Boekentips Kinderboekenweek 2018

KBW banner

Wil je lekker veel voorlezen en boeken promoten tijdens de Kinderboekenweek? Hieronder vind je heel veel boekentips!

Op zoek naar ideeën voor een andere activiteit dan boekpromotie? Klik dan hier!

Alle hieronder genoemde boeken gaan over het thema van dit jaar: Vriendschap. Maar wel steeds met een andere insteek! Als je elke dag een boek uit een andere categorie kiest, besteed je elke dag op een andere manier aandacht aan vriendschap én promoot je heel veel verschillende boeken!

Je kunt kiezen uit de volgende categorieën:

Boeken over…
  • kinderen die niet weten hoe ze vrienden moeten maken
  • onverwachte vriendschappen
  • hoe vriendschap je kan laten opbloeien
  • veranderende vriendschappen
  • valse vriendschappen
  • vriendschap door dik en dun
  • vriendschap met of tussen dieren
  • fantasievriendjes
  • vrienden onafhankelijk van geld of afkomst

Een boek presenteren is eigenlijk heel simpel: vertel iets over het boek en lees een stukje voor. Boeken met een * staan ook op deze website; klik hiervoor op het plaatje van het betreffende boek. Je vindt daar meer informatie over het verhaal, geschikte voorleesfragmenten en aanvullende lestips.

Om een boek direct te bestellen (via bol.com), klik je op de titel. Door het boek via deze site te bestellen, ontvangt Leesbevorderingindeklas.nl een kleine vergoeding (waardoor je bijdraagt aan het voortbestaan van de site!). Zelf lekker neuzen in bibliotheek of boekwinkel is natuurlijk ook een aanrader!


… kinderen die niet weten hoe ze vrienden moeten maken


Hoe maak ik een vriend?Hoe maak ik een vriend? *
Evelien De Vlieger & Wendy Panders
Lannoo, 2018

Vrienden maken is niet altijd gemakkelijk. Maar stel je voor dat je echt een vriend kon máken! Hoe zou jij dat dan doen? Lees mee in het dossier van Felix en laat je inspireren door zijn ideeën! Een sprankelend boek bomvol tekeningetjes.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

Slimpie Dimpie WonderkindSlimpie Dimpie Wonderkind *
Manon Sikkel
Luitingh-Sijthoff, 2015

Darsie, ofwel Slimpie Dimpie, is superslim en kan alles. Behalve vrienden maken. Zijn ouders vinden hem ook maar lastig. Daarom sturen ze hem naar Kinderasiel De Gouden Bergen. Daar blijkt het minder leuk dan Darsie had verwacht… Aanrader voor alle kinderen die zich ‘anders’ voelen!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)

MosselvogelMosselvogel *
Jeanet Kingma
Clavis, 2016

De verlegen Riska vindt contact maken maar moeilijk, maar de vondst van een heel bijzondere mossel laat toch een vriendschap met een jongen opbloeien. Samen verzorgen ze een vogeltje dat uit de mossel tevoorschijn komt. Een fijn vakantieverhaal dat vooral de wat rustigere kinderen zal aanspreken.

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)


… onverwachte vriendschappen


Dikke Vik en Vieze Lies worden vriendenDikke Vik en Vieze Lies worden vrienden
Sunna Borghuis
Gottmer, 2017

Vik is nieuw in het dorp. En buitenbeentje Lies kan best een vriend gebruiken. Maar niet deze! Ze moet niks van hem hebben – tot ze erachter komt dat ze best wat gemeen hebben (en niet alleen die stomme bijnamen die ze van pestkop Bram gekregen hebben). Langzaam maar zeker worden de twee vrienden.
Deel 2 van deze serie – Dikke Vik en Vieze Lies zoeken het uit – ligt ook al in de winkel!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)

Evi, Nick en ikEvi, Nick en ik
Anna Woltz
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeveri, 2016

De nogal verschillende Flora, Evi en Nick ontmoeten elkaar op een bruiloft. Het is het begin van een avontuurlijke en bizarre zomervakantie, met eieren, een bruine kip, ruzies, verliefdheid en dan… een ongeluk. Maar ook een vakantie waarin een bijzondere vriendschap wordt gesmeed.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

Neem mijn handNeem mijn hand *
Kate DiCamillo
Lannoo, 2016

Drie totaal verschillende meisjes willen meedoen aan een miss-verkiezing om hun leven te kunnen omgooien. Natuurlijk loopt dat anders dan verwacht en blijkt dat ze vooral heel veel aan elkaar hebben. Een mooie, bijzondere vriendschap ontstaat.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Het ongewone verhaal van BoHet (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) *
Tineke Honingh
Van Holkema & Warendorf, 2018

Op haar eerste schooldag in een nieuw dorp wordt de spastische Bo wegwijs gemaakt door de nuchtere boerenzoon Tom. Een bijzondere combinatie, die beter uit lijkt te pakken dan verwacht. Maar waarom is Tom als straf aan Bo gekoppeld? Kan zij hem wel echt vertrouwen?

