Nieuwe boeken mei 2023

Nieuwe boeken mei 2023Jaja, de stapel van mei is zéér indrukwekkend! 📚🤩

Dit keer vind je er ook veel afwisseling in leeftijd in terug: er liggen prentenboeken tussen (waarvan ik denk dat je daar heel mooie en leuke dingen in de bovenbouw mee kunt doen) én YA-titels (waarvan ik hoop dat ze ook kinderen in groep 8 kunnen motiveren).

Verder is het een fijne afwisseling van mooie kinderliteratuur, aantrekkelijk geïllustreerde non-fictie en ontspannende lectuur.

Hieronder bespreek ik de titels – van boven naar beneden!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


De schuilplaatsDe schuilplaats
Pam Smy (vertaling: Annelies Jorna)
Van Goor

Alweer bijna 6 jaar geleden verscheen Thornhill van Pam Smy: een prachtig vormgegeven boek met twee verhaallijnen, waarvan er één volledig in beeld was; de ander in tekst. Ook in dit boek zijn er twee verhaallijnen, wat te zien is aan de verschillende lettertypes. Het ene verhaal is van Billy, het andere verhaal speelt zich bij hem thuis af. Billy is daar vanwege de spanningen weggelopen en vindt onderdak op een begraafplaats. Net als Thornhill heeft het boek een duistere, wat griezelige sfeer. En weer zo’n prachtige vormgeving: een klein, compact boek, met veel sfeervolle zwart-wit illustraties. Benieuwd waar dit verhaal naartoe zal gaan!

De bionische vogelDe bionische vogel
Annemarit van Broekhoven & Margot Westermann (ill.)
KNNV Uitgeverij

Dit is geen futuristisch verhaal over een robotvogel… dit is een ontzettend interessant non-fictie boek over biomimicry en vogels! Je leert van dit boek dus echt heel veel over vogels, maar ook hoe vogels ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van allerlei handige snufjes. Op de achterkant staat al iets over een eierpleister en een snotfilter… Daar word ik wel nieuwsgierig van! En de illustraties van Margot Westermann maken het boek ook nog eens prachtig om te zien.

Welkom in SmartparkWelkom in Smartpark
Mirjam Mous
Van Goor

Deze dunne novelle is lekker eigentijds en razend spannend. Vier jongeren die nogal veel bezig zijn met gamen, hacken, social media en zichzelf worden door hun ouders naar Smartpark gestuurd: een pretpark waar je een aantal dagen zonder ouders verblijft en waar alles bestuurd wordt door robots. Het lijkt in het begin best leuk… maar al snel veranderen de robots in moordlustige apparaten! Niet vreemd dus dat dit boek voor 15+ wordt aangeraden… Toch viel het me reuze mee. Dit boek kun je met een gerust hart aanraden aan kinderen in groep 8! Ik denk dat je er heel wat leerlingen mee aan het lezen krijgt!

Split secondSplit second
Caja Cazemier
Ploegsma

Dit boek is ook voor 12+ bedoeld… en deze zou ik toch wat minder snel aanraden in groep 8. Eigenlijk wel jammer, want ik vind het thema ontzettend interessant: de 16-jarige Thijs draagt ter verdediging altijd een mes bij zich en in een vlaag van emotie gebruikt hij het tijdens een ruzie… In een split second verandert zijn leven: hij wordt gearresteerd, opgesloten en moet voor de rechter komen. Dit een heel goed en actueel onderwerp voor groep 8, maar er zitten ook vrij expliciete seksuele scènes in het verhaal… Toch beter voor het VO.

We moeten je iets vertellenWe moeten je iets vertellen
Marlies Slegers
Luitingh-Sijthoff

Na het ontroerende en tegelijk heerlijke boek Briefjes voor Pelle zijn de verwachtingen voor dit nieuwste boek van Marlies Slegers hoog gespannen! Ook van dit boek verwacht ik dat ik het met een lach en een traan zal lezen: de ouders van Hazel kondigen aan dat ze gaan scheiden en daarom wordt zij naar haar oma op ‘het eiland’ gestuurd. Daar ontmoet ze bijzondere mensen en leert ze veel meer over haar familie. Ik heb het boek op mijn zomerleeslijstje gezet! Ik verheug me er al enorm op.

