Top 10 boeken voor in de klas 2017

Top 10 boekenNa het schrijven van 115 recensies gedurende dit jaar (waarvan 60 nieuw verschenen boeken), was ik wel eens benieuwd wat de lezers zelf vinden. Daarom deed ik een oproepje op de Facebookpagina’s Leesbevorderingindeklas en Bovenbouwwereld:

Wat was het mooiste boek van 2017?

Op mijn vraag Wat was jouw ontdekking van 2017? Van welk kinderboek heb jij of heeft je klas het meest genoten?  kwamen helaas te weinig reacties om een goede top 5 te maken. Twee boeken sprongen er echter uit:

De GorgelsDe Gorgels, van Jochem Myjer werd voornamelijk door leerkrachten van groep 5 genoemd als topper. Geen verrassende titel, want het boek won niet voor niets in 2016 al de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Een boek dat wat mij betreft ook echt in de middenbouw thuishoort!

LampjeLampje, van Annet Schaap werd ook erg veel genoemd. Terecht natuurlijk, maar ook geen verrassende titel, want Lampje was voor iederéén de ontdekking van 2017! Als het alom bejubelde Lampje de Gouden Griffel niet wint, eet ik mijn schoen op.

Verder werden Naar het noorden (Koos Meinderts, Griffelwinnaar 2017) en Alaska (Anna Woltz) genoemd. Verrassender waren: Thornhill (Pam Smy, 2017), Anne van het groene huis (L.M. Montgomery, een klassieker uit 1908, hertaald in 2016) en Een jongen met de naam Kerstmis (Matt Haig, 2016).

Jammer dat hier geen mooi eindejaarslijstje uit is gekomen. Daarom toch een lijstje van Leesbevordering in de klas: hieronder een top 10 van boeken waar je zéker iets aan hebt in de klas! Met deze boeken in de klas, zit je altijd goed!! Wil je weten waar de boeken over gaan? Klik dan via titel of cover door naar de recensie!

Topboeken uit 2017 voor in de bovenbouwklas

Was de aarde vroeger plat?Was de aarde vroeger plat?
Bette Westera, Sylvia Weve

Een waanzinnig goed boek. Fantastische versjes over mooie levensvragen, die je perfect kunt gebruiken tijdens wereldoriëntatielessen of voor het geven van een prachtige filosofieles. Inspirerend, humoristisch en ongelooflijk goede teksten. Als je nog niet zo’n fan van poëzie was, lees dan dit boek en je bent óm.

LampjeLampje
Annet Schaap

Dé verrassing van 2017, want dat deze geweldige illustrator ook nog eens een fantastische schrijfster bleek te zijn, had niemand verwacht.
Een heerlijk voorleesboek. Citaat uit eigen recensie: “Dit is echt zo’n boek dat de fantasie prikkelt en daarmee de weg opent naar nieuwe werelden en gedachten! Dit boek laat ervaren waarom lezen zo geweldig is. (…) Zo’n verhaal als dit gun je alle kinderen.”

Gruwelijk grappige griezelverhalenGruwelijk Grappige Griezelverhalen
Tosca Menten, Jozua Douglas, Manon Sikkel

Dit boek is voor veel leerkrachten de favoriet van 2017. Perfect voor de Kinderboekenweek, maar zeker ook nog daarna. De korte, grappige, griezelige en soms hele vieze verhalen zullen alle kinderen in je klas aan het lachen krijgen. Heerlijke verhalen voor tussendoor. En hoewel ik er geen voorstander van ben om alléén maar boeken voor te lezen van deze populaire kinderboekenschrijvers (zie ook: Wat is een goed voorleesboek?), verdient dit boek absoluut een plekje in elke klas.

Waarom een bos geen ramen heeftWaarom een bos geen ramen heeft
Korneel de Rynck, Joris Thys

Nog zo’n topper om af en toe een verhaaltje uit voor te lezen. Deze ontzettend grappig geschreven fabels zijn niet alleen vermakelijk, maar kunnen ook een mooi uitgangspunt vormen voor een filosofieles of sociaal-emotionele les. Een boek om héél erg vrolijk van te worden.

 

Ik ben Vincent en ik ben niet bangIk ben Vincent en ik ben niet bang
Enne Koens

Een goed geschreven boek over pesten hoort natuurlijk ook in elke klas thuis. Het is een aanrader om dit boek voor te lezen en met je klas te praten over sommige situaties in het boek. Ook zou het boek best eens verborgen pestgedrag naar boven kunnen halen in je klas. Ontroerend, realistisch, gevoelig en spannend.

 

Expeditie Toi MokoExpeditie Toi Moko
Fedor de Beer

Elke keer als ik deze cover zie, vergeet ik een beetje hoe ontzettend spannend dit verhaal is! Echt een stoer voorleesverhaal, geschikt voor zowel jongens als meisjes. En intussen steek je er ook nog heel veel van op: over Maori-cultuur en Nieuw-Zeeland.

 

Mijn vriend CrenshawMijn vriend Crenshaw
Katherine Applegate

Nog zo’n boek waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien waar het over gaat. Een mooi voorleesboek door de geweldige schrijfstijl, maar ook door het boeiende, aangrijpend en originele verhaal. Over échte armoede en hoe fantasie je dan kan redden.

 

SabelSabel
Suzanne Wouda

Dat dit een aangrijpend boek over de Tweede Wereldoorlog is, zou je ook niet zo snel denken. Het is geen makkelijk leesboek door de tijdsprongen, maar juist daardoor echt een aanrader om voor te lezen. Prachtig taalgebruik en een verrassende invalshoek. Dit boek over onderduiken en kamp Vught maakt pijnlijk duidelijk hoe verschrikkelijk de gebeurtenissen zijn geweest die tijdens WO II hebben plaatsgevonden.

FabeldierenFabeldieren
Floortje Zwigtman, Ludwig Volbeda

Naast alle voorleesboeken, verdient ook dit mooie kijk- en leesboek een plekje in deze top 10. Dit is een boek waar je niet-lezers ook goed mee geïnteresseerd krijgt in boeken. Alles aan dit boek is bijzonder: het grote formaat, de bizarre tekeningen en de interessante teksten over griezelige en bijzondere fabeldieren. Ook gelijk een mooie inspiratiebron voor tekenlessen!

Als de sterren zingenAls de sterren zingen
Tonke Dragt

Het nieuwste boek in deze top 10 (en daarom nog zonder recensie – volgt snel!), maar wat een aanwinst: prachtige sprookjes en sagen van een geweldige schrijfster. Maar ook haar raadsel- en science-fictionverhalen zullen kinderen erg boeien. Het is inspirerend om te lezen hoe Tonke Dragt tot het schrijven van de verhalen gekomen is; een mooi voorbeeld voor de creatievelingen uit je klas!