Jeugdboekenmaand 2024: Sport & Spel
Jeugdboekenmaand 2024 heeft als thema ‘Sport & spel’. Het worden weken van plezier maken en doorzetten, van verbeelden en sterk worden! Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart?
Het is alweer bijna maart: tijd voor de Jeugdboekenmaand in Vlaanderen! Dit jaar is er gekozen voor een lekker actief thema: Sport & Spel. Maar als je even kijkt naar de enorme lijst met boekentips die door Iedereen Leest verzameld zijn, dan zul je zien dat lang niet alle boeken op het eerste gezicht over sporten of een spel gaan. In de inspiratietekst kun je dan ook lezen dat het thema mooi breed wordt ingestoken. Er is een prachtig manifest geschreven, dat laat zien dat lezen en spelen & bewegen enorm veel overeenkomsten hebben!
MANIFEST VAN LEZEN, SPELEN EN BEWEGEN
- Alle lezen en bewegen is goed.
- Er is altijd een boek en een sport die bij je past.
- Lezen en bewegen maakt je hoofd helder.
- Lezen en bewegen kan veel moeite kosten.
- Lezen en bewegen gaat meestal beter als je er plezier aan beleeft.
- Lezen en spelen gaat allebei over nieuwsgierig zijn, over ontdekken en over avonturen beleven.
- In verhalen en sport schuilt een onzichtbare, universele taal die mensen samenbrengt.
- Lezen en bewegen kan antwoorden op moeilijke vragen geven.
- Lezen en sporten kan een spirituele ervaring zijn.
- Een boek uitlezen geeft net zo veel voldoening als bewegen en sporten.
Van: Iedereen Leest, Jeugdboekenmaand.be
Iedereen Leest wil bovendien aantonen dat het hardnekkige cliché dat lezen en sporten niet samengaan, niet juist is. Er zijn wél lezende sporters én sportende lezers! Op de website van Iedereen Leest en de Jeugdboekenmaand vind je filmpjes en interviews met bekende Belgische sporters – zoals van keeper Hendrik van Crombrugge – en mogen kinderen die sporten én lezen zich aanmelden. Er gaat een groot fotoalbum met inspirerende verhalen gemaakt worden. Superleuk! Hier kunnen kinderen zich aanmelden.
Werkvormen
Maar… wat ga je verder doen in de klas, behalve praten over wat sporten en lezen je kan bieden (ontspanning, plezier, verbinding)?
Ook daar krijg je hulp bij! Vrijwel ieder jaar maakt Iedereen Leest een prachtige handleiding met werkvormen, maar dit jaar niet. De oudere handleiding ‘Werken met boeken in de klas’ is echter wel aangepast. Je kunt hem op deze pagina downloaden. Je kunt je er ook meteen aanmelden voor de digitale inspiratiebox, waar je ook alle andere handleidingen vindt.
Kijk daarnaast ook zeker naar onderstaand inspiratiefilmpje! Je krijgt niet alleen een uitleg van het thema, maar ook wordt een van de werkvormen toegelicht en je krijgt een aantal leuke boekentips.
Boekentips
Zoals gezegd, kun je op de website van de Jeugdboekenmaand uitgebreide lijsten met boekentips vinden. Er zijn er vijf: eentje speciaal voor strips en de andere vier voor verschillende leeftijden. Een aantal boeken van de lijst staat ook op deze site. Deze kun je vinden via deze link. Zo kun je meer lezen over het boek én je vindt er lestips en voorgestelde boekpromotiefragmenten bij.
Boekparen
Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer prachtige, leuke, spannende en grappige boeken te vinden die bij dit thema passen! Met de boekenlijst als inspiratie vind je hieronder nog meer tips! Links zie je een boek uit de boekenlijst; daarnaast een boek dat daaraan doet denken. Een mooi boekpaar dus!
Nog lang niet alle boeken hieronder staan met een recensie op deze website, ook al heb ik ze wel al gelezen. Daarom verwijzen de linkjes in de titels naar bol.com. Daar vind je de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Onder water
Simone Arts
Eenvoudig Communiceren
Onder water (11+) is speciaal geschreven voor kinderen die nog niet zo goed Nederlands spreken of moeite hebben met lezen: met duidelijke, grote letters; een ruime bladspiegel en eenvoudig taalgebruik. Toch is het een ontroerend verhaal, over een meisje dat zwemt om haar zorgen te ontvluchten – net als Noor in Rugzwemmen. In beide boeken vindt de hoofdpersoon gelukkig ook een lieve jongen die ze wél kan vertrouwen.