De magische academieDe magische academie 1: De ontdekking van de talenten
Anna Ruhe (vertaling: David Orthel) en Claudia Carls (ill.)
Van Holkema & Warendorf

De serie De magische apotheek is een enorm succes! Er zijn inmiddels 6 delen verschenen en de recensie van het eerste deel is al jaren een van de best gelezen pagina’s op deze website. Daarom ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar deze vervolgserie. Er is overduidelijk een link met De magische apotheek, maar de serie is los te lezen en heeft nieuwe hoofdpersonen: Ella, Polly en Ben. Het belooft een spannend verhaal te zijn, want een mysterieuze orde probeert tegen elke prijs te voorkomen dat de leerlingen aan de magische academie worden opgeleid tot geurapotheker.

Nic Blake en de verdwenen MsaidiziNic Blake en de verdwenen Msaidizi
Angie Thomas (vertaling: Aimée Warmerdam)
Moon

Nog een boek dat op mijn zomerleeslijstje staat! Heel verrassend: een fantasyverhaal van Angie Thomas – bekend van The hate U give. Eerste deel van een trilogie!

 

Wereldspionnen 4Wereldspionnen 4: Tussen de tombes
James Ponti (vertaling: Mariella Manfré)
De Fontein

Hoera, het vierde deel van de superspannende serie Wereldspionnen is er ook net voor de zomer! Mocht je dus zelf niet op reis gaan, dan nemen deze stoere kinderen je wel mee: naar Egypte dit keer, zoals je aan de cover kunt zien. In dit vierde deel vol cyberaanvallen speelt vooral de slimme Kat een belangrijke rol, met ingewikkelde codes en onduidelijke patronen die moeten worden gekraakt.

De woelige wereld van de wormDe woelige wereld van de worm
Noemi Vola (vertaling: Marion Everink)
Parade

Je verwacht het niet, maar dit dikke boek over wormen, vol met hilarische tekeningen is dus echt heel grappig, verrassend en zeer creatief. Ondanks zijn omvang (meer dan 200 pagina’s) vlieg je er doorheen, want héél veel tekst staat er niet in. Toch is het boek ook heel leerzaam. Want geef toe, wat weet je nu eigenlijk echt over de worm?

Missie afbrekenMissie afbreken
Pieter Koolwijk en Linde Faas (ill.)
Lemniscaat

Het slotdeel over Gozert, Ties en Luna lag erg hoog op mijn leesstapel, want ja… net als iedereen die Gozert en Luna heeft gelezen, heb ik ontzettend naar dit boek uitgekeken! Hoe zou het verder gaan met deze mooie personages? In deze recensie kun je er meer over lezen.

 

De ogen en het onmogelijkeDe ogen en het onmogelijke
Dave Eggers (vertaling: Maria Postema) en Shawn Harris (ill.)
Leopold

Een opvallend formaat boek, met mooie, grote schilderingen als illustraties. Door het verhaal kruip je helemaal in de huid van een hond. De ik-persoon is namelijk Johannes, een bijzondere hond die in een park aan zee woont. Hij is ‘de Ogen’ en ziet en vertelt alles wat er in het park gebeurt.

Scoren in blessuretijdScoren in blessuretijd
Corien Oranje en Iris Boter (ill.)
Columbus

Het vierde deel in de serie VVVoetbalfanaten en het vervolg op Spionnen op het voetbalveld! Op het eerste gezicht een vrij standaard serieboek over voetbal, maar deel 3 bleek meer dan dat te zijn en heeft me erg positief verrast. In dit vervolg is Matteo als talent toegelaten tot een voetbalschool, maar als zijn opa ernstig ziek wordt, blijkt dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal…

Leuke jongens en andere ellendeRomy’s rampenplan 2: Leuke jongens en andere ellende
Corien Oranje
Columbus

Nog een boek van Corien Oranje waar ik erg naar uitkeek, na het lezen van deel 1 van deze serie! In dit los te lezen vervolg is Romy met haar gezin verhuisd naar Haren en moet ze haar plekje zien te vinden in de brugklas. Haar eerste schooldag begint meteen al met een ramp: de waterleiding is tijdens het klussen geraakt en Romy moet met een shampoo-hoofd naar school. Dat is nog maar het begin van dit heerlijk lezende verhaal over allerlei herkenbare schoolperikelen en thuisgedoe.

Alle beetjes helpenTom Groot 20: Alle beetjes helpen (meestal dan)
Liz Pichon (vertaling: Linda Broeder)
Gottmer

Van de serie Tom Groot staat er maar één deel op deze site, dus ik vond het wel eens tijd om dit 20e (!!!) deel te lezen en te bespreken. Bovendien gaat het over zakgeld verdienen, dus dat lijkt me leuk te koppelen aan de Week van het Geld! Tom wil namelijk dolgraag een fantastische tekenset kopen, maar… daar moet hij wel even voor sparen en dus gaat hij klusjes doen…

Groep 8 rocks!Groep 8 rocks!
Diverse auteurs
Van Holkema & Warendorf

Fijn voorleesboek voor groep 8: een verhalenbundel, geschreven door een heleboel bekende kinderboekenschrijvers. Over de musical, de cito-toets, kamp, een spannend eindfeest en nog veel meer!