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


…hoe vriendschap je kan laten opbloeien


Vlo en StiekelVlo en Stiekel *
Pieter Koolwijk
Lemniscaat, 2012

Ontmoet Floris, ofwel Vlo. Niet zo dapper, best wel klein, en constant dwarsgezeten door de grote bullebak Arjan. Zijn leven is niet echt denderend, totdat er een nieuwe leerling de klas in komt lopen. Een piepklein meisje in kleurige kleren. En zij geeft ook letterlijk kleur aan het leven van Vlo!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)

Een indiaan zoals jij en ikEen indiaan als jij en ik *
Erna Sassen
Leopold, 2018

Boaz is een wat stil jongetje. Hij is gek op indianen en zijn vrienden zijn de paardjes in de duinen. Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas. Ze spreekt geen Nederlands, maar kan heel mooi tekenen! En dan wordt het Boaz duidelijk: ze is een echte indiaan! Eindelijk heeft hij iemand gevonden bij wie hij zichzelf kan zijn. Maar dan dreigt hij alles weer kwijt te raken…

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

Ik ben Vincent en ik ben niet bangIk ben Vincent en ik ben niet bang *
Enne Koene
Luitingh-Sijthoff, 2017

Vincent is wél bang. Bang om naar school te gaan… Lees hoe hij er alles aan doet om te overleven, zowel in de klas als in de wildernis. Een ontroerend verhaal over pesten met een mooie boodschap: je bent niet alleen.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

MammoetMammoet *
Stefan Boonen & Melvin
De Eenhoorn, 2016

Theo droomt van het hebben van ‘wel tien vrienden’ en gevaarlijke avonturen. Als hij ontsnapt aan al zijn verplichtingen, belandt hij in de Oertijd! Daar beleeft hij een spannend avontuur met sabeltandkonijnen en Ruigtalers. En met mammoets natuurlijk!

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)


… veranderende vriendschappen


DexDex *
Mijke Pelgrim
Van Holkema & Warendorf, 2017

School is stom en nieuwe vrienden maken is onnodig. Dat denkt Dex als hij naar de brugklas gaat. Maar dan sluit zijn beste vriend zich aan bij een groepje jongens en tja… dan wordt alles anders.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Een stormachtig jaar voor Olle en LenaEen stormachtig jaar voor Olle en Lena *
Maria Parr
Lannoo, 2018

De Noorse Olle en Lena zijn buurkinderen én supergoede vrienden. Maar als er een nieuw, mooi meisje in de klas komt, heeft Olle ineens veel minder aandacht voor Lena. Terwijl Lena zijn steun hard nodig heeft. De verliefdheid van Olle drijft hen echter steeds verder uit elkaar. Is hun vriendschap hier wel tegen bestand?

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Project Prep - Niki SmitProject Prep *
Niki Smit
De Fontein Jeugd, 2015

De 13-jarige Isabel start met haar vrienden een echte onderneming op: het ontwikkelen en lanceren van een preppy mode-app! Maar het ontwikkelen van de app bepaalt Isabels leven volledig en dat zet haar vriendschappen flink onder druk. Ook vraagt ze zich af of ze haar beste vriendin niet kwijt raakt omdat zij er leuker uit ziet. Echte meidenperikelen, maar ondertussen ook zeker van toepassing op jongens.

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)

Wie je morgen bentWie je morgen bent *
Rebecca Stead
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2016

Bridge en haar vriendinnen ervaren dat de overgang naar puberteit verwarrend en ingewikkeld kan zijn. Een prachtig verhaal over liefde, vriendschap en verraad, en jezelf blijven in een tijd waarin sociale media alles beheersen.

Leeftijd: vanaf ca. 12 jaar (C)


… valse vriendschappen


KatvisKatvis *
Tjibbe Veldkamp
Querido, 2018

Ate heeft een vriend waarmee hij elke dag appt. Hij heet Baptiste en woont illegaal in België. Als Baptiste zijn telefoon moet verkopen, is Ate vastbesloten om hem zijn oude telefoon te brengen. Het idee dat hij zijn app-vriend kwijtraakt, is voor hem onverdraaglijk! Maar Ate kent Baptiste alleen via internet en als hij in Brussel aankomt, blijkt Baptiste helemaal niet te zijn wie hij zei dat hij was. En dankzij zijn ‘vriend’ zijn Brusselse criminelen naar hem op zoek…

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Vertrouw me maarVertrouw me maar *
Marlies Slegers
Kluitman, 2016

Een boek met drie verhaallijnen. Over schoolkamp, rouw, heimwee, verliefdheid… maar vooral ook over de gevaren van social media en webcams… want hoe weet je wie je online kunt vertrouwen?

