Nederland Leest Junior 2020

Nederland Leest JuniorDe hele maand november staat in het teken van Nederland Leest:
de landelijke campagne van de openbare bibliotheken.
Het thema van 2020: Eén boek, duizend gesprekken

Volwassenen die lid zijn van de bibliotheek krijgen een boek cadeau (gratis op te halen in de bieb), met de achterliggende gedachte dat veel mensen met elkaar over datzelfde boek in gesprek kunnen gaan. Aan de hand van het thema krijgen lezers bovendien de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek; de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Met behulp van Delpher kan worden gezocht in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt.

Duik in je eigen geschiedenis

Dat is natuurlijk ook superleuk voor kinderen!! Met behulp van het krantenarchief kunnen zij bijvoorbeeld de krant van hun geboortedag vinden of zelfs die van hun opa of oma! Maar ze kunnen ook op zoek gaan naar krantenartikelen over hun woonplaats of speciale gebeurtenissen.

Behalve dat is er voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (en de eerste klassen van het vmbo) een specifiek boek gekozen, dat klassikaal gelezen en besproken kan worden: Dwars door de storm, van Martine Letterie en Karlijn Stoffels.

Dwars door de storm

Het lesmateriaal dat bij het boek ontwikkeld is, is óók bedoeld om dieper in je eigen geschiedenis te duiken. Daarnaast duik je dieper in de geschiedenis van Molukse Nederlanders. Het boek gaat al over een Moluks woonoord en de komst van Ambonezen naar Nederland, maar in de lesbrief staat nog veel meer informatie, inclusief links naar filmpjes en websites. Er is zelfs een handige powerpoint gemaakt, die je kunt gebruiken! Ook zijn er nog kant-en-klare werkbladen voor de leerlingen en is er een extra leesopdracht. De lessen voor Nederland Leest Junior zijn dit jaar ontwikkeld in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum. Echt top!

Klik hier om meer te lezen over het boek

Dwars door de stormVoor Nederland Leest is er een speciale uitgave verschenen (die je had moeten bestellen via de bibliotheek of CPNB), met een prachtige nieuwe cover die heel mooi bij het verhaal past. Maar het (oorspronkelijke) boek is ook nog steeds in de boekhandel of bibliotheek verkrijgbaar. Daarnaast kun je het boek (gratis als je lid bent) lezen via de online bibliotheek. Handig als je in de klas werkt met tablets, want dan kunnen de kinderen het boek dus allemaal downloaden via de app. Maar ook als je leerling een smartphone hebben, kunnen ze het boek digitaal lezen. Een uitgelezen kans om met de hele klas in gesprek te gaan over een boek!