Nieuwe boeken juni 2022

Nieuwe boeken juni 2022Na alle zomerleestips heb ik hier nog meer leesinspiratie voor je! 📚 Er zijn in juni namelijk weer veel boeken verschenen die de moeite waard zijn!

De boeken op het linkerstapeltje heb ik de afgelopen maand al voorbij laten komen op de Instagram-pagina van Leesbevorderingindeklas.nl, maar ook in de stapel rechts zitten boeken waar kinderen heel blij van zullen worden.

Ik noem zo maar even wat op:
– het nieuwste deel van De regels van Floor;
– het 16e deel van Het leven van een loser (over sporten);
– een nieuw boek van Pieter Koolwijk…
en… een heel bijzonder sprookjesboek waarin de helft van de tekst vertaald is in het Oekraïens!

Genoeg boeken om kinderen te motiveren om te blijven lezen in de zomervakantie dus! En voor jezelf zitten er ook interessante boeken bij. Hieronder krijg je een snelle indruk!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Lekker serielezen!

George gaat losGeorge gaat los
Meg Rosoff (vertaling: Jenny de Jonge) en Georgien Overwater (ill.)
Hoogland & Van Klaveren

Dit vervolg op Goeie ouwe George is echt een fijne zomerleestip, want, ook al zie je het niet aan de cover, dit is een hilarisch verhaal over kamperen in de zomervakantie!  –> Zie ook dit blogje.

 

Over straatfiguren en wegpiratenOver straatfiguren en wegpiraten
Mijke Pelgrim
Van Goor

Het derde deel over de middelbare-schoolperikelen van Dex!
Lees er hier meer over.

 

 

De magische wereld van Charlie 2De magische wereld van Charlie 2: Welkom op Sint-Tuchtemis
Audrey Alwett (vertaling: Lidewij van den Berg & Sandra Verhulst
Luitingh-Sijthoff

Het vervolg op De leerling-toveRaar!

 

 

Het is hier (g)een hotelHelp, we hebben een dierentuin 2: Het is hier (g)een hotel!
Marlies Slegers en Iris Boter (ill.)
Kluitman

Lees hoe het verder gaat met de dierentuin van de familie van Sem!
Het vervolg op Een krokodil als huisdier.

 

 

Het leven van een loser 16Het leven van een loser 16: Voltreffer
Jeff Kinney (vertaling: Hanneke Majoor)
De Fontein

Bram moet van zijn moeder gaan sporten. Het wordt basketbal. Drie keer raden hoe dat gaat…
16e deel in de reeks alweer!

 

De regels van Floor 17De regels van Floor 17: Geloof nooit je broer
Marjon Hoffman en Georgien Overwater (ill.)
Ploegsma

Dacht je dat Het leven van een loser veel delen heeft… De regels van Floor heeft er nóg meer! Dit is al het 17e boek in de reeks, dus het werd hóóg tijd voor een recensie van deze serie! Het boek leest gelukkig heerlijk vlot weg, dus die vind je hier!

 

Loki 1: Hoe word je een goede god?Loki 1: Hoe word je een goede god?
Louie Stowell (vertaling: Pim Lammers)
Luitingh-Sijthoff

Nieuwe serie! In dit eerste deel is Loki (die van de Noordse mythologie) naar de aarde verbannen om als elfjarige jongen tussen de mensen te leven en naar school te gaan. Dat belooft een grappig dagboek vol Engelse humor en heel veel tekeningetjes!