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

FABFAB *
Caja Cazemier
Ploegsma, 2018

Drie vriendinnen, drie verhalen, drie kanten van dezelfde medaille. Hoe ver ga je voor de roem? En is beroemd zijn eigenlijk wel zo geweldig? Wat betekent vriendschap als je beroemd bent?

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)


… vriendschap door dik en dun


Expeditie VriendschapExpeditie vriendschap (Izzy Love, deel 7) *
Manon Sikkel
Luitingh-Sijthoff, 2017

Een vleugje spanning, een toefje humor, flink wat drama, een grote hoeveelheid romantiek en veel vaart. Een mooi recept voor dit fijne meidenboek over een enge vriend, mooie jongens en de prachtige stad Amsterdam. Overleeft de vriendschap van Isa en Cato na een fikse ruzie? Brengt Isa ‘Expeditie Vriendschap’ tot een goed einde?

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

BreekpuntBreekpunt (Grand Slam, deel 1) *
Rick Meijer
Clavis, 2017

Een boek vol spanning over een tenniskamp, een ontvoerde hond, een prille verliefdheid en een ijzersterke vriendschap. Want als je zelfs vrienden blijft, terwijl je beste vriend je verslaat in een belangrijke finale… dan zit het wel goed.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

Tien torens diepTien torens diep *
Jacques Vriens
Van Holkema & Warendorf, 2010

Ga tien torens diep de aarde in en ontdek het mijnwerkersverleden van de provincie Limburg. Dit boek over een interessant stukje vaderlandse geschiedenis vertelt een prachtig, emotioneel verhaal over echte vriendschap. Want kun je een vriendschap volhouden als je ouders (en je geloof) er tegen zijn?

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Voettocht over het ijsVoettocht over het ijs *
William Grill
Fontaine, 2016

Verwonder je in deze informatieve prentenvertelling over de avontuurlijke en gevaarlijke expeditie die Shackleton in 1914 maakte naar de Zuidpool. Een expeditie waarin Shackleton niet alleen aan zichzelf dacht, maar net zoveel aan zijn bemanning en vrienden. Hij deed er alles aan om iedereen de expeditie te laten overleven.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (J)

Sleedoorn 2 - Het teken van de Zwarte DoodHet teken van de Zwarte Dood (Sleedoorn, boek 2) *
Kevin Sands
Gottmer, 2017

In het 17e eeuwse Londen waart de pest. Niemand lijkt er iets aan te kunnen doen, maar dan verschijnt er een mysterieuze apotheker die een geneesmiddel lijkt te hebben. Dan wordt hij bijna vermoord… Waarom?! Superspannend speurdersverhaal waarin zelfs de dreiging van de Zwarte Dood een vriendschap niet stuk kan maken.

Leeftijd: vanaf ca. 12 jaar (C)


… vriendschap met of tussen dieren


De grondel & de garnaalDe grondel & de garnaal *
Geert-Jan Roebers & Margot Westermann
Gottmer, 2018

Dit boek gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (J)

KeverjongenKeverjongen *
M.G. Leonard
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2016

Kevers die helpen bij het oplossen van een mysterie. Heel veel vreemder kan het niet worden, maar in deze spannende detective geloof je gewoon dat het kán. En wil je zelf ook een kever als vriend.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Thomas en de veer van de griffioenThomas en de veer van de griffioen *
Cornelia Funke
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017

Verdwijn in de gevaarlijke oerwouden van Indonesië in deze betoverende verhalenwereld van Cornelia Funke. Een spannend verhaal over de zoektocht naar een zonneveer, vol schreeuwende apen, klauwende griffioenen en boze draken. Een verhaal waarin fabeldieren, dieren en mensen heel hechte vriendschappen hebben gesloten.

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)

Een vreemde aapEen vreemde aap – In de schaduw van de chimpansee *
Li Lefébure
Clavis, 2017

Chimpansee David Grijsbaard vertelt een wonderbaarlijk verhaal over zijn ontmoeting met een vreemde ‘witte aap’. Ontdek op deze manier hoe primatoloog Jane Goodall in de jaren zestig vriendschap sloot met wilde apen.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

Kat met een geheime missieKat met een geheime missie (Winston, deel 1) *
Frauke Scheunemann
De Fontein, 2017

Oh nee! Raskat Winston verwisselt door een blikseminslag van lichaam met de 12-jarige Kira! Mens zijn is nog niet zo makkelijk, maar wel heel avontuurlijk! Kira en Winston helpen elkaar in dit spannende speurdersverhaal, ook met het sluiten van vriendschappen!