Het grote wielrenboek
Susanne Roos & Jelle F. Post (ill.)
Volt
Er zijn niet veel boeken over wielrennen! De Ronde van Varken is ook al uitverkocht. Maar binnenkort (20 feb) verschijnt Het grote wielrenboek! Een boek dat bedoeld is voor iedereen die meer wil weten over wielrennen en koerskijken. In het boek krijg je een kijkje achter de schermen, staan heel veel weetjes en handig ‘vakjargon’ over de wielersport en de koers (de drie grote rondes en de vijf monumenten), en vind je vele interviews met ‘fietshelden’. Het boek is geschreven door een enthousiaste, Nederlandse koerskijkster, waardoor er vooral Nederlandse sporters worden genoemd, maar België wordt zeker niet vergeten. Je krijgt ook tips om zelf te gaan wielrennen (voeding, je fiets, trainen). 140 pagina’s wielerplezier!
Patina
Jason Reynolds (vertaling: Maria Postema)
Condor
Als je Ghost leest, moet je Patina ook lezen. De boeken horen bij elkaar; Patina zit in hetzelfde hardloopgroepje als Ghost. Ook voor haar is hardlopen meer dan alleen een sport; het is een manier om even weg te vluchten uit de realiteit – om even alleen maar met bewegen bezig te zijn. In dit verhaal traint Patina voor de estafette, maar lees je ook over haar leven buiten de atletiekbaan. Een fantastisch verhaal over vooroordelen, samenwerken, familie, identiteit en ingewikkelde gevoelens.
Chaos United
Gerard van Gemert & Rudi Jonker
Condor
Chaos United is net als Underdogs een graphic novel: een boek waarin stripjes regelmatig de lopende tekst overnemen. Beide boeken zijn ontzettend grappig en gaan over sporten op straat. Milan overtuigt zijn vrienden om mee te doen aan een voetbaltoernooi, maar hun trainingsveldje lijkt meer op een stinkende modderpoel en ja, voetballen kan hij eigenlijk ook niet. Maar aanvoerder Milan geeft niet op! Over Chaos United kun je trouwens verder lezen in Chaos United breekt door! en Chaos United staat in de kou!
Hanna Panna en de magische voetbalschoenen
Judith Williams en Iris Boter (ill.)
Condor
Dat voetballen ook voor meiden is, is inmiddels wel duidelijk. In Mama is profvoetballer is de moeder van Naomi zelfs aanvoerder van de Oranje Leeuwinnen! Maar wil Naomi eigenlijk wel profvoetballer worden? In Hanna Panna en de magische voetbalschoenen wil Hanna juist dolgraag voetballen, maar haar ouders vinden dat geen goed idee nadat ze een keer een hersenschudding opliep op het veld. Nadat ze echter een paar bijzondere voetbalschoenen vindt, kan ze het spelen echter toch niet laten. En je zult zien dat ze in Hanna Panna en het geheim van Villa Forza lekker verder speelt…
De spelregels van Floor
Marjon Hoffman en Georgien Overwater (ill.)
Ploegsma
Net als in de bundel Nou ja zeg! staan in dit boek uit de serie De regels van Floor meerdere korte verhalen die verteld worden door de hoofdpersoon, en gaan over heel herkenbare dingen uit het dagelijks leven. Floor komt in dit boek bij haar thuis, door haar gezin en via haar klasgenootjes met allerlei spelletjes en sporten in aanraking: vissen, bowlen, zeilen, turnen, watertrappelen, judo… In totaal zijn het 14 verhalen, die grappig, herkenbaar én verrassend zijn en allemaal even heerlijk weglezen.
Max is de beste
Simon Mugford & Dan Green
Condor
Als kinderen net als Quincy in Het geheim van de grote race enorm van racen en de F1 houden, dan zullen ze blij zijn om te horen dat er volgende week (21 feb) een boek over Max Verstappen zal verschijnen! Het 8+ boek is ook nog eens heel toegankelijk, met veel korte weetjes en stripachtige illustraties. In dezelfde serie zijn al boeken verschenen over bekende voetballers (Voetbalhelden).
