Zomerlezen 2023
We hadden het bijna niet in de gaten door het koude voorjaar, maar het is alweer bijna zomervakantie! Tijd voor fijne, zomerse boekentips!
Stichting CPNB heeft voor volwassenen de zomerleescampagne al opgestart, met een top 25 Zomerlezen Boekentips. Maar ja. Daar hebben kinderen niet zoveel aan. Dus doen we het maar zelf! Hieronder vind je daarom:
25 Zomerlezen Kinderboekentips
- 3 online leesboeken
- 3 online luisterboeken
- 3 doeboeken
- 3 verhalen over de zomervakantie
- 3 boeken over verre oorden
- 10 boeken die ik zelf meeneem op vakantie!
Met de 25 boeken die hieronder genoemd worden, krijg je al heel veel leesinspiratie!
Wil je meer persoonlijke boekenlijstjes maken voor je leerlingen? Gebruik dan de tiplijsten op deze website (zie het artikel Zomerlezen 2022). Laat kinderen zelf lekker door de lijsten scrollen of prikkel ze met een mooi lijstje dat je meegeeft naar huis (zie ook het artikel Vakantielezen | Boekentips).
Lezen en luisteren met de online bibliotheek
Vorig jaar heb ik in verschillende schoolklassen de online bibliotheek gepromoot en de kinderen waren laaiend enthousiast! Het maakt lezen ontzettend laagdrempelig: je gaat naar de app op je eigen smartphone of tablet, logt in met je (gratis!) bibliotheekabonnement en je kunt direct 10 boeken lenen, die je kunt lezen óf luisteren. Scheelt ook nog eens enorm veel gewicht in je vakantiekoffer! Nog een voordeel: er staan echt heel veel geweldige, recente kinderboeken in de app. Een paar voorbeelden:
E-books
Miljonairskind 4: Paniek in het pretpark
Ilona de Lange en Mickey Dirkzwager (ill.)
De complete serie Miljonairskind is te lezen én te luisteren via de online bieb. Deze ontzettend leuke serie gaat over Zilver, die in de eerste 3 delen geheim moet houden dat zijn ouders multimiljonair zijn. Daarom hebben ze een mega-ondergronds huis gebouwd en later een verplaatsbaar eiland gekocht. In dit 4e deel hebben zijn ouders een eigen pretpark gekocht! Maar net als in de eerste delen gaat daar van alles mis… (9+)
Meester Spion
Tjerk Noordraven & Aimée de Jongh (ill.)
In deze dikke pil krijgen de kinderen in groep 6 een nieuwe meester. Toch is dit geen gewoon schoolverhaal (het is wel vakantie hè…), want de meester is eigenlijk een spion! Dat betekent: spionnenles! Codes kraken, observeren, sloten openbreken… Alle lessen komen goed van pas als ineens de vijanden van de meester opduiken! Ook dit boek kun je zowel lezen als luisteren. Er komt ook een deel 2, maar dat duurt nog even… (9+)
Vuurbloed 1: Twaalf en het bevroren bos
Aisling Fowler (vertaling: Maren Mostert) en Sophie Medvedeva (ill.)
Dit is meer dan zomaar een fantasy-verhaal! (Zie recensie) Het boek won de 1e prijs van de Vlaamse Leesjury 12-14 jaar en is een bloedstollend spannend leesavontuur, vol geheimzinnigheid. Voor liefhebbers van De Grijze Jager is dit zeker een aanrader! Zo’n boek dat na het lezen echt nog even blijft natintelen in je lijf. Deel 2 is ook al verschenen, maar daarvoor zul je wel naar de echte bieb of boekhandel moeten gaan. (10+)
Luisterboeken
Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Amorfe
Kevin Hassing en Linde Faas (ill.)
Dit derde deel van de serie over Mus & Kapitein Kwaadbaard heeft dit jaar de Prijs van de Kinderjury gewonnen! De hele serie leest lekker vlot en is heel avontuurlijk – perfect voor de vakantie! Kevin Hassing is naast kinderboekenschrijver ook stemacteur en hij heeft de luisterboeken van de serie allemaal zelf ingesproken. Alle boeken zijn te luisteren (en te lezen) via de online bieb! (9+)
Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda
Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (ill.)
Ook dit boek heeft een prijs gewonnen: de Woutertje Pieterse Prijs. Het is een heel grappig én informatief boek over dieren. Zij houden spreekbeurten over elkaar (en vertellen stiekem ook heel veel over zichzelf) – zie recensie. Bibi Dumon Tak heeft het boek zelf ingesproken! (9+)
Dodemansrit
M.G. Leonard & Sam Sedgman en Elisa Paganelli (ill.)
