Zomerlezen | Boekentips 2020

 

Zomerlezen 2020

Het is echt raar om te bedenken dat het over een aantal weken alweer zomervakantie is! Wat een bizarre tijd hebben we achter de rug. Scholen dicht, bibliotheken dicht… En helaas is dat voor veel kinderen niet al te best geweest voor hun leesontwikkeling. Des te meer reden dus om aandacht te besteden aan ‘zomerlezen’ en de kinderen te helpen aan mooie boekentips!

De afgelopen jaren heb ik al vele tips voor zomerlezen gegeven, zoals het mee laten doen aan boekenbingo’s, leeschallenges of winacties om lezen zo spannend mogelijk te maken. Maar het belangrijkste blijft dat je de juiste boeken aanreikt! Het allerbeste werkt het als je dat individueel doet, zoals ik hier uitleg, maar daar heb je waarschijnlijk de ruimte niet voor in de komende tijd. Daarom is mijn ZOMERLEES-TIP 2020:

Gebruik de typetjes op Leesbevorderingindeklas.nl!

Stereotypetjes tiplijstenLaat de kinderen eerst bekijken in welk stereotypetje ze zich herkennen. (Gebruik hiervoor eventueel de leestypetjes-waaier)
Let op: het is belangrijk hierbij te vertellen dat je je als meisje prima in een jongen kunt herkennen en andersom! Ook is het belangrijk om toe te lichten dat het om typetjes gaat en dat je je dus ook heel goed in meerdere personen kunt herkennen: vaak heb je immers meerdere kanten!

Het doel is dat de herkenning leidt naar een tiplijst met boeken die hopelijk aanspreken! De tiplijsten zijn bedoeld om nieuwe boeken te ontdekken, om nieuwsgierig te worden naar nieuwe titels en auteurs en om leesplezier te ervaren als je een boek gevonden hebt dat bij je past. Hieronder krijg je vast een voorproefje en geven alle typetjes al één boekentip!

Scrol ook zeker nog verder naar beneden, want ik geef nóg twee lijsten met boekentips!
  • Voor kinderen die niet op vakantie gaan, is de lijst met boeken die je mee op reis nemen nog een aanrader! (Trouwens, voor jezelf ook)
  • Ik laat je ook nog zien welke boeken ik zelf tijdens mijn zomervakantie ga lezen. Dit zijn boeken die net verschenen zijn of zelfs nog moeten gaan verschijnen. Ik krijg er zelf al flinke leeskriebels van en wellicht zitten er voor jouw leerlingen (of jezelf) ook nog mooie titels bij.

Tot slot: ik raad je aan om zelf ook enkele kinderboeken te lezen, zodat je er na de vakantie in de klas over kunt vertellen.
Of kijk eens bij de voorleestoppers of boeken voor de Kinderboekenweek 2020 en wie weet vind een geweldig voorleesboek voor na de vakantie!

Oh ja, nog even een mededeling: de linkjes hieronder verwijzen óf naar de recensie op deze website óf naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen. En verwijs je leerlingen ook zeker naar de bibliotheek! Sommige titels zijn zelfs via de online bieb te lezen.
Houd ook de VakantieBieb in de gaten: die opent dit jaar op 1 juli en bevat vaak leuke, nieuwe titels!

Boekentips uit de tiplijsten

DaanPlaneet OmarPlaneet Omar 1: Problemenmagneet
Zanib Mian
Volt, 2019

Niet al te enthousiaste lezers worden vast wel blij van dit supergrappige boek over Omar, vol tekeningetjes, uitvergrote letters en bijbehorende kreten. Absoluut verfrissend in dit genre, want Omar is moslim en het verhaal vertelt de lezer allerlei dingen over de islam. (8+)

EmmaMiljonairskind 1Miljonairskind 1: Het geheim van het onderhuis
Ilona de Lange
Leopold, 2019

Echt een heerlijk zomerleesboek vol humor en fantasie, over een megaluxe ondergrondse villa die absoluut geheim moet blijven! Een boek waar veel kinderen van zullen genieten. Extra fijn: het boek is te lezen via de online bieb! (9+)

De jongen achter in de klasJuliaDe jongen achter in de klas
Onjali Q Raúf
Lemniscaat, 2019

Ondanks de zware thema’s (vluchtelingen, pesten, vooroordelen) leest dit boek heerlijk weg. Het is luchtig en vlot verteld en bevat ook nog flink wat humor en actie. Het is een verhaal om heel blij van te worden! (9+)

 

Het land van RaasLiamHet land van Raas
Jenny McLachlan
Van Goor, 2019

Dit avontuurlijke verhaal neemt je mee naar het Land van Raas. Deze magische wereld hebben de 11-jarige Arthur en Roos zelf bedacht, maar ineens blijkt hij echt te zijn! Liam heeft dit spannende boek al gelezen en zal hem binnenkort zeker op zijn tiplijst zetten! (10+)

