Nieuwe boeken juni 2023

Nieuwe boeken juni 2023Hoe zeg je dat? #éénboekperdag?! 🙈😆 Genoeg te lezen deze zomervakantie!!
Wat een boeken zijn er weer binnengekomen in juni!

Ik ben al driftig aan het lezen gegaan en heb mijn zomerleeslijstje inmiddels wel weer aangevuld!

Hieronder vind je een korte toelichting op de boeken; wie weet zit er nog iets voor je bij voor de zomervakantie! Kun je komend schooljaar dan weer mooi over vertellen in de klas. Veel leesplezier!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Zomerlezen 2023

Onderstaande boeken vind je ook al in mijn Zomerlezen Kinderboekentips! Kijk dus snel HIER voor een beschrijving van deze boeken!

Hart van staal Toverslag Nina Beachbabe

Rugzwemmen

 

 

 

 

 

De laatste jager De Rembrandt-roofOntsnap uit het kasteel Expeditie Stad

 

 


Het touw en de waarheid

Het touw en de waarheid
Marco Kunst & Jeska Verstegen
Lemniscaat

Dit boek is zo bijzonder, dat heb ik meteen gelezen en besproken.
De recensie vind je hier.

 

 

De alchemist op de richelDe alchemist op de richel
Karst-Janneke Rogaar
Kluitman

Het vervolg op Keizer Ei en Au! Een boek vol woorden met de ch.
Die recensie vind je hier.

 

Wat een vragen!Wat een vragen!
Mac Barnett & Christian Robinson (ill.)
Gottmer

Dit boek moet je zien om te snappen waarom het geschikt is voor de bovenbouw… dus daarom vind je hier meteen maar de recensie!

 


Serielezen

De School van Goed en Kwaad 3De School van Goed en Kwaad 3: Lang en gelukkig
Soman Chainani (vertaling: Karin de Haas)
HarperCollins

Het 3e deel in de serie De School van Goed en Kwaad is verschenen! De strijd tegen het kwaad gaat verder…

 

 

Leven van een loser - Het dak erafHet leven van een loser 17: Het dak eraf
Jeff Kinney (vertaling: Hanneke Majoor)
De Fontein

Dit 17e deel is wat anders dan de voorgaande delen en vormt een aaneensluitend verhaal. De flaptekst klopt eigenlijk niet: Bram speelt in dit boek eerder een bijrol; zijn broer Rick en zijn band Folle Luyer proberen door te breken en Bram helpt mee. Beroemd zijn is volgens hem namelijk helemaal niet fijn, maar familie zijn van een beroemdheid… des te beter! Maar ze komen er al snel achter: het valt niet mee om succesvol te worden…

Het beste koninkrijkEen klok van sterren 3: Het beste koninkrijk
Francesca Gibbons en Chris Riddell (ill.) (vertaling: Angelique Verheijen)
HarperCollins

Het slotstuk van de trilogie van Een klok van sterren.

 

 

De zeven sleutelsDe zeven sleutels 1: Het pad van de roverkoning
Tom Rijpert
Pelckmans

Het eerste deel van een nieuwe fantasyserie, over een bijzonder gezelschap dat op zoek wil gaan naar een mysterieuze schat. Klinkt lekker geheimzinnig, spannend en avontuurlijk! En wat een plaatje is die prachtige coverillustratie van Jeff Langevin! Het tweede deel verschijnt trouwens al lekker snel: in oktober!

Hanna Panna en het geheim van villa ForzaHanna Panna en het geheim van Villa Forza
Judith Williams en Iris Boter (ill.)
Condor

Tweede deel over Hanna Panna, een meisje dat mag voetballen bij de beste club van de stad. Maar dit boek lijkt meer dan alleen een voetbalverhaal, want er is ook iets aan de hand met de mysterieuze villa die naast het voetbalveld ligt… Deel 1 heb ik niet gelezen, maar werd een van de finalisten van de Hotze de Roosprijs 2023.

OceanisOceanis 1: De diepte in
Anna Ruhe en Max Meinzold (ill.) (vertaling: David Orthel)
Van Holkema & Warendorf

Deze visueel sterke nieuwe serie moet het vooral hebben van de mooie, grote full colour illustraties. Het verhaal heeft nog niet zoveel om het lijf: een groepje kinderen moet een Oceanis-race winnen om geld te verdienen, maar ze worden continu gesaboteerd door andere teams. Het boek is opgebouwd als een actiefilm: met een spectaculair begin, waarna je steeds meer te weten komt over de race en de hoofdpersonen. Met veel Engelse woorden (speedglyder, soulpets), kaders met weetjes over deze wereld en spreekballonnetjes. Na 100 bladzijden komt het verhaal net een beetje op gang, maar je zult tot voorjaar 2024 moeten wachten voor het tweede deel.

Mahmood en de gouden hondenMahmood en de gouden honden
Jan De Leeuw
De Eenhoorn

Deze had ik niet aan zien komen! Een vervolg op Mahmood en de Bende van de Tijger! Maar het verhaal is wel los te lezen. ‘Een spannend maar ook grappig en warm verhaal over hebzucht, macht en de penibele omstandigheden van asielzoekers.’ Hier ben ik héél benieuwd naar; ik vond het eerste boek zeer verrassend en heel erg goed.

