Zomerlezen 2021

Zomerlezen

Ik kan gewoon bijna mijn artikel van vorig jaar over ‘zomerlezen‘ kopiëren! Wéér zo’n gek schooljaar achter de rug, wéér extra reden om aandacht te besteden aan lezen in de vakantie. Gelukkig is lezen in de vakantie natuurlijk ook helemaal geen straf, als je maar de juiste boeken uitkiest!

Vorig jaar was dan ook mijn ZOMERLEES-TIP om de tiplijsten van Leesbevordering in de klas te gebruiken voor het geven van boekentips aan je leerlingen. Die tip geldt dit jaar natuurlijk nog steeds, dus lees vooral het artikel Zomerlezen | boekentips 2020 om te weten wat je kunt doen.

Doe-boeken

Dit jaar komt daar een nieuwe tip bij: laat je leerlingen (en hun ouders) zien hoeveel leuke doe-boeken of vakantieboeken er zijn!

Bij doe-boeken denk je waarschijnlijk direct aan puzzels, kleurplaten en speuren-in-de-natuur-opdrachten. Maar tegenwoordig zijn veel doe-boeken ook echte leesboeken! Het zijn interessante informatieboeken, boeken vol korte fictieve verhalen of zelfs complete verhalen waarbij je ook iets kunt dóen! Om je een idee te geven, staat hieronder een aantal tips op een rij (maar er zijn er zeker meer). Hiermee motiveer je je leerlingen vast om ook in de zomervakantie lekker te blijven lezen.

Oh ja, nog even een mededeling: de linkjes hieronder verwijzen óf naar de recensie op deze website óf naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.

Ontsnap uit dit boek Titanic  Ontsnap uit dit boek - Egypte  Ontsnap uit dit boek Race naar de maan

 

 

 

 

Serie: Ontsnap uit dit boek
Bill Doyle & Sarah Sax &… jij!
Volt, 2019, 2020 en 2021

Vorig jaar las ik het boek Egypte uit de serie Ontsnap uit dit boek. LEUK!! Je kunt drie verhaallijnen kris-kras door het boek volgen en om ‘de juiste weg’ te vinden, moet je onderweg allerlei tekeningen maken en puzzels oplossen. Titanic verscheen al een jaar eerder en Race naar de maan komt deze week uit! Het voelt wel raar om te gaan schrijven in een ‘echt’ boek, maar het maakt het lezen van deze paperback wel tot een avontuur dat je echt zelf beleeft. Je leert er bovendien ook nog eens heel veel van. Dikke aanrader dus!

Kidsweek doeboek 8Het grote Kidsweek doeboek
Van Holkema & Warendorf, 2021

Met dit boek hoeven kinderen zich volgens de makers niet te vervelen… en dat is ook echt zo! Niet alleen vind je de bekende puzzelpagina’s, moppen, stripjes en reportages uit Kidsweek terug in dit boek, je kunt ook heel veel verhalen lezen uit boeken die zijn uitgegeven bij Van Holkema & Warendorf. Soms zijn dat afgeronde verhalen, zoals uit Prutsers & pechvogels of Iemand in het bijzonder, maar ook fragmenten, zoals uit Chip & Bos – Roborangers of het nog te verschijnen boek (zie hieronder) De zomer waarin ik in een caravan woonde. Extra leesbevordering dus! En tussendoor zijn er ook nog leuke knutsel- en speuropdrachten. Ja. Echt genoeg te lezen en te doen dus!

Het grote menselijk lichaam doeboekHet grote menselijk lichaam doeboek
Ben Elcomb
Van Holkema & Warendorf, 2021

Oké, in dit boek ligt de nadruk niet op grote lappen tekst lezen; je kunt dit doeboek meer zien als zeer interactief weetjesboek: een boek dat je echt ontzettend veel vertelt over de menselijke anatomie en terwijl je heel veel leert (en stiekem dus ook best veel leest), kun je jezelf uitdagen met hersenkrakers, rekenpuzzels, woordzoekers of een spel. Lekker kleurrijk vormgegeven en met een indrukwekkende dikte van maar liefst 128 pagina’s.

Vakantieboek Bomvol bijzondere beestenVakantieboek Bomvol bijzondere beesten
Young Scientist, 2020

Ook van dit boek leer je zelf waarschijnlijk nog heel wat! Tien bijzondere dieren worden uitgebreid besproken, van mug tot blauwe vinvis. Met tussendoor spannende codekrakers om de állerleukste weetjes te weten te komen en doolhoven, logigrammen en punt-naar-punt-puzzels om (verder) te ontspannen. Dat dit vakantieboek eigenlijk van vorig jaar is, is alleen van belang als als je hem al hebt. Het boek is namelijk nog steeds verkrijgbaar.

Reis rond de aardeVakantieboek Reis rond de aarde
Young Scientist, 2021

Het Young Scientist vakantieboek van dit jaar heeft het thema Reis rond de aarde. Dat betekent geen toeristische landentrip, maar een stoere expeditie langs woeste natuur, zoals vulkanen, woestijnen, regenwouden en oceanen. Ook nu weer bomvol superinteressante (wetenschappelijke) weetjes en veel codekrakers, denkpuzzels en mysterieuze kleuropdrachten.

