Zomerlezen voor leerkrachten 2022

Zomerlezen

Bijna zomervakantie! Tijd voor ontspanning!
Doe jij met me mee en ga je ook zomerlezen?

Vorig jaar heb ik heel veel zomerleestips voor leerkrachten gegeven, dus hopelijk heb je daarmee al ontdekt hoe ontspannend het kan zijn om kinderboeken te lezen in je vakantie! Het zijn vaak heerlijke feelgood-verhalen; soms moet ik zelfs een traantje wegpinken. Andere zijn juist razend spannend, en de meeste prikkelen de verbeeldingskracht enorm.

Omdat kinderboeken lezen in de zomervakantie niet alleen fijn is, maar ook nog een mooie manier om verschillende (voorlees)boeken te ontdekken, geef ik dit jaar weer per vakantieweek drie boekentips binnen een bepaald thema. Sommige van die boeken heb ik al wel gelezen, maar staan nog niet als recensie op deze site. Ik heb er echter zo van genoten, dat ik hoop dat jij dat ook zult doen! Kies er per thema eentje uit en laat je elke week verrassen! Om er een echte challenge van te maken, is het extra leuk om dit met het hele (bovenbouw)team tegelijkertijd te doen! En misschien hebben sommige kinderen in je klas hier ook wel zin in 🙂

Klik hier voor nog meer zomerleestips voor je leerlingen!

Wil je meer weten over een boek, klik dan op de cover en je komt zo bij de recensie of een kort blogje. Sommige linkjes verwijzen naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen. En kijk ook eens in de online bibliotheek! Daar vind je ook een behoorlijk aantal van deze titels als e-book of luisterboek.

Tot slot laat ik ook nog tien kinderboeken zien die ik in ieder geval zelf ga lezen tijdens mijn vakantie. Ik krijg er al flinke leeskriebels van; wellicht zitten er voor jou (of je leerlingen) ook nog mooie titels bij!


Vakantieweek 1 – PRIJSWINNAARS
Gozert

Gouden Griffel 2021

De juwelendief

Leesjury 2022

Films die nergens draaien

Zilveren Griffel 2022

 

 

 

 

 

Vakantieweek 2 – REISKRIEBELS

Het meisje dat door India fietste  Kinderen van het drijfzand  Het werkstuk

 

 

 

 

Vakantieweek 3 – TERUG IN DE TIJD

De voorlezer van de sultan  Schaduw van Toet  Het geheim van Michelangelo

 

 

 

 

Vakantieweek 4 – MYSTERIEUZE, MAGISCHE WERELDEN

De magische wereld van Charlie  De verdwenen steden  De vloek van de kraaientoren

 

 

 

 

Vakantieweek 5 – BIJZONDERE VRIENDSCHAPPEN

Zeemeermeisje  Laat ons zien wie je bent  Twitch en de vlucht van de ijsvogel

 

 

 

 


Ik ga op vakantie en neem mee…

Er verschijnen zoveel boeken, dat ik nog een flinke leesstapel heb liggen! Het wordt weer moeilijk kiezen, want er is zoveel moois verschenen… Maar deze boeken gaan sowieso mee!

De allergrootsteDe allergrootste
Davide Morosinotto (vertaling: Pieter van der Drift en Manon Smits)
Pelckmans
Bekijk bij bol

De allergrootste is ook het allerdikste! Maar liefst 598 bladzijden telt dit indrukwekkende boek! Maar ik heb tijdens mijn vorige vakantie zó genoten van het vorige boek van Davide Morosinotto (Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw) dat ik niet kan wachten om in dit boek over de stoere Yu, haar vechtkunsten en de grootste piratenvloot aller tijden te beginnen. Ik hoop op heel veel warme zomer-lees-avonden!

PonyPony
R.J. Palacio (vertaling: Annelies Jorna)
Querido
Bekijk bij bol

Nog een boek dat heel hoog op mijn leeslijstje staat, want als de schrijver van het prachtige boek Wonder met een nieuw boek komt… ja, dan wil je dat lezen. De cover en flaptekst vertellen echter al dat dit verhaal héél anders is. Het speelt zich af in de 19e eeuw en is ‘een filmisch avonturenverhaal’ waarin Silas op een geheimzinnige pony op zoek gaat naar zijn vader, die midden in de nacht mee is genomen door drie onbekende mannen…

De grote vossenjachtDe grote vossenjacht
Justyn Edwards (vertaling: Elsbeth Witt)
De Fontein
Bekijk bij bol

Dit boek heb ik ook speciaal bewaard voor de zomervakantie. Het lijkt me een intrigerend boek, want het gaat over het terugstelen van een truc van illusionist De Grote Vos. De Vos heeft Liz’ familie kapotgemaakt en zij wil koste wat het kost de Vos ontmaskeren. Klinkt spannend… Daar wil ik wel even lekker voor gaan zitten!