Niek de Groot trapt afNiek de Groot trapt af
Lincoln Peirce (vertaling: Anne Douqué)
De Fontein

Dit stripboek over Niek de Groot gaat helemaal over sport. Het boek bestaat uit drie delen (Zoef!, Aan slag! en Goal!) en de stripjes zijn eigenlijk steeds korte grappen van slechts 1 bladzijde. Het is niet echt een doorlopend verhaal, ook al sluiten de stripjes wel op elkaar aan. Het boek is duidelijk Amerikaans, want het grootste gedeelte gaat over basketbal en honkbal, maar het eindigt gelukkig wel met voetbal.


Nog meer fictie

Zebedeus en het ganzenbord van WisseZebedeus en het ganzenbord van Wisse
Koos Meinderts en Annette Fienieg (ill.)
Hoogland & Van Klaveren

Dit boek is volgens de tekst op de achterkant een lichtvoetig, filosofisch reisverhaal over het leven. Echt zo’n boek dat je moet lezen om er meer over te kunnen zeggen! Dus wordt vervolgd…

 

Een vriendin met vuistenEen vriendin met vuisten
Mirjam Oldenhave en Charlotte Dematons (ill.)
Ploegsma

Dit is het allereerste boek van Mirjam Oldenhave – haar debuut uit 1998! – maar het is vanwege haar 25-jarig jubileum opnieuw, in een herziene versie uitgegeven. Een verhaal over verhuizen, pesten, de verlegen Raaf en zijn heel stoere buurmeisje Naomi. Thema’s die nooit verouderen, dus ik ben benieuwd!

Mijn moeder is een dekbedMijn moeder is een dekbed
Lysette van Geel
Volt

Een dun boek, maar vol schrijnende problemen. Lysette van Geel onderzocht hoe het moet zijn om op te groeien in armoede… en dat levert een pijnlijk verhaal op over Adam, zijn zusje en hun moeder die vanwege alle geldzorgen alleen nog maar in bed ligt. Adam wordt ook nog eens gepest en schaamt zich enorm voor hun geldproblemen. Gelukkig is er een juf die hem begrijpt én steunt. Een mooi boek om armoede bespreekbaar te maken; goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2023.

De vlucht van FaridDe vlucht van Farid
Marc de Bel
Pelckmans

Deze dikke pil gaat over de oorlog in Afghanistan, de taliban en vluchtelingen. Het boek is bedoeld voor 12 jaar en ouder. Ik ben benieuwd of dit waargebeurde verhaal ook geschikt is voor groep 8 – mooi thema, dus ik hoop het wel!

 

PamoekPamoek
Cora Sakalli
Moon

Deze raadselachtige titel slaat op de naam van een kat. Een kat die Orkun meesmokkelt naar zijn nieuwe huis, maar zijn ouders mogen daar niets van weten. En dan is er ook nog een buurmeisje waarvan de ouders pas gescheiden zijn. Zij vertrouwt niemand meer, maar kan Orkun haar wel vertrouwen?


Poëzie

Wees welkom boven op mijn beste hoedWees welkom boven op mijn beste hoed
Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden, Bette Westera en Trui Chielens (ill.)
De Eenhoorn

Dit is echt een heel bijzonder project: twee Vlaamse en twee Nederlandse dichters (en niet de minsten!) schreven nieuwe gedichten bij oude (en soms ook écht oude) gedichten. Dit deden ze om het gevoel van het gedicht over te brengen; om ervoor te zorgen dat jongeren de oude gedichten ook gaan waarderen of in ieder geval de waarde ervan begrijpen. Zoals op de achterkant heel poëtisch geschreven staat: Een vierstemmig koor van hedendaagse dichters vormt de brug naar 18 parels uit de Nederlandstalige poëziecanon: via hun gedichten (her)ontdekken we de rijkdom van de oude gedichten die hen inspireren.

Gelukkig en blijGelukkig en blij 
Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (ill.)
Querido

De nieuwe dichtbundel van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden is weer een pláátje! Ik schreef er hier al wat meer over.

 


Non-fictie

Een slijmzoen voor je omaEen slijmzoen voor je oma
Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (ill.)
Querido

Lezen over zeedieren was nog nooit zó leuk! Met de fantastische illustraties van Paco Vink is dit boek ook nog eens prachtig om te zien. Hier lees je er al iets meer over.

 

HaaienheldenHaaienhelden
Sophie van der Stap en Esther Leeuwrik (ill.)
Fontaine

Nog meer zeedieren! Een heel boek over haaien! Nou ja, bijna… want het gaat ook over de mensen die haaien beschermen: de haaienhelden dus. Met voorwoord van Freek Vonk, maar ook met fantastische illustraties van Esther Leeuwrik, wiens naam nauwelijks in het boek te vinden is. Slordig, want juist haar illustraties maken dit boek erg mooi!

Leave a Reply