Dit laatste deel van de serie Dader op het spoor neemt de lezer mee op een spannende treinreis van Engeland, via Parijs, naar het Harzgebergte in Duitsland. Daar gaan Alex en zijn oom undercover om onderzoek te doen naar een geheimzinnige vloek. Zowel dit deel als het voorgaande deel kun je alleen luisteren via de online bieb; de eerste twee delen kun je ook als e-book lezen. (9+)
Nog meer online boekentips!
Ben je benieuwd welke mooie boeken er nog meer te vinden zijn in de online bieb? Via de filters kun je heel handig selecteren op o.a. leeftijd en publicatiejaar. Maar je kunt ook de website FrappanteFragmenten.nl bezoeken! Daar vind je maar liefst 100 titels uit de Top40 Kinderboeken (leeftijd 6 t/m 12 jaar) die ook als e-book te leen zijn via de online bibliotheek. Handig!
‘Doe’boeken
Bij doeboeken denk je waarschijnlijk aan paperback boeken met heel veel puzzels, spelletjes en gezellige plaatjes…. Maar deze doeboeken zijn net een tikkie anders!
De linkjes voor de doeboeken verwijzen naar bol, zodat je prijs, ISBN etc. kunt vinden. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.
Het dubbeldikke doe-boek
Roots
Eigenlijk is dit het vier-dubbeldikke doe-boek! Dit prachtige hardcover boek is namelijk een bundeling van vier doeboeken: over dieren, planten, insecten en vogels. Ik liet de doe-boeken over Vogels en Insecten als eens zien in dit korte blogje. De prenten zijn zo mooi, dat je er bijna niet in durft te schrijven, maar dat mag toch in dit boek vol kleurplaten en puzzels. Ondertussen leer je er natuurlijk ook nog heel veel van!
Expeditie Stad
Sarah Devos
Dit lijkt niet eens op een boek… Het is namelijk een ringband met 40 uitscheurbare bladen (die je er vanzelfsprekend ook in kunt laten zitten), met zoektochten om lekker op onderzoek te gaan in de stad! Leuk om te combineren met het boek Perronpapegaaien & krekelcriminelen en Sarah’s eigen boek Sporen & vondsten. Nodig heb je die boeken echter niet, want op de achterkant van elke speuropdracht vind je al een toelichting. Zo leren kinderen hoe je de houtduif van de Turkse tortel kunt onderscheiden, dat Napoleon invloed had op onze huisnummers, dat het woord graffiti uit het Italiaans komt én hoe je vol verwondering om je heen kunt kijken. Ga bijvoorbeeld op Silhouettensafari, houd een Bijzondere BomenInspectie of ga Botanisch Stoepkrijten.
Tip: ook érg leuk voor zomerse schooldagen! (En nog een tip: er is ook nog een Expeditie Natuur!)
Ontsnap uit het kasteel
Stella Caldwell
Dit nieuwe escapeboek ziet er echt stoer uit: veel zwarte pagina’s en mooie foto’s van wapens, harnassen en middeleeuwse spullen. Het verhaal: het is 1389, je zit opgesloten in de toren van een middeleeuws kasteel… kun je ontsnappen? Je hoeft niet in het boek te schrijven, maar moet vooral veel keuzes maken die de afloop van je verhaal bepalen (het kan ook slecht met je aflopen…). Ook heb je de draaischijf in de kaft nodig om de juiste weg te vinden. Een lekker activerend boek, waarvan je ook nog wat leert over de middeleeuwen.
En nog een bonustip: vorig jaar noemde ik al het boek GAMEBOEK Schaduwkraai. Deze zomer is dit boek voor een gereduceerde prijs van EUR 10,- te koop! En nog meer leuk nieuws: na de zomer verschijnt deel 2!
Verhalen over de zomervakantie
George gaat los
Meg Rosoff (vertaling: Jenny de Jonge) en Georgien Overwater (ill.)
Het is zomer en de familie Appeltje moet een vakantiebestemming kiezen. Maar de vakantiewensen van de familie lopen in dit hilarische boek nogal uiteen. Gelukkig is er hond George, die een plan heeft om het gezin toch een leuke vakantie te bezorgen op Camping Vergelegen. Dit supergrappige boek brengt ook de lezer helemaal in vakantiestemming! (9+)
Rugzwemmen
Marc ter Horst
Noor gaat in dit boek niet op vakantie, want haar ouders gaan hun huis verduurzamen. In plaats daarvan moet Noor naar ‘Spetterkamp’. Haar ouders hopen dat ze daar iets lekkerder van in haar vel gaat zitten. Maar ze beseffen niet dat ze zelf nogal veel invloed op Noors stemming hebben door hun fanatieke klimaatactivisme… Mooie thema’s en veel interessante wendingen in dit zomerse verhaal! Je leest er hier meer over. (12+)
Nina Beachbabe!