Doolhof game
Maren Stoffels
Leopold
Maren Stoffels schrijft sinds 2021 spannende thrillers voor 10+. Dat begon met Escape game (niet te verwarren met haar boek Escape room voor 15+), daarna volgde Laser game en in 2023 verscheen Doolhof game, waarin de hoofdpersonen uit een spannend doolhof met een horrorclown moeten zien te ontsnappen. Het is een spel… of toch niet? Leuk is dat hoofdpersoon Morris ook nog een geheim heeft dat mooi bij het thema van de Jeugdboekenmaand past!
Escape room
Christopher Edge (vertaling: Saskia Peeters)
Veltman Uitgevers
Op de tiplijst voor 12-15 jaar staat het boek Vlucht 703; ook een boek over een spannende escape room, die ineens écht levensgevaarlijk wordt. Zo lijkt het ook in het 10+ boek Escape room. Er gebeuren echter zulke vreemde dingen, dat dit boek eerder in het griezelgenre thuis lijkt te horen dan bij de thrillers. Wat gebeurt er nou eigenlijk écht in dit verhaal? Wat is dit voor spel??
Knots en de Holenspelen
Tijs van Marle & Esther van den Brink
Billy Bones
Dat boeken over avontuurlijke spellen niet alleen heel spannend, maar ook heel grappig kunnen zijn, laten deze boeken zien. In Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Amorfe doen Mus en haar vrienden mee aan het levensgevaarlijke Tetra Toernooi; in Knots en de Holenspelen schrijft de onverschrokken Tuf een team in voor de legendarische Holenspelen (die zag je vast al aankomen). De teams kunnen in beide boeken winnen door verschillende opdrachten tot een goed einde te brengen. Spannend, maar vooral in het boek over Knots en Tuf werkelijk hilarisch.
Nog meer boekentips
De Monsterdokter 4 – Gevaarlijk spel
John Kelly (vertaling: Willem Jan Kok)
Moon
Dit recente 8+ boek (november 2023) past ook wel heel goed bij het thema: de MONSTERBAL-finale wordt gespeeld: De Baldadige Bijters tegen de All-Stars. ‘Omdat Monsterbal (hoofdzakelijk) in drie dimensies plaatsvindt, is het een vereiste dat de scheidsrechter kan vliegen.‘ Bereid je maar voor op het spel met de meest bizarre spelregels (voor zover die überhaupt duidelijk zijn). En dan heb ik het nog niet over vliegende zombiehoofden. Een lekker hysterisch, maar erg grappig verhaal!
Gamehelden tegen de voetbalgoden
Marcel van Driel en Paco Vink (ill.)
Billy Bones
Eerlijk gezegd heb ik dit boek nog niet gelezen, maar de flitsende serie Gamehelden is immens populair en dit nieuwste (6e) deel móet gewoon wel een succes worden: de Game Helden zijn ontvoerd door ALIENS. Ze worden meegenomen naar een arena ver in het heelal. Daar is een toernooi gaande tussen de beste alien-voetbalteams uit het hele universum. Samen met Bilal, een klasgenoot zonder superkrachten, moeten de Game Helden proberen het toernooi te winnen. Maar de regels van het spel zijn heel anders dan op aarde. En bij verlies wordt de aarde veroverd. Dus.
Feit of fake? – Sport
Annabel Savery (vertaling: Ellen Hoppenbrouwers)
Corona
In dit compacte boek lees je de meest bizarre weetjes over diverse sporten, maar ook hardnekkige fabels worden ontkracht. De vraag: Is het feit of fake? is nog niet zo makkelijk! Want wat denk jij: Kun je een race winnen door de laatste te zijn? Was de hardste badmintonslag echt 490 km/u? Eten boksers veel rauwe eieren? En heeft het Witte Huis zijn eigen bowlingbaan? Zelf kun je het zo gek niet bedenken! Een boek dat er gewoon om vraagt om voorgelezen te worden. Ontzettend leuk voor een grappige quiz tijdens de Jeugdboekenmaand!
Kampioen 2.0
Corien Oranje en Olivier van de Voort
Columbus
Als het over sport gaat, móet ik dit boek gewoon noemen, want wat maakt dit verhaal een indruk. Het is waargebeurd en gaat over paralympisch zwemmer Olivier van de Voort die op zijn elfde door een verschrikkelijk ongeluk zijn onderbeen verloor. Een ongelooflijk heftig, maar ook krachtig verhaal. Het bezorgde mij kippenvel van begin tot eind! Het is een verhaal over echte topsport en zwemmen, maar vooral een boek over doorzettingsvermogen, hoop en veerkracht.