GozertFinnGozert
Pieter Koolwijk
Lemniscaat, 2020

Het leven is voor Ties en Gozert één groot fantastisch avontuur! Althans… in Ties’ verbeelding, want niemand anders ziet het zo. Dat levert een grappig, maar ook ontroerend verhaal op, waarmee je wereld er ineens heel anders uit kan gaan zien. (10+)

De geheime testSemTeam 3: De geheime test
Cis Meijer
Zwijsen, 2020

Als de hond van Iza wordt ontvoerd, is er geen tijd te verliezen! Samen met haar klasgenoten Dunja en Raf zet ze de achtervolging in. Sem kon het boek niet meer wegleggen en gaat hem heel snel op zijn tiplijst zetten! (9+)

Ons kasteel aan zeeMilaOns kasteel aan zee
Lucy Strange
Gottmer, 2020

Lezen over de Tweede Wereldoorlog lijkt misschien niet echt iets voor in de zomervakantie, maar dit verhaal is er eentje om helemaal in te verdwijnen. Het neemt je mee naar de Engelse kust en betovert vanaf het eerste hoofdstuk. Een prachtig leesboek voor goede lezers. (11+)

Eefje en de dierenLisaEefje en de dieren
Matt Haig
Moon, 2020

Elk kind wil wel met dieren kunnen praten, toch? Nou, Eefje kan het! Maar haar SUPERTALENT is ook SUPERGEVAARLIJK! En dat maakt dit een boek dat heel veel kinderen zal aanspreken! Het is ook nog te lezen via de online bibliotheek! (9+)

Max Einstein 1TessMax Einstein 1: De knappekoppenclub
James Patterson en Chris Grabenstein
Clavis, 2019

Wat een cool boek voor bollebozen! Dit spannende boek staat vol met wetenschappelijk weetjes, maar is ook een geheimzinnig avontuur dat zich afspeelt in New York, Israël en Congo. Mét superleuke puzzels en opdrachten voor na het lezen! (10+)

De middeleeuwenLucasHandboek voor historiehoppers: De middeleeuwen
Jonathan W. Stokes
De Fontein, 2020

Maak een tijdreis naar de middeleeuwen! Dit nieuwste boek in de serie Handboek voor historiehoppers leest als een spannend verhaal, maar is tegelijkertijd ontzettend interessant! Vol met bizarre weetjes, vele (tijdreis-)grapjes en aantrekkelijke illustraties. (10+)


Op reis met een boek!

Reisdoel: Barcelona, Hawaii & Petra (Jordanië)

De dubbele helixExplorer Academy: De dubbele helix
Trudi Trueit
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2020

In dit derde deel van deze spannende serie reizen de explorers per schip naar Barcelona en vliegen ze heen en weer naar Jordanië. Ook speelt een gedeelte van het verhaal zich af op het eiland Kaua’i (Hawaii). Er moet flink gepuzzeld worden en het leven van hoofdpersoon Cruz is nog steeds in gevaar… Deze serie is niet gemakkelijk, maar zit wel bomvol stoere actie. De eerste twee delen zijn te lezen via de online bibliotheek. (11+)

Reisdoel: alle provincies van Nederland

Van bij onsVan bij ons
Diverse auteurs, samengesteld door Margot Senden
Clavis, 2020

Over elke provincie van Nederland vind je in dit boek een mystieke sage. Meestal spannend, soms zelfs griezelig en altijd verbonden aan een bepaalde plaats, die je dus ook in het echt kunt bezoeken. Heden en verleden worden zo heel mooi met elkaar verbonden! (9+)

Reisdoel: Suriname

Het werkstukHet werkstuk
Simon van der Geest
Querido, 2019

Eva wil haar vader vinden en reist daarvoor met het tv-programma Verloren tijd naar Suriname. De zoektocht gaat haar veel te langzaam en daarom trekt ze in haar eentje het binnenland in. Een spannend avontuur, waarbij je het gevoel krijgt dat je zelf mee op reis gaat! (10+)

Reisdoel: Brazilië

De ontdekkingsreizigerDe ontdekkingsreiziger
Katherine Rundell
Luitingh-Sijthoff, 2019

Vorig jaar had ik dit boek meegenomen op vakantie. Hoewel ik zelf op een heerlijke vakantieplek zat, nam dit avontuurlijke boek me helemaal mee naar het Amazone-regenwoud. Het feit dat er grote bosmieren om me heen kropen tijdens het lezen, intensiveerde de leeservaring wel! Een ultiem reisverhaal! (10+)

Reisdoel: Denemarken, Spanje of Kroatië

DenemarkenPak je koffer: Denemarken
Clive Gifford
Corona, 2020

No way dat je deze zomer naar Denemarken op vakantie kunt… maar met dit boek kan het tóch! Dit prikkelende reisboek voor kinderen laat je het hele land zien. En met een soortgelijk boek kun je ook nog op reis naar Spanje of Kroatië. De boeken verschijnen binnenkort! (9+)


Ik ga op vakantie en neem mee…

Het wordt een echte leeszomer, met veel dikke boeken! Kijk eens naar de kleurrijke covers! Lezen wordt een feestje deze zomer!