Jette Schröder
Heerlijk zomerse chicklit voor tienermeiden! Nina verhuist vlak voor de zomervakantie naar een nieuwe woonplaats vlakbij het strand. Gelukkig maakt ze in de laatste maand van de brugklas al snel nieuwe vriendinnen en beleeft ze een fantastische zomer op het strand. Als ze ook nog leert surfen van een superknappe jongen, wordt ze pas echt een beachbabe. Althans, dat is de bedoeling… Met tips om zelf ook een beachbabe te worden (ook zonder strand in de buurt 😉 ) (11+)
Boeken over verre oorden
Julia en de haai
Kiran Millwood Hargrave (vertaling: Maria Postema) en Tom de Freston (ill.)
Het omslag verraadt al wel een beetje dat dit geen luchtig, zomers boek is, maar dit mooi geschreven verhaal speelt zich wel in de zomervakantie af. Julia verhuist dan voor een paar weken naar de Shetlandeilanden. Haar vader gaat daar het licht van de vuurtoren programmeren en haar moeder gaat er op zoek naar de Groenlandse haai. De zoektocht verloopt moeilijk… Uiteindelijk vindt Julia de haai, maar verliest ze wel bijna haar moeder. Maar wees maar niet bang, daarmee heb ik niet verteld hoe het afloopt. (10+)
Mondi
Milouska Meulens en Hedy Tjin (ill.)
Tropische temperaturen, exotische plantengroei en het Papiaments zorgen ervoor dat je je echt even op Curaçao waant met dit griezelige verhaal. Vier broers raken in de ban van een bruado, in de mondi van het Caribische eiland. De zwarte magie lijkt zelfs te reiken tot in Nederland… (10+)
Hoe smaakt chocola op Mount Everest?
Leisa Steward-Sharpe (vertaling: Anneriek van Heugten) en Aaron Cushley (ill.)
Dit grote, volledig geïllustreerde informatieve boek leest als een spannend expeditieverslag! Je wordt uitgedaagd om mee te gaan naar de extreemste plekken ter wereld: van Mount Everest naar de Marianentrog; van de outback van Australië naar de stinkendste plek ter wereld (benieuwd?)… Overal lees je wat je daar zou zien, ruiken, voelen, horen of proeven. Fantastisch, wát een avontuur! Je waant je even een echte ontdekkingsreiziger.
Ik ga op vakantie en neem mee… kinderboeken!
Onlangs vertelde ik een volwassen iemand dat ik over kinderboeken schrijf en dus ook veel kinderboeken lees. ‘Maar dat doe je toch niet voor je lól?!’ vroeg hij verbaasd. Eh… jawel dus. Kinderboeken lezen is heerlijk! Soms ontroerend, maar zelden té zwaar. Soms superspannend, maar vrijwel nooit te eng. Af en toe rollen de tranen bijna over mijn wangen van het lachen en van veel boeken leer ik ook nog wat. Kortom: ik verheug me nu al op die koffer vol kinderboeken die ik meeneem op vakantie!
Laat je verrassen en maak gebruik van de zomervakantie om te ontdekken hoe leuk kinderboeken kunnen zijn. Afgelopen jaar gaf ik ook al veel mooie boekentips; dit jaar kijk ik uit naar onderstaande titels. Wie weet zit er ook iets voor jou bij!
Ik ga zomerlezen! Doe je met me mee?
De linkjes voor onderstaande boeken verwijzen naar bol, zodat je prijs, ISBN etc. kunt vinden. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.
De Rembrandt-roof
Deron Hicks (vertaling: Elsbeth Witt)
De Fontein
Ik houd van actie, raadsels en van kunst én ik heb ontzettend genoten van het eerste deel uit de serie Kunstbende: Het Van Gogh-mysterie. Ik heb dus hoge verwachtingen van dit boek! Art en Camille ontdekken een plan voor de grootste kunstroof ooit. Maar met een miljard dollar aan schilderijen op het spel en niemand die hen gelooft, is het aan Art en Camille om dit complot op te lossen.
Dief in het doolhof
J.J. Arcanjo (vertaling: Barbara Lampe?)
Van Holkema & Warendorf
Ook het tweede deel van de serie over zakkenroller Gabriel Avery gaat mee. Ik heb me tijdens de meivakantie namelijk enorm vermaakt met het eerste deel Zakkenroller eersteklas! Mocht je dat boek nog niet gelezen hebben, dan wel eerst doen! Het is een trilogie die je op volgorde moet lezen. Dit deel verschijnt half juli!
