Nieuwe boeken oktober 2023

Nieuwe boeken oktober 2023Wat een prachtige boekenstapel, vind je niet?! Het dikste boek heb ik al uit. Nu de rest nog! 😉

Nee hoor, ik kan je over veel meer van deze boeken al wat vertellen! Dus lees snel verder; zelf krijg ik er al heel veel leeskriebels van!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Van boven naar beneden!

De verdwenen steden 2: BallingschapDe verdwenen steden 2: Ballingschap
Shannon Messenger (vertaling: Maria Postema)
Pelckmans

Eindelijk! Eindelijk! Het vervolg op De verdwenen steden (maart 2022) is nu ook in het Nederlands vertaald. In het Engels zijn er al 9 delen! Dit tweede boek is nóg dikker dan het eerste en het was na zo’n lange tijd wel even inkomen: wie was wie ook alweer? Er is in dit boek ook een veel minder grotere rol voor Dex; in dit boek wordt Keefe belangrijker. En natuurlijk Sophie! En die prachtige alihoorn op de cover: een vliegende eenhoorn, waar Sophie wel een heel bijzondere band mee heeft. Dit verhaal is behoorlijk duister en voelt anders dan het eerste deel. Het is wel behoorlijk raadselachtig en je komt weer wat meer over Sophies achtergrond te weten. Net als in het eerste boek word je volledig opgezogen door deze fascinerende wereld vol bizarre dromen en telepathie. Een unieke fantasy-serie… Hopelijk laat deel 3 minder lang op zich wachten!

De zeven sleutels 2: Voorbij de valDe zeven sleutels 2: Voorbij de val
Tom Rijpert
Pelckmans

Ook dit is een tweede deel, maar dit is tevens meteen het slotdeel van De zeven sleutels. Het gaat naadloos verder na deel 1 – sterker nog: dit boek begint met hoofdstuk 22! In het eerste boek komen verschillende interessante personages samen in een herberg, waar Kobold de dwerg een sleutel bij zich draagt. Het is een van de zeven sleutels van de Roverkoning, en ze zijn nodig om zeven poorten te openen. Wat ieders verbinding met de sleutels is… dat blijft tot het einde toe lekker mysterieus. Het tweede deel is nog spannender dan het eerste en in de proloog wordt al gewaarschuwd: het loopt niet voor iedereen goed af… Wat zit dit verhaal ontzéttend goed doordacht in elkaar!

Het eerste lichtHet eerste licht
Tom Marien & Sassafras De Bruyn (ill.)
Infodok / Standaard Uitgeverij

Een bijzonder prentenboek over een vuurvliegje waarvan het licht ineens uitgaat… Een boek over afscheid nemen en troost vinden. En heel mooi: er is een gevoelig lied bij het boek gemaakt, dat je via verschillende streamingsdiensten kunt beluisteren.

Gameboek: VuurstrijdGameboek: Vuurstrijd
Marcel Groenewegen
Witte Leeuw

Het tweede GAMEBOEK is direct na binnenkomst ingepikt door dochterlief. Dat doet dit boek dus met niet-graag-lezende kinderen: ze kunnen niet wachten om dit verhaal ’te spelen’. In dit interactieve boek word je – net als in Schaduwkraai – kris-kras door het boek gestuurd en kies je zelf je rol. Ondertussen houd je op een scoreblad weer allerlei dingen bij. Ik hoop dat ik het boek binnenkort weer terugkrijg 😉

Jefferson: een verdwijning met een staartjeJefferson 2: Een verdwijning met een staartje
Jean-Claude Mourlevat (vertaling: Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken)
Lannoo

Vlak nadat de vertaalsters van het eerste boek over Jefferson de Filter Vertaalprijs ontvingen, verscheen dit vervolg. Ze vertelden mij dat het nóg grappiger was dan deel 1, dus dat belooft wat! Jefferson en zijn vriend Gijsbert gaan weer op onderzoek uit!