De ruimteatlas van Jesse KreekDe ruimteatlas van Jesse Kreek
Martin Howard
De Fontein, 2020

Het boek ligt al een tijdje bij me op de plank, maar dat komt onder meer doordat dit me nou echt een heerlijk zomerleesboek lijkt, waar ik lekker voor wil gaan zitten. Een fantasievol reisavontuur dat me mee gaat nemen naar planeet Zonderling!

 

Het verlangen van de prinsHet verlangen van de prins
Marco Kunst
Gottmer, 2020

Een vloek, een geheimzinnig schip en een legendarisch spannend avontuur! Marieke Nelissen maakte net als voor Kunsts vorige boek De Waterwaack van Natterlande de illustraties. Veelbelovend!

 

Het geheim van de MalamanderHet geheim van de Malamander
Thomas Taylor
Lannoo, 2020

Nog een dikke pil die al een tijdje op me ligt te wachten… ‘Ontdek het grootste geheim van het mysterieuze stadje Owee aan Zee’. Nou, dat ga ik deze zomer dus zeker doen 🙂

 

Sara's walkaboutSara’s walkabout
Inez van Loon
Clavis, 2020

De boeken van Inez van Loon vertellen zulke interessante en bijzondere verhalen! Haar nieuwste boek gaat over een emigratie naar Australië in 1959 en vertelt ook over de aboriginals. Een informatief, historisch en reisverhaal in één dus. Heel benieuwd!

De superwonderlijke reis van FreddieDe superwonderlijke reis van Freddie
Jenny Pearson
Gottmer, 2020

Freddie gaat in de zomervakantie op zoek naar zijn biologische vader en dat levert een bijzondere (of beter: superwonderlijke) reis op. Ik word nu al blij van deze vrolijke cover! Nog heel even geduld, dan ligt het boek in de winkel.

 

De lijst van dingen die niet zullen veranderenDe lijst van dingen die niet zullen veranderen
Rebecca Stead
Querido, 2020

Ook dit boek moet nog verschijnen. Het vorige boek van Rebecca Stead vond ik zó indrukwekkend! Dus ik ben heel benieuwd naar dit verhaal; over het leven van een meisje waarin juist heel veel gaat veranderen (haar gescheiden vader gaat bijv. trouwen met een man!). En dan heeft ze ook nog een ‘vreselijk geheim’…

In de ruimte is het stilIn de ruimte is het stil
Nicole Panteleakos
Van Goor, 2020

Dit boek heeft eveneens een bijzondere hoofdpersoon: de autistische Nova, die helemaal geobsedeerd is door ruimtevaart. Maar haar zus Bridget is weggelopen en Nova is in een nieuw pleeggezin geplaatst… Klinkt als een gevoelig en indrukwekkend verhaal en Rebecca Stead (zie hierboven) vindt het prachtig. Dus… die ga ik lezen!

TimurTimur
Gaby Rasters
Billy Bones, 2020

Op social media wordt dit boek al aangekondigd als dé feelgood voor achtste-groepers. Als dat zo is, worden we daar natuurlijk heel blij van! Het hoofdpersonage is in ieder geval uniek: een jongen met het syndroom van Down – daar heb ik nog niet eerder een kinderboek over gelezen. Iets om naar uit te kijken dus.

De juwelendiefDader op het spoor: De juwelendief
M.G. Leonard & Sam Sedgman
De Fontein, 2020

Een echte whodunit, van de auteur van Keverjongen! Het is het eerste deel van een veelbelovende detectiveserie, met een stoomtrein, een juwelendiefstal, het Britse koningshuis en een verstekelinge… Lekker speuren en genieten van een bijzondere treinreis, lijkt me zo! Half juni in de boekwinkels!

De brief om middernachtDe brief om middernacht
Benjamin Read & Laura Trinder
Leopold, 2020

Ouders die plotseling verdwijnen, een mysterieuze deur die alleen om middernacht opengaat en een onbekende wereld vol magie… Klinkt superspannend en als een heerlijk boek voor deze zomervakantie!