Jeugdboekenmaand 2021: Lezen is een feest!

Lezen is een feest

© Leo Timmers & Kris Demey

Het is weer bijna tijd voor de Vlaamse Jeugdboekenmaand! En dit jaar is deze wel heel bijzonder, want de Jeugdboekenmaand bestaat maar liefst 50 jaar! Dat is reden voor een feestje! Maar… het thema van de Jeugdboekenmaand is niet ‘feest’, maar ‘Lezen is een feest!‘ en dat houdt in dat de maand maart 2021 in het teken staat van hoe geweldig lezen kan zijn: de Jeugdboekenmaand draait dit jaar dan ook om (het vinden van) de meest geweldige kinderboeken.

Maar dat niet alleen. Stichting Iedereen Leest maakt ook van de gelegenheid gebruik om dank je wel te zeggen tegen iedereen die lezen mogelijk maakt. Auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten en leesbevorderaars worden dus in het zonnetje gezet. Maar natuurlijk draait het ook om alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers!

Poster Jeugdboekenmaand 2021

© Leo Timmers & Kris Demey

Dat uit zich in fantastische interviews, een leuke wedstrijd vol boekpromotie én heel veel bijzondere boekentips. Zoals elk jaar is er bovendien een praktische handleiding én fantastisch promotiemateriaal, dat je gratis kunt downloaden en in je bi(e)b of klas kunt hangen! Want zeg nou zelf, met deze prachtige, sprankelende poster van Leo Timmers en Kris Demey wordt het vanzelf al feest!

Een rijke leesomgeving

De basis van leesplezier is een rijke leesomgeving: veel aantrekkelijke boeken en voor ieder wat wils. Als er genoeg te kiezen is, is de kans groot dat een kind een boek vindt dat bij hem of haar past. Margot van Dingenen heeft dan ook namens Iedereen Leest een handleiding geschreven met bouwstenen voor een kwalitatieve en toegankelijke leesomgeving op school. Superhandig: je vindt er allerlei praktische tips in, met daarbij printbare interviewkaartjes om interesses te onderzoeken, een checklist om je boekenaanbod door te lichten en een lijst om leeservaringen te bespreken.

Boeken kiezen

Boekenzoeker.beEr staan fijne tips in de handleiding om kinderen bewust te maken van hun interesses. Ook worden tips voor boekpromotie gegeven: hoe breng je veel boeken onder de aandacht, zodat kinderen weten waaruit ze kunnen kiezen? Er wordt veel verwezen naar de mooie website boekenzoeker.be, waar kinderen van 0 tot en met 18 jaar boekentips kunnen vinden; zowel op thema als op leeftijd.

 

Tiplijsten van de leestypetjesNatuurlijk zijn voor de bovenbouw de tiplijsten op deze website ook heel geschikt om boeken te vinden die aansluiten bij interesses. Om kinderen bewust met de typetjes aan de slag te laten gaan kun je de volgende opdrachten geven:

OPDRACHT 1: Pak 3 heel verschillende boeken uit de kast en bedenk eens bij welk typetje het boek past.

OPDRACHT 2: Welk boek uit de schoolbibliotheek zou jij graag willen lezen? En op welk typetje vind jij jezelf lijken? Past dat boek ook daadwerkelijk op de tiplijst van dat typetje?

OPDRACHT 3: Kan het zijn dat je op meerdere typetjes lijkt? Kijk eens in de tiplijst(en) van het typetje waar jij jezelf op vindt lijken; zitten daar boeken bij die je interessant lijken? Maak een lijstje van 5 boeken waar je nieuwsgierig naar bent!

De boekenwereld

Zoals gezegd worden tijdens de Jeugdboekenmaand ook de mensen die lezen mogelijk maken in het zonnetje gezet. Zo kun je op de website van Iedereen Leest interviews vinden met mensen uit de boekenwereld! Ontzettend interessant: hoe zien hun werkdagen eruit?

Tip: Ook voor de Nederlandse leerkrachten is het interessant om deze link op te slaan: perfect te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2021 met thema beroepen!

Leo Timmers

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Daarnaast kun je ook de reeks In het atelier van bekijken met de kinderen van je klas: daarin krijg je een inkijkje in het atelier en het leven van diverse illustratoren, waaronder Leo Timmers – de maker van de poster. Als je meer weet over de totstandkoming van een boek, krijg je er vaak ook meer bewondering voor. Er wordt hard gewerkt om iets moois te maken!

Boekentips

Tijdens deze Jeugdboekenmaand draait het eigenlijk om het geven van heel veel boekentips! Op die manier kunnen kinderen namelijk makkelijker kiezen welk boek ze zouden willen lezen. Om je op weg te helpen, vroeg Iedereen Leest aan vele uitgeverijen welke boeken uit hun fonds zij zelf aanraden. Daaruit ontstond een lijst van beste/mooiste/bijzonderste en lievelingsboeken. De redactie van de Jeugdboekenmaand maakte hieruit een selectie om de lijst zo divers mogelijk te maken. Je vindt deze selectie in de boekenlijsten op de site van de Jeugdboekenmaand.

Uiteindelijk draait het echter om wat kinderen zélf willen lezen. Daarom is er ook de Jeugdboekenmaand-wedstrijd georganiseerd: Maak een feestelijke foto of een party-filmpje van jezelf met jouw favoriete boek! Je kunt er een boekenpakket mee winnen, of een bezoek van één van de leden van het feestcomité aan je klas of bib! De inzendingen kun je bekijken op de website van de Jeugdboekenmaand, wat natuurlijk ook meteen weer een mooi overzicht feestelijke boekentips van kinderen zelf oplevert! Inzenden kan t/m 31 maart 2021.

Het mooiste is natuurlijk als je leerlingen samen een mooie tiplijst voor de klas samenstellen. Laat hen hun lievelingsboeken / bijzonderste boeken mee naar school nemen of laten zien met een plaatje. Laat ze vooral ook vertellen waarom ze dat boek zo leuk/ bijzonder/ mooi/ spannend/ ontroerend/ onvergetelijk vinden en wie het volgens hen nog meer zou moeten lezen. Doe hier vooral ook zelf aan mee; laat zien hoe fijn lezen kan zijn! Draag uit dat lezen écht een feest kan zijn als je het juiste boek voor jou leest. En het mooie is: dat mag voor iedereen anders zijn!

Lezen is goed voor je

© Julie Vangeel | Iedereen Leest