Nationale Voorleesdagen 2021 – thuis!

nationale-voorleesdagen-2021-header

Over een paar dagen – op 20 januari 2021 – beginnen de Nationale Voorleesdagen. Deze landelijke campagne wil het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, stimuleren. Hartstikke mooi natuurlijk, want met voorlezen kun je eigenlijk niet jong genoeg beginnen. Toch zou voorlezen aan oudere kinderen ook best wat meer gestimuleerd mogen worden, want ook oudere kinderen kunnen door voorlezen kennismaken met nieuwe schrijvers, boeiende verhalen of boeken die ze zelf nog niet goed kunnen lezen.

Vorig jaar verscheen er een krantenartikel in het RD over voorlezen aan oudere kinderen – zowel in de bovenbouw van de basisschool als op de middelbare school – waarvoor ik geïnterviewd werd. Iets eerder schreef ik er ook al zelf een artikel over: Voorlezen in de bovenbouw.

#ikleesthuis

Maar ja, dit jaar is alles anders, want dit jaar zitten we thuis. De Nationale Voorleesdagen worden dan ook online geopend: H.K.H. Prinses Laurentien leest op 20 januari om 07.05u voor in het programma Zin in Zappelin bij AVROTROS op NPO3

Vertellen over boekenToch is online voorlezen wel even wat anders dan ‘live’ in de klas. Bovendien zitten er heel veel regels aan online voorlezen, vanwege het auteursrecht. Wil je precies weten wat wel en niet mag, kijk dan hier. Voor de prentenboeken uit de top 10 van de Nationale Voorleesdagen zijn aparte afspraken gemaakt; die vind je hier. Een van de belangrijkste algemene regels: zonder toestemming mag het voorlezen in ieder geval niet worden opgenomen.

Dat levert natuurlijk wel flinke uitdagingen op, zeker voor de bovenbouw. Een prentenboek lees je nog wel even snel voor, maar een wat dikker boek moet je natuurlijk opsplitsen in korte stukken – zeker online! – en dan ben je al snel wéken bezig! Gelukkig zijn er ook andere leuke oplossingen!

Voorlezers op het scherm

Online zijn er inmiddels behoorlijk wat filmpjes te vinden van schrijvers die hun eigen boeken voorlezen (dat mag wel!). Superhandig: op de website Jeugdbieb.nl kun je een overzicht vinden van wat er allemaal beschikbaar is (selecteer op groep).

HuisarrestOok een aanrader: het programma Huisarrest van De Schoolschrijver!
Vorig jaar, tijdens de lockdown, schreven tien kinderboekenschrijvers verhalen over kinderen in quarantaine. Samen vormen die verhalen één spannend verhaal! Zo kunnen kinderen – van groep 3 t/m 8 elke dag worden voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver: Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens en Abdelkader Benali. Aan het einde van elke voorleessessie geven de schrijvers ook nog een boekentip. Een mooie manier van leesbevordering!

Dan is er ook nog De Voorleeshoek. De medewerkers van De Voorleeshoek lezen (een gedeelte van) het boek voor, waarbij de prenten uit het boek goed te zien zijn. Ook wordt het voorlezen regelmatig gepauzeerd om rustig naar de prenten te kunnen kijken, begeleid door klassieke muziek. Hoewel dit initiatief vooral geschikt is voor de jongere groepen (daarvoor is het aanbod veel groter), zijn er toch een paar mooie boeken te vinden voor de bovenbouw: Armstrong van Torben Kuhlmann bijvoorbeeld (verdeeld in 12 afleveringen) of verhalen uit Het grote Rembrandt voorleesboek, De wondereik of Bo bouwt een boot! Tijdens de lockdown kun je een speciaal gratis scholen-dicht-abonnement afsluiten, maar heb je een bibliotheekabonnement, dan heb je altijd gratis toegang!

Armstrong  Het grote Rembrandt voorleesboek  De wondereik en andere sprookjes  Bo bouwt een boot

 

 

 

 

Thuis voorlezen

Al die filmpjes zijn natuurlijk ontzettend leuk en handig, maar niets kan op tegen een live voorlezer: daarmee kan een kind immers ook in gesprek gaan over het verhaal. De voorlezer kan inspelen op de reactie van het kind en onduidelijkheden direct ophelderen. Misschien dus toch maar live voorlezen via een stream? Of ouders inschakelen! Veel ouders willen best wel voorlezen, als ze daarbij geholpen worden. Dat kan door het geven van voorleestips, maar natuurlijk ook door het geven van boekentips!

Online bibliotheekOuders kunnen op deze website boekentips vinden via de TIPLIJSTEN of via de lijst met VOORLEESTOPPERS! Maar niet al die boeken zijn direct beschikbaar. Gelukkig hebben veel kinderen een abonnement op de bibliotheek (via school) en dan kun je heel goed gebruik maken van de online bibliotheek. Met de bijbehorende app kun je sinds kort zowel luisterboeken als leesboeken downloaden en het aanbod is enorm! Sterker nog: heel veel leesboeken zijn óók als luisterboek beschikbaar en dat betekent dat kinderen zich ook kunnen laten voorlezen via de app. Als jij of ouders niet zoveel tijd hebben om voor te lezen, kun je de live-voorleessessies afwisselen met het luisteren naar het luisterboek!

Online boekentips

Zoals gezegd, is het aanbod van de online bibliotheek ontzettend groot. In onderstaand overzicht geeft elk typetje van Leesbevorderingindeklas.nl twee boekentips, waaruit hij of zij wel voorgelezen zou willen worden! Al die boeken staan op deze website, dus via de cover van het boek klik je door naar de recensie voor meer informatie. Sommige titels kun je niet vinden op de website van de online bibliotheek, maar staan wél in de app (even zelf de titel opzoeken dus!). Je ziet dan ook gelijk of het boek als luisterboek beschikbaar is.

Daan  Miljonairskind 1  Gangsterschool

 

 

 

 

 

De fluisterkelders  De gruwelijke generaalEmma

 

 

 

 

 

Julia  Wonder  Gips

 

 

 

 

 

LiamNevermoor  Het verlangen van de prins

 

 

 

 

 

De superwonderlijke reis van Freddie  Zeb.  Finn

 

 

 

 

 

SemOntsnapt  Katvis

 

 

 

 

 

De oorlog die mijn leven redde  LampjeMila

 

 

 

 

 

Lisa  Die zomer met Jente  Alice en het bacteriemysterie

 

 

 

 

 

Sleedoorn 2 - Het teken van de Zwarte Dood  Wode Weus en de Wieze Walla's  Tess

 

 

 

 

 

Lucas  Oorlog in inkt  De reis van Yarim

 

 

 

 

 

Veel voorleesplezier!