Reis de wereld rond

Zoals je met bovengenoemd vakantieboek al vanuit je luie stoel of hangmat op wereldreis kunt gaan, zo zijn er natuurlijk nog meer leuke boeken om ‘mee op reis te gaan’. Vorig jaar gaf ik hier ook al een aantal tips voor! Ook de volwassen campagne ‘Zomerlezen’ steken Stichting CPNB en hebban op deze manier in:

Zomerlezen CPNB

Nu kan ik ook wel elke week op woensdag een boekentip gaan geven over een vakantieland, maar daarmee bereiken we kinderen waarschijnlijk niet. Die lezen geen Facebook of Instagram van Leesbevordering in de klas. Dus geef dit lijstje vooral aan ze mee vóór de vakantie; dan kunnen ze in de zomer lekker vooruit!

Reisdoel: Azië – Japan (Tokio)

100% Coco Tokyo100% Coco Tokyo
Niki Smit
De Fontein, 2020

Weliswaar is dit vooral een boek voor kinderen die houden van lezen over mode en liefdesperikelen, maar ondertussen lees je ook wel heel erg veel over Tokio en de Kawaii-cultuur. En die is, zoals Coco het ook noemt, vaak nogal bizarrr! Echt een heerlijk, ontspannend leesboek dat je – net als Coco – meeneemt op een geweldige reis. (11+)


Reisdoel: Afrika – Kenia

Undercover 1: rivieren van zandUndercover: Rivieren van zand
Chris Kooi
Van Goor, 2020

Als de 12-jarige Alex als undercover-agent in dit boek uit het vliegtuig stapt, heb je het gevoel dat je zelf in Kenia bent aangekomen. Dit boek bevat niet alleen een spannend verhaal over illegale jacht en gevaarlijke criminelen, maar laat je ook kennismaken met de bijzondere natuur en cultuur van dit – volgens de auteur – prachtige land. Alsof je zelf even in Afrika bent geweest! (11+)


Reisdoel: Europa – Spanje

Tien vragen aan mijn vaderTien vragen aan mijn vader
Evelien Feltzer
Van Holkema & Warendorf, 2019

Een mooi kijkje achter de schermen van een vakantieplek! De setting van het verhaal, met smalle, witte straatjes in Tarifa, winderige stranden en een verlaten bergstreek zorgen ervoor dat je van dit boek een lekker zomers vakantiegevoel krijgt. Er verschijnt trouwens eind deze maand een nieuw boek van Evelien Feltzer, waarin de hoofdpersoon verhuist naar een camping in Nederland: De zomer waarin ik in een caravan woonde. Als ik het goed inschat, laat dit verhaal mooi zien dat een zomer in Nederland óók heel fijn kan zijn! (10+)


Reisdoel: Midden-Amerika? – Het tropische eiland Isla de Corales

WegwezenWegwezen
Jeff Kinney
De Fontein, 2018

Waar (het fictieve) Isla de Corales ligt, doet er helemaal niet toe. Maar wat wel heel fijn is: door dit boek zul je het helemaal niet meer zo erg vinden dat je níet op vakantie gaat naar een tropisch eiland dit jaar. Dit deel uit Het leven van een loser is voor veel kinderen de ideale vakantielectuur. Het is ontzettend grappig, laagdrempelig en het sluit nog mooi aan bij het vakantiegevoel ook. En helemaal mooi: het boek staat in de online bibliotheek, dus is (gratis) te downloaden op tablet of smartphone. Handig! (9+)


Reisdoel: de hele wereld!

De wereld rond met StiltonDe wereld rond met Stilton, Geronimo Stilton!
Geronimo Stilton
Baeckens Books, 2021

Leuk om te weten: dit boek verschijnt net voor de zomervakantie en zal veel kinderen motiveren om te blijven lezen in de zomer! En… je reist met dit boek de hele wereld rond! In het verhaal strijden namelijk zeven teams om de gouden wereldbol. De teams moeten tien, voor de deelnemers nog geheime, bestemmingen bereiken en voor deze mega-speurtocht moeten ze tien puzzels oplossen en allerlei tests doen. Klinkt goed! (8+)

Online lezen

Boek n tripNormaal gesproken kun je tijdens de zomermaanden gebruik maken van de VakantieBieb. Die is er dit jaar niet! Maar dat hoeft ook niet, want van 1 juli tot en met 31 augustus hebben jeugd en jongeren, lid of geen lid, gratis toegang tot de ‘normale’ app van de online bibliotheek en kunnen ze dus op die manier e-books en luisterboeken lenen. Echt superhandig; ik maak er zelf ook gretig gebruik van! Het aanbod is enorm en zo vind je dus altijd wel een boek dat bij je past. Trouwens, iedereen die lid is van de bibliotheek heeft sowieso al gratis toegang tot deze app!

Hierboven noemde ik al het boek Wegwezen, maar zoek maar eens op het woord ‘zomer’ of ‘vakantie’ en je vindt nog veel meer zomerse boeken! Je kunt filteren op leeftijd, maar ook op publicatiejaar of luister- of e-book. En om keuzestress te voorkomen, maakt de bibliotheek voor 5 leeftijdscategorieën ook al een speciale zomerse boekenselectie met 10 e-books en 10 luisterboeken.

Dat wordt een fijne leeszomer!

Ben je leerkracht? Lees dan ook het artikel Zomerlezen voor leerkrachten 2021!

Zomerlezen 2