 

Einstein de Pinguïn 2Einstein de Pinguïn 2: Een zaak met een luchtje
Iona Rangeley (vertaling: Angelique Verheijen) en David Tazzyman (ill.)
HarperCollins

Deel 1 was lekker gek: daarin besluit Einstein de Pinguïn vanuit de dierentuin te komen logeren bij Imogen en Arthur. Toch gek als er ineens een pinguïn op je stoep staat! Ze werden gelukkig goede vrienden, maar in dit boek wordt Einstein ineens ontvoerd! Je begrijpt het al: Imogen en Arthur gaan op zoek.

De sterren van opaDe sterren van opa
Saskia de Jong en Leon ter Molen (ill.)
Lemniscaat

Net als in haar debuut Over gehaktballen snijdt Saskia de Jong weer interessante thema aan: geloof, eerlijkheid, rechtvaardigheid en regels waaraan we ons moeten houden. Ook nu doet zij dat weer in slechts 128 pagina’s. Een verhaal dat ongetwijfeld aanzet tot nadenken.

 

De VriezelsDe Vriezels
Kelly van Kempen en Pete Williamson (ill.)
Billy Bones

Vlak voor Halloween las ik dit griezelige en grappige boek, dat op het eerste gezicht aan de Adams Family doet denken, maar toch heel anders is. Maar feit is wel dat deze familie De Vries écht anders is dan doorsnee… In dit blogje lees je er meer over!

 

SchaduwSchaduw
Timo Parvela & Pasi Pitkänen (ill.) (vertaling Sophie Kuiper)
Condor

Met zo’n intrigerende, griezelige cover dacht ik ook dat dit wel een goed boek voor Halloween zou zijn, maar wat bleek: het is een – zeer duister – kerstverhaal! Over een kerstwens die bijzonder slecht uitpakt… Peter geeft zijn schaduw op in ruil voor zijn wens, maar dat had hij misschien beter niet kunnen doen… In dit blog lees je er meer over!

Kom binnen!Kom binnen! – Theaterlezen over thuis
Ineke Kraijo & Marlies Verhelst en Marja Meijer (ill.)
Gottmer

De Applaus voor jou! Theaterlezen-serie is afgelopen jaar overgegaan naar uitgeverij Gottmer! Dat zie je aan het net iets andere uiterlijk, maar verder is het concept helemaal hetzelfde gebleven: middels theaterteksten kunnen kinderen samen verhalen en moppen voorlezen. Dit boek sloot helemaal aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Bij mij thuis en gaat vooral over cultuur. Je vindt er verhalen in over typisch Nederlandse gebruiken: oliebollen, Sinterklaas, de Elfstedentocht en de Nieuwjaarsduik, maar ook over Keti Koti, het Suikerfeest en wonen op de kermis. Lekker divers dus!

Ter wereldter wereld
Nina Aerts (ill.) & Birgit Mijlemans
Pelckmans

Dit lijkt een dichtbundel over wonderlijke flora & fauna… al rijmen de gedichten niet en noemt de flaptekst de teksten ‘stukjes’ of ‘kleine verhalen’… Hoe je het ook noemt: je leest in dit prachtig geïllustreerde boek over dieren en planten met de gekste namen, zoals de apenstaartcactus, de babirusa, de blauwkapifrit, de krokodilijsvis of de iriserende spons. Een parade van zonderlingen staat er niet voor niets als ondertitel. Het boek is ingedeeld in habitats en hun inwoners (een inhoudsopgave staat achterin).

De GrompusDe Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan
Alex T. Smith (vertaling: Johanna Rijnbergen)
Lemniscaat

Dit gaat waarschijnlijk hét kerstverhaal van het jaar worden! Dit prachtig grote boek schreeuwt toch gewoon: lees mij (voor)! Ik heb wel expres even gewacht tot Sinterklaas het land uit is, maar nu ligt dit boek bovenop mijn leesstapel 🙂 Over een wezen dat meteen doet denken aan de Grinch. De Grompus is ‘een grote, chagrijnige, prikkelbare, moeilijk-kijkende-en-als-een-scheetkussen-waar-iemand-op-gaat-zitten-zuchtende, chagrijnige mopperkont die niemand aardig vindt.’ Dus. Dat wordt lachen!

