Blind date met een boek

blind-date-boek

Dit is een ontzettend leuke vom van boekpromotie, waarbij kinderen boeken kiezen op basis van de eerste zin en een aantal trefwoorden. Misschien ontstaat er wel ‘echte liefde’ voor onontdekte boeken!

Hoe werkt het?

Het idee is heel simpel, maar het kost wel wat voorbereidingstijd:

  1. Kies boeken uit waarmee de kinderen ‘op blind date’ kunnen gaan. Het leukste is om boeken te kiezen die weinig gelezen worden, maar waarvan je weet dat het verhaal wel de moeite waard is!
  2. Schrijf van elk gekozen boek de eerste zin(nen) op (‘de openingszin’) en een aantal trefwoorden. Geef elk boek een nummer en houd ook bij of het een A-, B- of C-boek is.
  3. Plak op elk boek een post-it met het nummer dat je het bij stap 2 hebt gegeven.
  4. Pak de boeken in in ondoorzichtig kaftpapier. Plak de post-it met het nummer weer op de buitenkant.
  5. Schrijf of plak de juiste openingszin en trefwoorden op het betreffende boek (en verwijder de post-it). Schrijf er ook bij op het een A-, B- of C-boek is!
  6. Stal de boeken mooi uit en laat de kinderen een blind date kiezen!

blind-date-met-een-boekWat vertel je de kinderen?

Weten jullie wat een blind date is? (evt. uitleggen!) *

Vandaag mogen jullie op blind date met een boek! Net zoals bij een echte blind date hebben de boeken natuurlijk een echte openingszin. Daarmee proberen ze indruk op je te maken en leer je ze al een klein beetje kennen. Verder probeert elk boek zichzelf zo goed mogelijk te omschrijven, met behulp van een aantal trefwoorden.

Spreekt een van de boeken je aan? Dan mag je het boek uitpakken!

Maar let op: net als bij een echte blind date, kan het boek op het eerste gezicht tegenvallen! Dan leg je het echter niet meteen weer weg! Ga maar na: je draait je bij een echte blind date ook niet direct om, om die persoon te laten zitten. Je geeft het boek een kans. Je gaat er dus tenminste een kwartier in lezen en kijkt of het verhaal je toch weet te boeien. Hopelijk bevalt het boek je en lees je het uit. Misschien valt het tegen; dan mag je het weer inleveren. Er komt dan geen vervolgdate. Jammer… Maar misschien ontstaat er wel ‘echte liefde’ en heb je iets heel moois ontdekt! Wie weet…

* Je kunt dit uitgebreider behandelen door kinderen te laten bedenken hoe zij zichzelf op papier zouden voorstellen voor een blind date.

Wanneer doe je dit?

Deze activiteit kun je eigenlijk altijd wel doen, maar het is natuurlijk extra leuk om deze activiteit op Valentijnsdag te introduceren! Het voordeel van het uitvoeren van deze activiteit halverwege het schooljaar is bovendien dat je al goed weet welke boeken wel of niet gelezen worden. Door boeken te selecteren die (nog) niet gelezen zijn, kun je ze op een originele manier promoten!

Leuk testje!

Zelf heb ik deze activiteit ook voorbereid voor Valentijnsdag 2017. Klik hier voor de openingszinnen en trefwoorden! Weet jij welke boeken het zijn? Doe de test!