Poëzieweek 2021

Poëzieweek 2021 - samen

Op de laatste donderdag van januari start – zoals elk jaar – de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: SAMEN.

We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie.
poëzieweek.com

De Poëzieweek is een leesbevorderingscampagne voor jong en oud, in Nederland en Vlaanderen. Hij wordt dus niet speciaal voor scholen georganiseerd, maar deze week is natuurlijk een heel mooie aanleiding om ook in de klas (en nu dus: thuis) extra aandacht te besteden aan poëzie! Hieronder zie je een overzichtje van de vele mogelijkheden!

Lestips

Poëzieweek 2021Op de website www.poezieweek.com kun je gratis lessuggesties aanvragen, die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn.

Maar je vindt er nog veel meer handige links en tips!

Zo word je verwezen naar tiplijst van Hans en Monique Hagen. Zij maakten ook nog een poëziefolder, met fijne lestips bij al hun bundels. Ook die link vind je op de site van poëzieweek.com.

Poëzie hardop

In het artikel Poëzieweek 2020 verwees ik ook al naar het boek Poëzie hardop van Hans en Monique Hagen. Daarin vind je nog véél meer tips om aan de slag te gaan met gedichten!

Raadgedicht

RaadgedichtOok Raadgedicht wordt aangeraden op de site van de Poëzieweek, maar daarbij wordt niet verteld dat je deze website ook prima kunt gebruiken voor de basisschool!

Eens per jaar worden er namelijk ook gedurende 8 weken ‘raadgedichten’ (gedichten waarin één woord ontbreekt en waar je dus naar kunt gaan raden) voor kinderen in de basisschoolleeftijd op de website geplaatst. Dat was dit schooljaar in september/oktober, maar de gedichten die zijn gebruikt, staan allemaal nog online! Je kunt dus prima met je klas gaan puzzelen en raden. Weliswaar kun je je antwoord niet meer insturen en in spanning afwachten of je het goed geraden hebt, maar je kunt in de klas natuurlijk prima een wedstrijdje voor roem en eer organiseren. Wie weet het juiste woord? Of probeer er juist SAMEN achter te komen (past beter bij het thema…). Het goede antwoord vind je bij het betreffende gedicht.

Raadgedicht

Daarnaast vind je op Raadgedicht schrijfopdrachten bij verschillende gedichten.

Poëzie van PLINT

DICHTER. Plint - samen

Zoals elk jaar sluit het januarinummer van het poëzietijdschrift DICHTER. heel mooi aan bij het thema van de Poëzieweek. Dit jaar draait het om de liefde. Milja Praagman maakte illustraties bij de mooiste liefdesgedichten van meer dan 50 dichters. Het tijdschrift is (zeer binnenkort) te koop via de website van Plint, waar je nog veel meer mooie dichtbundels (en posters, boeken en kaarten) vindt!

Een gedicht is nooit genoegKen je trouwens ook al Plint + Digibord? Als je een abonnement afsluit, krijg je elke week een poëzieposter uit het fantastische boek Eén gedicht is nooit genoeg voor op je digibord, mét digitale les! En kun je niet wachten, dan kun je alvast een les uittesten bij het prachtige gedicht op de cover: KEI van Frank Eerhart. Deze les is geschreven door dichter Jos van Hest en een absolute aanrader. Hij geeft mooie ideeën om op een heel laagdrempelige manier met poëzie aan de slag te gaan!

Dichtbundels en bloemlezingen

Verloren woordenMet het oogstrelende, indrukwekkend grote boek Verloren woorden kun je ook heel mooi aan de slag! De gedichten van Robert MacFarlane zijn vertaald door Bibi Dumon Tak en dat heeft ze echt fantastisch goed gedaan. De gedichten zouden zo als slam poetry voorgedragen kunnen worden, met prachtig begin- en binnenrijm. Dat kunnen kinderen mooi oefenen thuis, en dan aan elkaar voordragen! Maar er zijn nog veel meer lesideeën beschikbaar! Zo kunnen de kinderen zelf letterverzen gaan schrijven of inhoudelijk over de gedichten over vogels en planten nadenken – heb je meteen een prachtige verbinding met natuuronderwijs!

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikeltWat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden won het afgelopen jaar een Zilveren Penseel én een Zilveren Griffel! Een must-read dus! In het boek staan niet alleen ‘gedichten waar je wat aan hebt’, maar er zijn gelukkig ook nog lessuggesties bij waar je wat aan hebt!

Zelf schreef ik bij mijn recensie al wat lesideetjes op, maar er is inmiddels ook een uitgebreide lesbrief bij het boek gemaakt! Je kunt hem gratis downloaden op de website naarschoolmetquerido.nl.

Een stukje van de regenboogHeb je niet zoveel poëziebundels in je schoolbibliotheek of boekenkast staan, zorg dan in ieder geval dat je deze (voor jezelf) aanschaft. Voor de bloemlezing Een stukje van de regenboog verzamelde Jan Van Coillie namelijk de mooiste kindergedichten van de afgelopen 10 jaar. Daar staan dus flink wat gedichten in van Bette Westera (niet voor niets won zij al twee keer een Gouden Griffel), maar ook van Edward van de Vendel (zie hierboven), Joke van Leeuwen, Hans en Monique Hagen, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Ted van Lieshout en véle anderen. Lees tijdens de Poëzieweek elke dag een gedicht voor uit deze bundel en je laat niet alleen zien hoe grappig, ontroerend en verrassend poëzie kan zijn; je leert kinderen ook wie de beste dichters van Nederland en Vlaanderen zijn en hoe divers gedichten kunnen zijn.

Uit elkaarHet lijkt misschien héél raar om in een Poëzieweek met het thema SAMEN uit een boek te gaan voordragen met de titel Uit elkaar… Maar deze dichtbundel, die bekroond is met de Gouden Griffel 2020 (Bette Westera) en een Zilveren Penseel (Sylvia Weve) gaat niet alleen maar over ellendige echtscheidingen, maar ook over liefde en nieuwe gezinnen (samen-stellen). En ‘Uit elkaar’ bestaat natuurlijk niet zonder ‘Samen’ dus deze bundel past juist prachtig bij het thema! Lekker uit voorlezen dus. Bij het boek zijn bovendien lessuggesties geschreven, waaronder een les over blackout poetry.

Gedichten schrijven in de klas (en thuis)

kinderen-en-poezie-2021Krijgen je leerlingen de smaak van het gedichten schrijven te pakken, laat ze dan hun gedichten insturen voor de wedstrijd Kinderen en poëzie! Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 10 februari a.s! Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.

Kinderen en poezie bundelKinderen die meedoen aan de wedstrijd maken kans op een plekje in een echte dichtbundel! De bundel van vorig jaar met daarin 50 kindergedichten én 50 gedichten van jongeren uit de wedstrijd Doe Maar Dicht Maar, kun je hier kopen. Erg leuk ter inspiratie en een mooi voorbeeld voor de kinderen in je klas.

Op de website van het Poëziepaleis vind je bovendien 10 tips om te leren schrijven. En is dat nog niet voldoende? Dan vind je er ook nog heel veel gratis lesbrieven en de Poëziegids PO.


Recensies van nog meer boeken met poëzie vind je hier!