Skandar en de eenhoorndiefSkandar en de eenhoorndief
A.F. Steadman (vertaling: Maria Postema)
Querido
Bekijk bij bol

Tijdens de vakantie even ontsnappen aan de werkelijkheid: altijd fijn! Volgens de flaptekst wacht mij in dit boek ‘een episch avontuur vol magie, luchtgevechten, oeroude geheimen, bloedstollende races en woeste eenhoorns, zoals ik nog nooit gezien heb’. Dat klinkt goed. Kom maar op!

 

De toch niet zo eenzame tocht van TorreDe toch niet zo eenzame tocht van Torre
Annekarijn Overduin en Bern Veenhof (ill.)
Pavlov
Bekijk bij bol

‘Een wervelende tocht door geheimzinnige bossen, onderaardse gangen, in een wereld vol wilde dieren en aardmannen…’ Ik ben heel benieuwd naar dit avontuurlijke verhaal, dat er al best lang is, maar dat ik een tijdje links had laten liggen. Toen ik op de bijbehorende site echter zag wat er door leerkrachten allemaal al met dit boek gedaan is, was ik verkocht!

Op zoek naar de nachtegaalOp zoek naar de nachtegaal
Sarah Ann Juckes (vertaling: Marjolijn Huiberts) en Sharon King-Chai (ill.)
Billy Bones
Bekijk bij bol

Nog een avontuurlijke tocht door de natuur! En weer een boek over vogelspotten! Nadat eerder dit jaar Twitch en de vlucht van de ijsvogel al verscheen (zie hierboven), is dat wel opvallend. Toch verwacht ik van dit verhaal wel iets heel anders: Jasper gaat namelijk niet alleen op zoek naar de nachtegaal, maar ook naar zijn zus Rosie, die niet is thuisgekomen. Hij pakt zijn rugzak in met survivalspullen en gaat op pad…

De jongen die met een walvis zwomDe jongen die met een walvis zwom
Nizrana Farook (vertaling: Saskia Peeters/Vitataal) en David Dean (ill.)
Veltman Uitgevers
Bekijk bij bol

Ook al blijf ik wat dichter bij huis… dit boek zal me ongetwijfeld meevoeren naar verre oorden! Deze schrijfster uit Sri Lanka vertelt over tropische stranden, vissers op palen, zeemonsters, een verborgen schat en… een walvis (neem ik aan!). Je kent de ‘look’ van het boek misschien al van het boek Het meisje dat op een olifant ontsnapte – dat is van dezelfde schrijfster en illustrator.

Radio Popov en de vergeten kinderenRadio Popov en de vergeten kinderen
Anja Portin (vertaling: Petri Hoogendijk) en Jade van der Zalm (ill.)
Ploegsma
Bekijk bij bol

Ook dit boek is veel te lang blijven liggen. Het ziet er zo sfeervol uit! Ik hoop er deze zomervakantie echt even lekker voor te kunnen gaan zitten. De flaptekst belooft een bijzonder verhaal: via geheime radio-uitzendingen worden ‘vergeten kinderen’ geholpen. Alfred helpt Amanda bij het opsporen van deze kinderen, maar hoe kan het dat Amanda dit eigenlijk zo goed kan? Klinkt mysterieus…

Alles wat mistAlles wat mist
Melanie Conklin (vertaling: Tine Poesen)
Fontaine
Bekijk bij bol

Ja, heel erg… maar dit boek staat al sinds januari naar mij te knipogen vanuit de boekenkast. Het prachtige omslag belooft zowel een detective als een coming of age-verhaal. Maddy ontmoet een mysterieuze jongen in de bossen en probeert erachter te komen wie het is. Ze heeft een vermoeden, maar is bang dat niemand haar zal geloven, omdat ze een nogal rijke fantasie heeft.

JeffersonJefferson
Jean-Claude Mourlevat (vertaling: Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken)
Lannoo
Bekijk bij bol

Dit boek gaat ook zeker mee op vakantie, want ik heb nog nooit iets van deze schrijver gelezen, terwijl hij de Astrid Lindgren Memorial Award heeft gewonnen! Daarnaast spreekt het verhaal me ook erg aan: het is een fabelachtig verhaal, waarin dieren leven als mensen. Egel Jefferson wordt beschuldigd van moord, waarna hij op de vlucht slaat. Samen met zijn beste vriend proberen ze de echte dader te ontmaskeren.

Veel leesplezier deze zomer!


Wil je meer leestips voor je leerlingen?
Lees dan ook: Zomerlezen 2022

Zomerlezen campagne