 

Ariol - een ezel zoals jij en ikAriol – Een ezel zoals jij en ik
Emmanuel Guibert en Marc Boutavant (vertaling: Sylvia Vanden Heede)
Lannoo

Meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren in Frankrijk! Bizar veel! Ik ben benieuwd of deze strip over Ariol en zijn vrienden in Nederland ook zo aanslaat. Elk deel bestaat uit korte verhalen over zeer herkenbare situaties uit het leven van een scholier: in de klas, naar de film, bij hem thuis of gewoon op straat. Het enige verschil is dat Ariol een ezel is…

Verzamelbundels

Zookids omnibus 2Zookids Omnibus 2
Liesbeth van Binsbergen en Juliëtte de Wit (ill.)
Columbus

Vorig jaar verscheen de eerste omnibus van de serie Zookids en nu zijn ook deel 4, 5 en 6 van de serie gebundeld: Monki vermist, Onrust bij de olifanten en IJsbeer bedreigd.

 

Detectivebureau Iris en KoDetectivebureau Iris en Ko – omnibus 1
Bert Wiersema en Wendelien van den Erve (ill.)
Columbus

Deze omnibus is een bundeling van deel 1, 2 en 3 uit de serie Detectivebureau Iris en Ko: De ontmaskering van de fietsenvernieler, De supergeheime gemene meidenclub en Rovers op de rommelmarkt.

 

Robin - alle verhalenRobin – alle verhalen
Sjoerd Kuyper en Marije Tolman (ill.)
Hoogland & Van Klaveren

Zo, wát een indrukwekkend dik boek! Alle verhalen die Sjoerd Kuyper over Robin heeft geschreven staan in dit boek achter elkaar, zonder dat de oorspronkelijke boeken nog te herleiden zijn. Of kinderen het snel zelf zullen pakken betwijfel ik, maar wat een fantastisch voorleesboek. Hier kun je heel wat stof voor mooie gesprekken met je klas uithalen!

Nog meer verhalen

De allergrootsteDe allergrootste
Davide Morosinotto (vertaling: Pieter van der Drift en Manon Smits)
Pelckmans

Nóg dikker dan de Robin hierboven! Dus dit is wel een boek om echt voor te gaan zitten. Afgezien van de prachtige illustratie van Rébecca Dautremer op het omslag, bevat dit boek geen enkele illustratie – zelfs geen speelse vormgeving, zoals in het vorige boek van Morosinotto. Toch erg benieuwd naar dit verhaal over de stoere Yu, haar vechtkunsten en de grootste piratenvloot aller tijden.

Ik wou dat ik anders wasIk wou dat ik anders was
Paul Biegel en Marieke Nelissen (ill.)
Gottmer

Een echte klassieker, die ik nog nooit gelezen heb. Dat wordt dus hoog tijd!

 

 

Over gehaktballenOver gehaktballen
Saskia de Jong
Lemniscaat

Dit debuut heeft echt zo’n titel en een cover waardoor je nog steeds geen idéé hebt waar het boek over gaat. Ja… over gehaktballen. En een hond! Maar wat blijkt… dit is ook een boek over gedichten. En over een plan om de hond te houden. Dat maakt mij toch wel heel nieuwsgierig!

 

De trollen van LeifDe trollen van Leif
Pieter Koolwijk en Linde Faas (ill.)
Lemniscaat

Een echt Vikingverhaal van Pieter Koolwijk, dat net als Vlo en Stiekel weer voor wat jongere kinderen bedoeld is. Met prachtige tekeningen van Linde Faas die al jaren in het hoge Noorden woont en dus alleen maar om zich heen hoefde te kijken voor inspiratie.

 

Hoor je mij?Hoor je mij?
Caja Cazemier & Martine Letterie
Ploegsma

Caja Cazemier en Martine Letterie hebben al vaker samen boeken geschreven (bijv. Familiegeheim, Made by Indira), waarbij ze allebei schrijven vanuit het perspectief van een eigen personage. De verhaallijnen komen altijd heel mooi samen en dat levert ontzettend boeiende verhalen op! In dit boek lees je over Sterre, die doof is, naar de brugklas gaat en absoluut geen tolk mee wil naar school. Én je leest het verhaal van Freek, die in de jaren ’50 op een internet zit voor dove kinderen. Heel benieuwd!

