tijd voor lezen en het schrijven van recensies is een uitdaging!

Het zou echter zonde zijn als jij daardoor niet weet welke nieuwe boeken je allemaal zou kunnen gebruiken in de klas! Daarom hieronder weer een thematisch overzicht, met boeken die je de komende tijd waarschijnlijk goed zal kunnen gebruiken (in de klas of voor digitale lessen op afstand…). Over niet al te lange tijd herdenken en vieren we namelijk 75 jaar vrijheid. En dat is goed terug te zien in de vele boeken die verschijnen over…

De Tweede Wereldoorlog

Hieronder staat een lijstje met boeken die onlangs verschenen zijn. Het is dus zeker niet een volledige lijst! Er zijn véél meer boeken over WO II! Een aantal daarvan vind je ook al op deze website: bij het venster uit de geschiedeniscanon over de Tweede Wereldoorlog of Anne Frank.

Als je bij onderstaande boeken op de titel of cover klikt, kom je automatisch op bol.com, waar je de verkoopinformatie en soms een inkijkexemplaar vindt. Vanzelfsprekend zijn deze boeken ook in de lokale boekhandels te vinden of te bestellen!

Ik zal je bewarenIk zal je bewaren
Jeska Verstegen
Querido, 2020

Gisteren viel dit boek bij me op de mat: het is dus echt nét verschenen. Het is het eerste jeugdboek van deze auteur en illustrator. Zij vertelt hierin over haar eigen, persoonlijke speurtocht naar het oorlogsverleden van haar moeder:

Bij Jesje thuis wordt veel gezwegen. Vooral als het over de Tweede Wereldoorlog gaat, verstart haar moeder. Houdt zij iets geheim?

Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog dus, maar wel eentje dat zich afspeelt in de tijd erna. Verteld door een elfjarig meisje.

Oorlog in inktOorlog in inkt
Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda
Ploegsma, 2020

In dit boek beleef je de Tweede Wereldoorlog door de ogen van zeven jongens en zeven meisjes. De verhalen zijn gebaseerd op hun dagboeken en werden bewerkt door Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda (die over WO II ook al het prachtige boek Sabel schreef). Je leest de verhalen in de derde persoon, maar er staan regelmatig gekrabbelde dagboekfragmenten in de ik-vorm in de voetnoot. Op deze manier hebben de schrijfsters heel veel geschreven herinneringen toegankelijk gemaakt.

Wie dit boek leest, zal beseffen hoe heftig een oorlog is en hoeveel kanten er aan een oorlog zitten. En ook hoe bepalend de plek is waar je woont en welke invloed het gezin heeft waarin je opgroeit. (blz. 9)

Verder nog héél handig: er is een uitgebreide lesbrief bij het boek gemaakt, met werkbladen voor de leerling. Zij kunnen dus zelfstandig met de lesbrief aan de slag! (En de antwoorden en handleiding voor de leerkracht zit er ook bij).

Ons kasteel aan zeeOns kasteel aan zee
Lucy Strange
Gottmer, 2020

Dit boek heb ik al gelezen en oh, wat is het mooi! Het doet denken aan de boeken De oorlog die mijn redde en Geheimen van de vuurtoren. Het verhaal speelt zich namelijk, net als deze andere boeken, in Engeland af. De hoofdpersoon, Petra, woont met haar zus en ouders in een vuurtoren aan de Engelse kust, recht tegenover Duinkerken. Je kunt je al een beetje voorstellen wat zich in dit boek gaat afspelen: dreiging vanaf zee, reddingsacties vanuit Frankrijk en je continu afvragen wie je kunt vertrouwen en wie niet. Wat dit verhaal extra interessant maakt, is dat Petra’s moeder Duits is en wordt opgesloten in een interneringskamp.

Het boek is vooral geschikt voor goede lezers (en als voorleesboek), want ondanks dat het een compacte paperback is, beslaat het verhaal meer dan 300 pagina’s. Ook is het leesniveau af en toe behoorlijk hoog, maar dat maakt het boek tegelijkertijd ook zo mooi. Prachtig en gevoelig; dit boek slurpt je helemaal op. Binnenkort schrijf ik hier zeker meer over!

Hoe fel de zon ook scheenHoe fel de zon ook scheen
Arend van Dam
Van Holkema & Warendorf, 2020

Hoe fel de zon ook scheen lesbriefOok net verschenen! Ik heb het boek nog niet gezien, maar het zou geschikt moeten zijn als voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of zeven, en voor zelf lezen vanaf 9 jaar. De boeken van Arend van Dam kennende, zit dat vast wel snor!
In het boek staan 20 verhalen over bekende en onbekende Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Bekende namen zijn bijvoorbeeld: Miep Gies, Hannie Schaft, Rie Mastenbroek. Je leest ook over de oorlog in Nederlands-Indië.