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Alleen op de wereldAlleen op de wereld *
Hector Malot (bewerking Tiny Fisscher)
Gottmer, 2016

In deze klassieker van wereldformaat speelt de vriendschap met honden en een aapje een erg belangrijke rol. Een prachtig geïllustreerd boek en een heel verdrietig en tegelijk krachtig verhaal over een jongetje en zijn omzwervingen door Frankrijk tijdens de 19e eeuw.


… fantasievriendjes


Mijn vriend CrenshawMijn vriend Crenshaw *
Katherine Applegate
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017

Als Jackson op een dag een surfende kat ziet, weet hij: zijn denkbeeldige vriend Crenshaw is terug. Maar waarom? Hij gelooft niet in fantasievriendjes! Met de geldproblemen thuis heeft hij al genoeg aan zijn hoofd. Maar Crenshaw is er niet voor niets…

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Toen Alfie verdweenToen Alfie verdween *
Gerda De Preter
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2018

Toen Alfie verdween… verscheen Elias. En of Ciel daar nou zo blij mee moet zijn… Elias haalt het slechtste in Ciel naar boven. Deze denkbeeldige vriend geeft Ciel weliswaar steun, maar maakt ook een hoop kapot. Een heel bijzonder boek over mooie en slechte vriendschappen…

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Ollie en het kronkeldierOllie en het kronkeldier *
Wilma Geldof
Luitingh-Sijthoff, 2016

Ollie heeft het niet makkelijk: hij woont in een pleeggezin nadat zijn familie is overleden. Gelukkig vindt hij Kronkel – een bijzonder dier dat zijn hulp nodig heeft. Laat je ontroeren door dit verhaal over de angst voor liefde en verlies.

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)

De meest eenzame walvis ter wereldDe meest eenzame walvis ter wereld *
Kim Crabeels & Sebastiaan Van Doninck
Lannoo, 2018

Het leven is eenzaam voor Lilja in deze poëtische prentenvertelling. Als bewaakster van het noorderlicht wacht zij regelmatig tot haar vader terugkomt van zijn reizen. Gelukkig vindt ze troost bij een walvis die net zo eenzaam is als zij.

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)


… vrienden onafhankelijk van geld of afkomst


Joe BiljoenJoe Biljoen
David Walliams
Clavis, 2013

Tja, als je biljonair bent, kun je natuurlijk alles wat je leuk vindt kopen! Behalve… vrienden. Joe wil daarom naar een gewone school, in de hoop dat hij daar vriendschap kan sluiten. Daarvoor wil hij wel geheim houden wie hij is. Maar dat loopt al snel mis… hoe weet hij nu zeker dat iemand vrienden met hem wil zijn om wie hij is? Kolderiek verhaal, dat helaas (tijdelijk) uitverkocht is. Wie weet, verschijnt binnenkort de 7e druk!

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)

De ridders van de ronde keukentafelDe Ridders van de ronde keukentafel *
Mark Tijsmans
Van Halewyck, 2018 (herdruk)

Bewerking van de legende over Arthur. Prins Arthur wel te verstaan, want hij is hier nog maar een kind (en nog geen koning). Ook Merlijn de tovenaar, het zwaard (uit de hoop, niet uit de steen), Gwynevere, Tristan, Isolde en Lancelot komen in het boek voor. Zij moeten zich met z’n allen, zonder volwassenen, zien te redden op het kasteel van koning Uther. Mooi is dat Arthur vrienden uitkiest om wie ze zijn en… hij blijft ze trouw als blijkt dat hij een prins is.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

PollekePolleke *
Guus Kuijer
Querido, 2012

Een drugsverslaafde vader, een excentrieke moeder die verliefd is op haar meester en een Marokkaans vriendje met een ander geloof dan zij… Pollekes leven is vrij gecompliceerd. Guus Kuijer doorbreekt in dit boek cultuurverschillen, sociale verschillen en laat zien dat je elkaar ook aardig kunt vinden als je heel verschillend bent.

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)

Spreek je chocola?Spreek je chocola? *
Cas Lester
Gottmer, 2018

Bij de 12-jarige Jaz komt een nieuw meisje in de klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië is gevlucht. Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken. Het is het begin van een bijzondere vriendschap vol emoticons, zoetigheden, cultuurverschillen en vooral veel lol. Vriendschap laat zich niet begrenzen door talen of culturen!

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)


Heel veel (voor)leesplezier!