Jeugdboekenmaand 2023

Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand 2023 heeft aandacht voor geluk in de brede zin van het woord. We hebben het over je hobby’s, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

Wat een heerlijk thema voor de Jeugdboekenmaand dit jaar! In maart staat Vlaanderen in het teken van geluk! Maar natuurlijk ook in het teken van boeken en lezen, want dát is waar de Jeugdboekenmaand over gaat. Daarom zetten scholen, bibliotheken en boekhandels een maand lang kinder- en jeugdboeken in de kijker.

De keuze is reuze, want het thema GELUK is heel breed. In de mooie inspiratietekst lees je precies waar je aan kunt denken en wordt duidelijk dat je (naar aanleiding van kinderboeken) zowel het gesprek aan kunt gaan over dingen waar je gelukkig van wordt, maar ook waar je ongelukkig van wordt. Dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk, dus daarom kun je aan heel veel boeken denken.

Jeugdboekenmaand 2023Speciaal voor deze Jeugdboekenmaand is er bovendien een wedstrijd bedacht: Van welk boek word jij gelukkig? Kinderen kunnen een foto of filmpje uploaden en vertellen waarom dat boek hen gelukkig maakt. Daarmee kunnen ze mooie prijzen winnen! En de pagina waarop alle inzendingen binnenkomen, bevat natuurlijk een berg aan boekeninspiratie!

De mooie poster om de Jeugdboekenmaand onder de aandacht te brengen, kun je hier bestellen of downloaden.

Boekentips

Om je op weg te helpen, wordt er door Iedereen Leest ieder jaar een grote lijst met boekentips gemaakt. Extra leuk: hier lees je hoe deze lijst tot stand is gekomen! Superinteressant én het benadrukt de insteek van Iedereen Leest:

Het doel van de Jeugdboekenmaand – de veelzijdigheid van boeken en lezers vieren – wil ze graag weerspiegeld zien in de boekentips.

Alle boekentips van Iedereen Leest vind je hier!

Er zijn vijf lijsten gemaakt: eentje speciaal voor strips en de andere vier voor verschillende leeftijden. En precies wat de bedoeling is: de lijst is ontzettend gevarieerd en zal je ongetwijfeld op allerlei ideeën brengen.

Lang niet alle boeken op de boekenlijsten van Iedereen Leest staan op deze website (werk aan de winkel! 😉 ), maar een heel aantal toch wel. Deze kun je vinden via deze link. Dan kun je nog meer lezen over het boek én je vindt er lestips en voorgestelde boekpromotiefragmenten bij.

GelukEn wil je nóg meer inspiratie? Kijk dan eens in deze lijst!
Dan vind je nog meer kinderboeken met het thema (on)gelukkig zijn.
Daar word jij vast ook blij (of gelukkig) van 🙂