De laatste jager
Davide Morosinotto
Pelckmans
Er komt ook weer een nieuw boek van Davide Morosinotto! 150 pagina’s minder dik dan het boek van vorig jaar – De Allergrootste – en weer een heel interessant onderwerp: de jagers in Noord-Amerika, 10.000 jaar geleden. Of het geschikt is voor kinderen op de basisschool is even afwachten, maar ik kijk er heel erg naar uit om dat te gaan beoordelen 😉
Ultra Donker en de Wachters van Wildzee
Philip Reeve (vertaling: Annelies Jorna)
Ploegsma
Dit is een van de boeken uit 2022 die is blijven liggen, juist omdat het me zo’n fijn verhaal lijkt waar ik lekker voor wil gaan zitten. Moet gaan lukken deze zomer! Ik verheug me dus al op dit spannende en magische verhaal over geheimzinnige eilanden en de onstuimige kracht van de zee.
Groenwoud 1: De wereld achter de deur
Pari Thomson
Luitingh-Sijthoff
Half juli verschijnt ook dit boek: het eerste deel van een fantasytrilogie waarin Daisy een magische groene wereld ontdekt, vol zingende bloemen, kruipende bloedbramen en reusachtige lelies. Ze probeert daar de waarheid rondom haar moeder te achterhalen, die op mysterieuze wijze verdwenen is in het Amazonewoud. Maar dat blijkt nogal gevaarlijk te zijn… Klinkt goed!!
Toverslag
Elle McNicoll (vertaling: Margaretha van Andel)
Lemniscaat
Ik vond het vorige boek van deze schrijfster – Laat ons zien wie je bent – erg intrigerend, dus daarom ben ik ook erg benieuwd naar dit eerste deel van een ‘duologie’. Net als in het eerdere boek is de hoofdpersoon in Toverslag anders dan anderen. Maar in dit boek heeft dat vooral met magie te maken: Ramya Knox ziet magische wezens. Elfen, feeën, waterwezens, noem maar op… en dat gewoon in Edinburgh.
Hart van staal
Simon van der Geest en Martijn van der Linden (ill.)
Querido
Een nieuw boek van Gouden-Griffelwinnaar Simon van der Geest – dat moet natuurlijk op het lijstje! Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, dus daarmee verkent de schrijver een nieuw genre. Ravi houdt ontzettend veel van muziek, maar dan worden muziekinstrumenten verboden! Muziek zou slecht zijn voor de gezondheid. Dat alleen al is behoorlijk bizar, maar dan komt Ravi er ook nog achter dat zijn ouders robots zijn!
Nic Blake en de verdwenen Msaidizi
Angie Thomas (vertaling: Aimée Warmerdam)
Moon
Angie Thomas kende ik van naam van het rauwe YA-boek The hate u give. Verrassend is dan ook dat dit boek voor jongere kinderen (10+) het eerste deel van een fantasytrilogie is. Het boek is geïnspireerd door Afro-Amerikaanse verhalen. Ik heb het al een beetje doorgebladerd en volgens mij is het lekker eigentijds geschreven! Het magische verhaal speelt zich af in de ‘normale’ wereld. Nic en haar vrienden moeten op zoek naar een magisch voorwerp (de Msaidizi gok ik), want anders zal Nics vader gestraft worden voor een misdaad die hij volgens haar nooit kan hebben gepleegd… Spannend!
We moeten je iets vertellen
Marlies Slegers
Luitingh-Sijthoff
Een boek over echtscheiding staat normaalgesproken niet direct op mijn lijstje voor ontspannende vakantieliteratuur… maar dit boek van Marlies Slegers lijkt me desondanks heerlijk om te lezen. Nadat de ouders van Hazel aankondigen dat ze gaan scheiden, wordt ze in de zomervakantie naar haar oma op ‘het Eiland’ gestuurd. Daar leert ze Kean kennen en leert ze alles over loslaten en accepteren. Misschien dat ik best een traantje zal moeten laten om dit verhaal, maar dat was bij haar vorige boek Briefjes voor Pelle helemaal niet erg.
Struikmeisje
Tineke Honingh
Van Goor
Ik kan me nog herinneren dat ik het debuut van Tineke Honingh – Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) – las op een strandje in de zomer van 2018. Fantastisch! Wat een fijne schrijfstijl en wat een boeiend verhaal. Dat verwacht ik ook van dit boek over Erie. Erie kan niet goed tegen andere mensen, prikkels en stress en gaat dus niet meer naar school. Om te onderzoeken waarom mensen doen wat ze doen, gaat ze naar een vakantiepark. Daar ontmoet ze Bas. Wat doet hij nou weer in het bos, met z’n rolstoel? Je hoort het al: dat belooft wederom twee interessante hoofdpersonen, die ik dolgraag beter wil leren kennen!