Wat ook fijn is: de uitgeverij heeft er een lesbrief bij gemaakt, die je per mail kunt opvragen: marketing.kinderboeken@unieboekspectrum.nl. Volgens eigen zeggen is deze lesbrief met name geschikt voor leerlingen in groep 5 en 6, maar bevat hij ook een opdracht die geschikt is voor leerlingen in groep 4. Hij zou ook door ouders kunnen worden gebruikt!

Wij waren erbijWij waren erbij
Schrijvers van de Ronde Tafel
Leopold, 2019

Arend van Dam werkte ook mee aan dít boek. Hij is een van de Schrijvers van de Ronde Tafel (net als onder meer Martine Letterie, Suzanne Wouda, Lydia Rood en Linda Dielemans). Deze auteurs verzamelden de oorlogsherinneringen van 12 mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten en schreven er verhalen over. De verhalen in dit boek zijn dus waargebeurd. Ook dit boek heb ik niet in huis, maar via het inkijkexemplaar kun je in ieder geval al één verhaal lezen!

Toen het oorlog wasToen het oorlog was
Diverse auteurs
Gottmer, 2019

Gek genoeg zijn er niet veel informatieve kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog te vinden. Vorig najaar verscheen wel het mooie naslagwerk Toen het oorlog was (zie ook Topboeken voor in de klas 2019 – een recensie volgt nog steeds… dit bedoel ik dus). Een zeer volledig bladerboek met veel details over de hoofdrolspelers van WO II, de gevechten, techniek die gebruikt werd, over symbolen, overleven en natuurlijk ook over de Holocaust. Elk hoofdstuk eindigt met een zeer boeiende denkvraag voor kinderen. Mooi is ook het beeldmateriaal: heel veel foto’s, die aangevuld worden met prachtige illustraties van Irene Goede. Er is bovendien uitgebreid lesmateriaal bij het boek ontwikkeld. Dat kun je op de website van de uitgever vinden!

De Tweede Wereldoorlog

Serie: De Tweede Wereldoorlog
Diverse auteurs
Schoolsupport, 2020

Meer interessante informatie kun je vinden in deze nieuwe serie over de Tweede Wereldoorlog. Deze zes boeken bestaan per deel uit een doorlopende informatieve tekst, waarin duidelijke verbanden worden gelegd. Elk deel gaat in op een bepaald aspect van de Tweede Wereldoorlog.

De oorlog in NederlandDe serie maakt deel uit van het Documentatiecentrum, maar heeft duidelijk een andere vormgeving gekregen dan de ‘standaard’ boeken binnen de reeksen. Dat kun je mooi in dit inkijkexemplaar zien.

Meer inkijkexemplaren vind je op de website van de uitgeverij. Als je daar de serie bestelt, krijg je bovendien een digitale licentie, waarmee je de boeken ook op het digibord kunt zetten of op tablets kunt lezen. Zo kunnen alle kinderen in je klas tegelijkertijd het boek lezen – en zelfs thuis! De boeken zijn trouwens tijdelijk, nu de scholen gesloten zijn, door álle leerlingen gratis te lezen via Basispoort.
Hoe je dat regelt, lees je hier.

Herdenken en vieren op 4 en 5 meiVoor minder sterke lezers en kinderen in groep 5 en 6 zijn deze twee boeken trouwens ook nog een aanrader: Herdenken en vieren op 4 en 5 mei en Verzetsmuseum junior. Beide boeken zijn weliswaar niet zo mooi vormgegeven als bovengenoemde serie, maar wel zeer informatief en goed leesbaar. Als je ze los bestelt, ontvang je ze als hardcover. Maar ook deze boeken zijn dus tijdelijk gratis online te lezen via Basispoort!

Wij blijven bij elkaarWij blijven bij elkaar
Martine Letterie
Leopold, 2020

Dit boek moet zelfs nog verschijnen! Als het goed is, ligt het boek vanaf komende week in de winkel. Op bol.com kun je wel al een inkijkexemplaar vinden met een leesfragment. Martine Letterie vertelt in dit boek het verhaal van de joodse familie Birnbaum en neemt je mee naar kamp Westerbork, maar ook naar Bergen-Belsen… Martine Letterie reisde naar Israël om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen. Let op: het verhaal is waarschijnlijk behoorlijk heftig, want de adviesleeftijd vanuit de uitgeverij is 13+…