Het is weer het einde van de maand, dus dat betekent: een nieuw boekenoverzichtje!
Nou ja.. overzichtje… het is wederom een flinke stapel deze maand! En dan liggen Het hemelboek en de nieuwste delen van de serie Duik in de tijd van… er nog niet eens bij.
De maand mei 2021 heeft in ieder geval een zeer afwisselende boekenstapel opgeleverd, met zowel bijzondere fictie als non-fictie.
Het prentenboek Melody en het Eiland van Muziek kwam als volledige verrassing binnen en ik werd zo blij van dit muzikale boek dat ik er meteen een recensie over schreef. De rest laat nog even op zich wachten, maar hieronder vast een korte eerste indruk.
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Non-fictie
Van honingbij tot hagelslag
Joël Broekaert & Marieke van Ditshuizen (ill.)
Ploegsma
Culinair journalist Joël Broekaert gaat in dit boek volledig uit van verwondering en neemt jou mee in de wonderlijke wereld van (eetbare) planten. Marieke van Ditshuizen gebruikte uitsluitend de drie primaire (druk)kleuren voor haar illustraties. Heel bijzonder!
Seks is niks geks
Bette Westera & Sylvia Weve (ill.)
Uitgeverij Samsara
Bette Westera & Sylvia Weve overtreffen zichzelf weer met een boek over een ‘lastig’ onderwerp: seks! En waarom ook niet?! Want ‘seks is niks geks’ en Westera en Weve kunnen élk onderwerp aan. Met humor, vele geniale gedichten, curieuze quizvragen en zwierige tekeningen spreken ze vrijuit over seks en geslachtsdelen, bij zowel mensen als dieren.
123 superslimme dingen die je moet weten over liefde & seks
Mathilda Masters & Louize Perdieus (ill.)
Uitgeverij Lannoo
Het hangt in de lucht denk ik! Nog een boek over seks (en liefde). In de serie met héél veel weetjes van Mathilda Masters. Over geslachtsdelen, de puberteit, voortplanting, verliefdheid en je grenzen aangeven.
Het botenboek
Jan van der Veken
Uitgeverij Lannoo
Een groot boek, met paginagrote grafische prenten en scheepvaarttermen als buitenkluiver, stuwkracht en dompen. Over verschillende scheepsontwerpen en hun werking, over communicatie (zoals morsecode) en over mythes en bijgeloof.
Alfabet doeboek
Charlotte Dematons (ill.) & Erik van der Veen
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
Oké, dit boek is vooral geschikt voor jonge kinderen. Maar net als dat het boek Alfabet óók fantastisch is voor oudere kinderen, zitten er in dit doeboek ontzettend leuke opdrachten voor de bovenbouw. Leuke zoekchallenges bijvoorbeeld, en een paar erg creatieve tekenopdrachten!
Scoren!
Thomas Olsthoorn en Nazrina Rodjan (ill.)
Van Goor
‘De sterkste verhalen over de grootste Nederlandse sporters’. Het doet denken aan het boek Dromen van succes, maar dit boek is toch anders: geen biografieën, maar korte fictieve verhalen over beroemde Nederlandse sporters. Met veel weetjes, cijfers en records en mooie, treffend getekende portretten.
Fictie
Amari en de nachtwachters
B.B. Alston (vertaling: Sandra Hessels)
HarperCollins
Een lekker dikke pil voor liefhebbers van Nevermoor en Harry Potter! Ik heb hem inmiddels al gelezen en echt… wat een fantastisch, magisch en spannend avontuur! Recensie volgt binnenkort.
Offline
Marco Kunst en Yannick Pelegrin (ill.)
Uitgeverij Gottmer
Na het sprookjesachtige boek Het verlangen van de prins is het extra verrassend dat Marco Kunst dit avontuurlijke science-fictionboek heeft geschreven! Echt een totaal andere sfeer, mede door de strakke illustraties van Yannick Pelegrin. Heel benieuwd!
E-Boy 1: Blikseminslag
Anh Do en Chris Wahl (ill.) (vertaling: Sander Meij)
Uitgeverij Kluitman
Nog een lekker futuristisch verhaal! Een boek vol spannende stripachtige tekeningen, op hol geslagen robots en superkrachten. Eerste deel van een nieuwe serie, dus dat belooft wat.
Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers
Chinouk Thijssen
Clavis Uitgeverij
Ook dit is een eerste deel van een nieuwe serie. En hoewel Chinouk Thijssen al een gevestigd schrijfster is van megaspannende thrillers, is dit haar eerste boek voor jonge kinderen (8+). Een boek over de geestenwereld, met de sfeer van Día de los Muertos. Binnen 3 dagen (!) was het boek al uitverkocht en het is nu dus in herdruk (verschijnt weer begin juli).
Met prachtige illustraties van Stefan Yamá Cab!
De nacht van Ronke
Jef Aerts
Em. Querido’s Uitgeverij
Ik was zwaar onder de indruk van het boek De blauwe vleugels van Jef Aerts, dus ik ben ook erg benieuwd naar dit nieuwe boek over een blind meisje dat wil rennen in de open lucht.
Knipoog
Rob Harrell (vertaling: Esther Ottens)
Van Goor
‘Een onvergetelijk, hartverscheurend, hilarisch en opbeurend verhaal’ over een jongen met kanker, met veel komische illustraties… Nou, dat belooft een boek met een lach en een traan!
Het geheim van de smid
Ineke Kraijo, Marlies Verhelst en Juliette de Wit (ill.)
Uitgeverij De Inktvis
Dit boek uit de serie Applaus voor jou! Theaterlezen! kun je meteen op je lijstje voor de Kinderboekenweek zetten! Het boek is niet alleen Makkelijk Lezen-thematitel, maar vooral een ontzettend leuk, activerend en informatief boek over heel veel verschillende beroepen. Met moppen, boeiende weetjes en natuurlijk: theaterteksten! Om hardop samen te lezen.
Hoge beren vangen veel wind
Korneel De Rynck en Naomi Christiaens (ill.)
Van Halewyck
Geweldige titel voor dit vervolg op het geweldige boek Waarom een bos geen ramen heeft. Nog eens 25 licht filosofische dierenverhalen, die hopelijk net zo prikkelend en vermakelijk zijn als in het vorige boek. Ja, de verwachtingen zijn hoog gespannen!
Luna
Pieter Koolwijk en Linde Faas (ill.)
Lemniscaat
Oh, een cadeautje, want dit boek verschijnt pas op 4 juni en ik mocht het al lezen. Dit boek gaat verder waar Gozert ophield, maar nu lees je het verhaal van Luna. En ‘Luna is lang zo gek nog niet’. En ja, dat kun je op alle mogelijke manieren interpreteren die je maar wilt! 🙂 Recensie volgt heel snel!