Paddenstoel & CoPaddenstoel & Co
Geert-Jan Roebers & Wendy Panders (ill.)
Gottmer

De volgende must-read voor natuuronderwijs van Geert-Jan Roebers! Ik ben over dit boek weer net zo enthousiast als over zijn vorige boeken: heldere, spitsvondige uitleg, interessante informatie én weer fantastisch geïllustreerd. Dit keer door Wendy Panders, die ook nog eens heel veel grapjes in het boek heeft gestopt. Dat is toch leuk in een boek over paddenstoelen en andere schimmels! Lees er hier alvast wat meer over.

Alles wat niet magAlles wat (niet) mag
Stine Jensen & Ellie Lust en Marijke Klompmaker (ill.)
Kluitman

Het nieuwste filosofische boek van Stine Jensen gaat over goed en fout gedrag. Ze heeft het geschreven in samenwerking met de bekende (oud)-politievrouw Ellie Lust: Ellie vertelt spannende verhalen over haar werk als politieagent en Stine zet je aan het denken over wat wel en niet mag.

Een plus een is meerEén plus één is meer
Katherine Roy (vertaling: Geert-Jan Roebers)
KNNV Uitgeverij

Dit informatieve boek is zó mooi geïllustreerd! Wel wat pittige tekst… maar heel mooi om te gebruiken voor lessen over voortplanting. Een recensie vind je hier!

 

Recepten uit de hele wereldRecepten uit de hele wereld
Abigail Wheatley (vertaling: Els Peeters) en Chaaya Prabhat (ill.)
Usborne Publishers

Een zeer kleurrijk geïllustreerd boek vol recepten van over de hele wereld! Voor dit boek is speciaal advies ingewonnen over de recepten (bij Maud Eden) en over diversiteit (bij Show Racism the Red Card). Niet echt een leesboek, ook al stellen diverse personages uit verschillende landen zichzelf voor – maar wel een heel erg mooi kookboek!

151 boeken151 boeken
Pim Lammers en Hedy Tjin (ill.)
Querido

Dit prentenboek gaat over herkenning van jezelf in prentenboeken en lijkt vooral bedoeld om je bewust te maken dat er weinig boeken zijn met gekleurde hoofdpersonen. Rosa besluit dat het de hoogste tijd is om daar iets aan te veranderen en gaat enthousiast met een kleurpotlood aan de slag… Of dát nou de juiste oplossing is… Maar goed, wel een boek dat een belangrijk punt bespreekbaar maakt – al heb ik het idee dat er inmiddels wel steeds meer boeken zijn waar Rosa zich wel in zal kunnen herkennen.

SINTERKLAASSinterklaas
Charlotte Dematons
Dematons

Het kan eigenlijk niet dat je nog niets over dit boek hebt gehoord. Alle 50.000 exemplaren waren al voor verschijning verkocht of gereserveerd! Hier vind je de recensie.

 

Een boek vol huizenEen boek vol huizen
Pieter van Eenooge (ill.) en Julie De Graaf
Lannoo

Oh, wat een bijzonder mooi boek! De kunstzinnige, geometrische stijl van Pieter van Eenooge is prachtig! Een boek vol bijzondere huizen van over de hele wereld, waarbij heel creatieve verbanden worden gelegd. Zo staan een ‘puberhut’ uit Cambodja en een penthouse naast elkaar omdat ze allebei ‘in hogere sferen’ verkeren, ofwel: hoog zijn gebouwd. Het boek bestaat uit vier delen: materiaal, vorm, locatie en kunst.

Leave a Reply