Nationale Museumweek 2020

Het is Nationale Museumweek!
Maar… de musea zijn dicht!
Geen probleem: het is nu Digitale Nationale Museumweek!
Hoe dan?
Heel simpel: je kunt een heleboel musea online bezoeken!

Ontzettend leuk dus, en voor kinderen is er zelfs een vlogwedstrijd georganiseerd: de Tikkit Talk Challenge. Kinderen kunnen online hun favoriete pronkstuk uitkiezen en daar een vlog over maken. Wie weet winnen ze dan wel een VIP museumbezoek mét 5 vriendjes (als de musea weer open zijn natuurlijk). Inzenden kan t/m 10 mei.

Tikkit Talks

Nu denk je misschien: ja, leuk allemaal, maar wat heeft dit met leesbevordering te maken? Nou… heel veel! Want er zijn namelijk erg veel interessante en leuke boeken over Nederlandse musea. Dus je hoeft helemaal niet achter een tablet of laptop te gaan zitten om een museum te ontdekken; dat kan ook al lezend in een mooi boek! Bovendien laten kinderboekenschrijvers je vaak heel anders kijken naar de collectie.

Dus, speciaal vanwege de Nationale Museumweek hieronder een overzichtje van een aantal mooie museumboeken vol inspiratie!

Bekijk de collectie

Het STOERE kunstboekIn Het STOERE kunstboek neem je een kijkje in het Kröller-Müller Museum!
Lees de verhalen, gedichten en gedachten die kinderboekenschrijvers bij de kunstwerken opschreven. In dit boek wordt kunst op een bijzondere manier tot leven gebracht! Lees er meer over in deze recensie.

 

Van T. rex tot tandjesgrasJan Paul Schutten en Wendy Panders nemen je in Van T. rex tot tandjesgras mee naar de collectie van Naturalis. Met dit boek krijg je een mooi beeld van de schatten van het museum! Met informatie over wetenschappelijk onderzoek, het ontstaan van het leven en ja… zo’n beetje alles op aarde eigenlijk. Je leest er in deze recensie meer over!

 

Het grote Rijksmuseum voorleesboekHet mooie, grote formaat van Het grote Rijksmuseum voorleesboek brengt een aantal topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum in beeld. De beste kinderboekenschrijvers schreven verhalen bij de meesterwerken uit het museum. Geen officieel, kunsthistorisch verhaal, maar een verhaal waarbij ze hun fantasie de vrije loop hebben gelaten. En precies zo zouden kinderen ook naar kunst kunnen kijken als ze een pronkstuk bespreken in hun vlog!

 

Het grote Rembrandt voorleesboekHet bekendste meesterwerk van het Rijksmuseum (en zelfs van Nederland) vind je trouwens in het boek Het grote Rembrandt voorleesboek: Jan Paul Schutten (alweer!) schreef in dit boek een verhaal bij de Nachtwacht. Dit boek gaat echter niet alleen over kunstwerken uit het Rijksmuseum; het gaat over kunstwerken van (alleen) Rembrandt. Ja, de titel zegt het eigenlijk al. Meer weten? Lees er hier over. 

 

Het meisje met de parelOok bij het Mauritshuis in Den Haag is een verhalenboek gemaakt: Het meisje met de parel. De opzet is hetzelfde als bij Het grote Rijksmuseum voorleesboek: bekende kinderboekenschrijvers bedachten mooie verhalen bij meesterwerken uit het museum.

 

 

Kijken naar kunst

De volgende boeken zijn niet gekoppeld aan een specifiek museum, maar kunnen wel helpen bij het (anders) kijken naar kunst. Ze kunnen kinderen helpen bij het leren waarderen van pronkstukken.

KleurenMet het boek Kleuren van Ted van Lieshout haal je eigenlijk gewoon een complete tentoonstelling in huis! In dit boek zie en lees je alles over kleuren en kunst. Een prachtig kijk- en leesboek bomvol bizarre weetjes en mooie schilderijen.

 

Kijken voor kinderenLeer van een kunstenaar hoe je kunt kijken naar een wereld vol beelden. In Kijken voor kinderen gaan David Hockney en Martin Gayford in gesprek over kunst, goed kijken en de ontwikkeling van beeld. Van rotstekeningen tot fake foto’s!

 

 

MeesterlijkDe subtitel van het boek Meesterlijk! zegt het al wat dit boek je leert: Zo kijk je met kinderen naar kunst. Een boek dat zowel door leerkrachten, ouders als kinderen te gebruiken is. Heel handig als je de online collectie van een museum gaat bekijken en aandachtig een schilderij wilt bespreken. Met dit boek leer je bovendien gelijk 50 schilderijen en kunstenaars kennen.

 

Sprookjes van DegouveIn het boek Sprookjes van Degouve ervaar je hoe Lydia Rood naar de schilderijen van William Degouve kijkt. Ze liet zich door de schilderijen inspireren tot het schrijven van een bijzonder verhaal over een boosdoener, maar bedacht bij elk schilderij ook nog eens een apart sprookje.

 

 

Kijkje achter de schermen

Als kinderen trouwens toch wel achter de computer of tablet zitten om musea te bekijken, is het ook leuk om ze te wijzen op de museumboeken van de reeks Junior Informatie. In deze boeken wordt niet alleen veel verteld over de collectie of de opzet van het museum, maar krijg je ook een kijkje achter de schermen! In elk boek lees je namelijk wie er in het museum werken en wat hun werk inhoudt. Ook wordt duidelijk waarom een pronkstuk niet altijd een schilderij of beeld hoeft te zijn: een glimmende trein, het dorp in het Zuiderzeemuseum of de stevige muren van het Muiderslot zijn het ook!

Deze boeken zijn te lezen via DC Online, een digitaal platform dat vanwege de coronacrisis (en dus ook tijdens de Digitale Nationale Museumweek) tijdelijk gratis toegankelijk is. De boeken met de rode titels zijn trouwens ook als hardcover te koop.

Het Spoorwegmuseum  Het Zuiderzeemuseum  Nederlands Openluchtmuseum

 

 

 

 

Archeon  Kröller-Müller museum  Kastelen