Waar is het dagboek van Anne Frank?Waar is het dagboek van Anne Frank?
Ari Folman en Lena Guberman (vertaling: Roland Fagel)
Prometheus

In dit dikke stripboek doet Ari Folman iets heel bijzonders: hij laat Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank, tot leven komen. De strip is gebaseerd op de animatiefilm Where is Anne Frank? en verbindt het verleden op een heel bijzondere manier aan de moderne tijd. Het boek laat zien dat vluchten van alle tijden is. Kitty probeert te begrijpen wat er met haar vriendin Anne is gebeurd. Als lezer word je meegenomen in haar zoektocht en langzaam wordt ook duidelijk waarom het dagboek zo belangrijk is. Het is door het bijzondere perspectief geen makkelijk boek en wordt dan ook aangeraden voor 12+.

Informatieve boeken

Het eigenwijze huisdierenboekHet eigenwijze huisdierenboek
Marc ter Horst & Tom Schoonooghe
Lannoo

Dit is absoluut geen standaard boek over huisdieren. Marc ter Horst heeft 50 dieren uitgekozen waar hij iets bijzonders over vertelt. En daarbij moet je huisdieren heel letterlijk nemen: ook ratten en zilvervisjes staan in dit boek. Maar ook robothuisdieren, alpaca’s of dieren met huisjes. Én hij geeft antwoord op die ene prangende vraag: wat was er eerst: de kip of het ei? Kortom, van dit boek leer je echt héél veel.

Expeditie HimalayaDagboek van een ontdekkingsreiziger: Expeditie Himalaya
Simon Chapman (vertaling: Kirsten Verhagen)
Corona

Van dit reisverslag vol foto’s, notities en tekeningen over een tocht door de oostelijke Himalaya (China) krijg ik enorme reiskriebels! Het boek is onderdeel van een serie, dus er zijn ook nog boeken over de savanne en het regenwoud. In dit blogje lees je er meer over!

 

Boeken om iets mee te DOEN

SchaduwkraaiGameboek: Schaduwkraai
Marcel Groenewegen
Witte Leeuw

Dit boek zit zo bijzonder in elkaar dat ik er gewoon al iets over móest vertellen, zelfs al voordat ik het gelezen had. Met dit gameboek krijg je heel wat kinderen aan het lezen! –> Lees hier waarom!

 

Ruby's safariRuby’s safari
Bart Vos en Daniël Willemsen (ill.)

Met dit boek kun je gaan vogelspotten in de stad! Wat en hoe lees je al in deze recensie!

 

 

SoortenschatSoortenschat
Geert-Jan Roebers en Pieter Fannes (ill.)
Gottmer

En als je dan toch lekker buiten bezig bent, kun je meteen werken aan je ‘soortenlijst’: met behulp van deze kindercanon van de natuur in de Lage Landen weet je namelijk precies hoe al die bomen, vogels, struiken of beestjes die je zo vaak ziet, heten. Lees meer in de recensie!

Een bos vol confettiEen bos vol confetti
Ineke Kraijo, Marlies Verhelst en Wendy Panders (ill.)
De Inktvis

Met dit boek kun je gaan theaterlezen! Zoals ieder jaar sluit het boek uit de serie Applaus voor jou! aan bij het thema van de Kinderboekenweek en dit jaar is dat dus de natuur. Je kunt hier al een paar gratis voorbeeldteksten vinden, plus leuke lesideeën bij het boek.

Samen sprookjes lezenSamen sprookjes lezen
Liesbeth Mende en Nelleke Verhoeff (ill.),
vertaling naar het Oekraïens: Volodymyr Katchour
De Inktvis

Dit is wel een heel bijzonder boek! Het oorspronkelijke sprookjesboek Knip knap knuis is namelijk deels vertaald naar het Oekraïens, om kinderen uit Oekraïne ook te kunnen laten theaterlezen. Hier lees je er meer over!

Leave a Reply