 

De toekomst is van onsDe toekomst is van ons
Samuel Hanegreefs en Gert-Jan Oosting (ill.)
Clavis

Wat een mooi boek over klimaatactivisme! Het boek bestaat uit vier delen: eerst met verhalen van jongeren van over heel de wereld over ‘waar we staan’ (overstromingen, droogte, extreem weer…), daarna wordt uitgelegd hoe het zover is kunnen komen (want de schrijver is Vlaams), waar we naartoe gaan (‘Het is erger dan we dachten, maar het is niet te laat’) en tot slot een zeer uitgebreid deel over ‘waarom er hoop is’, met prachtige voorbeelden van jongeren die in actie kwamen voor een betere toekomst.

Nours geheime bibliotheekNours geheime bibliotheek
Vali Mintzi (ill.) en Wafa’ Tarnowska (vertaling: Joukje Akveld)
De Vier Windstreken

Wat een bijzonder prentenboek! Absoluut geschikt voor de bovenbouw – niet alleen door de mooie, sfeervolle prenten, maar vooral door het indrukwekkende verhaal. De ‘geheime bibliotheek’ van Nour ontstaat namelijk in Damascus, tijdens de burgeroorlog in Syrië en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In dit blog zie je al iets meer van het boek.

De indringersDe indringers
Susanna Isern (vertaling: Dorette Zwaans) en Sonja Wimmer (ill.)
Maretak

Vanuit een ver land kwam een groep dieren in het bos aan. Maar in het bos riep iedereen heel hard: ‘INDRINGERS!’ De nieuwkomers moesten uit hun eigen land vluchten door de droogte, maar in het nieuwe land waren ze niet welkom. Was dat het einde van hun verhaal? Of was het een nieuw begin? Ook dit prentenboek kun je heel mooi voorlezen en bespreken in de bovenbouw. Het heeft een prachtige diepere laag: het is namelijk een verhaal met twee mogelijke eindes en laat daardoor heel goed zien wat een bepaalde reactie tot gevolg kan hebben en hoe een verhaal dus meerdere kanten op kan gaan.

Het KabouterboekHet Kabouterboek
Loes Riphagen
Gottmer

Een boek over kabouters… je denkt vast: wat móet ik ermee in de bovenbouw? Maar dit boek is zo ongelooflijk creatief! Het is geweldig! Loes Riphagen heeft een prachtige kabouterwereld geschapen, midden in onze eigen wereld. Dit prikkelt de fantasie en de verbeelding enorm: stel je eens voor dat er een compleet kabouterhuis onder je trap zit! Het doet bovendien een beetje denken aan Het muizenhuis, waarin allerlei herkenbare voorwerpen een totaal nieuwe functie krijgen. Denk aan een vingerhoedje als krukje of nietjes als traptredes. Alleen daarmee kun je leerlingen al uitdagen: hoeveel spulletjes kun je in dit boek vinden die een andere functie hebben dan in de mensenwereld? Een prachtige les creatief denken!

GruwelkabinetGruwelkabinet
dr. McAber (alias Tom Adams, vertaling: Johanna Rijnbergen) en Celsius Pictor (ill.)
Lemniscaat

Dit bijzondere boek is minder fantasievol dan de naam van de schrijver doet vermoeden. Hoewel dr. McAber zonder twijfel een fictief personage is dat een fantastisch rariteitenkabinet (op papier) bezat, zijn de snuisterijen die in dit boek beschreven worden helemaal echt. Het zijn kunstvoorwerpen, natuurlijke objecten, mensen en dieren en wetenschappelijke instrumenten… en allemaal behoorlijk luguber, bizar of griezelig. Een boek waarin je van de ene verbazing in de andere valt!

Hoe smaakt chocola op Mount EverestHoe smaakt chocola op Mount Everest?
Leisa Steward-Sharpe
Corona

Dit vrolijk geïllustreerde boek neemt je mee op avontuur! Je wordt uitgedaagd om mee te gaan naar de extreemste plekken ter wereld: van Mount Everest naar de Marianentrog; van de outback van Australië naar de stinkendste plek ter wereld (benieuwd?)… Overal lees je wat je daar zou zien, ruiken, voelen, horen of proeven. Fantastisch: dit boek maakt heel veel reiskriebels los!

Leave a Reply